۱۰ مرداد ۱۳۹۴، ۱۳:۰۵
کد خبر: 81702974
T T
۰ نفر
شهاب سنگ يا زباله آسماني/ناشناخته بودن ماهيت شيء  نوراني در آسمان ايران

تهران-ايرنا-فيزيكدان ايراني و استاد دانشگاه صنعتي شريف با بيان اينكه هنوز ماهيت شيء نوراني مشاهده شده در آسمان برخي از استان هاي ايران هنوز مشخص نشده است، گفت كه اين شيء احتمالا زباله آسماني يا شهاب سنگ است.

نيمه شب پنجشنبه (هشتم مردادماه )گزارش هايي از برخورد چند شهاب سنگ در مناطقي از استان هاي زنجان، قزوين و البرز منتشر شد.

دكتر رضا منصوري در واكنش به اخبار منتشر شده درخصوص رويت يك شيء نوراني در برخي استانهاي كشور از جمله زنجان، تهران و البرز و برخورد شهاب سنگ در استان قزوين به خبرنگار علمي ايرنا گفت: ابتدا بايد اين سوال را مطرح كرد كه آيا هيچ شاهدي وجود دارد كه شهاب سنگ يا آسمانسنگي را در اين مناطق ديده و يا آثار آن بر روي زمين مشاهده شده است.

مجري طرح رصدخانه ملي ايران با ارائه تعريف علمي از شهاب سنگ اظهار داشت: آسمان سنگ يا شهاب سنگ به چيزي گفته مي شود كه روي زمين رسيده باشد و ما هنوز چيزي در اين زمينه نمي دانيم زيرا تصاويري كه گرفته شده از روي آسمان است و معلوم نيست چيزي روي زمين آمده باشد.

وي با بيان اينكه منجمان آماتور، اين شيء نوراني را ديده و از آن عكس گرفته اند، گفت: تنها چيزي كه مي شود گفت اين است كه يك شيء آسماني و آتش گرفتن آن ديده شده كه اين شيء مي تواند يك زباله آسماني يا شهاب سنگ باشد و چون هنوز چيزي روي زمين مشاهده نشده و حتي مطالعه اي روي مسير حركت آن انجام نگرفته است اطلاعات دقيقي نمي توان داد.

استاد فيزيك دانشگاه صنعتي شريف تاكيد كرد: اما اينكه شيء در آسمان رويت شده، قطعي است و حداقل دو نفر از منجمان آماتور خودشان آن را ديدند و عكس گرفته اند و حتي شواهدي را نوشته اند كه مثلا رنگ آن چه بوده است.

وي تصريح كرد:درحال حاضر، اينها تنها شواهد علمي است كه ما در اختيار داريم و تنها حرف علمي كه مي توانيم بگوييم اين است كه شيء مي تواند يكي از آنها (زباله آسماني يا شهاب سنگ) باشد بنابراين بايد منتظر بمانيم تا با تجزيه و تحليل علمي درباره ماهيت آن بحث كنيم.

وي درعين حال به علاقمندان دريافت اخبار موثق درخصوص اين شيء نوراني توصيه كرد به وب سايت مجله نجوم به نشاني http://www.nojum.ir/ مراجعه كنند و نسبت به شايعات منتشره در اين زمينه بي توجه باشند.

به گزارش مجله نجوم، با توجه به خبرهاي ضد و نقيض از برخورد شهابسنگ در استان قزوين، بررسي هاي ماهنامه نجوم حاكي از اين است كه ردي از نور يك شي ناشناس بسيار پر نور كه از سوي شاهدان عيني به يك شهاب بسيار پرنور تشبيه شده، حوالي ساعت 20:15 دقيقه عصر پنجشنبه هشتم مرداد در شهرهاي مختلف ايران ديده شده است. منجمان آماتور در شهرهايي همچون اروميه، زنجان، تهران، كرج، ساري و حتي مشهد رد آن را كه به يك آذرگوي بسيار پر نور شبيه بوده در افق مغرب در ارتفاع كمتر از چهل درجه از افق در حاليكه ردي حدود بيست درجه از خود به جاي گذاشته است مشاهده كرده اند.

حسين معافي منجم آماتور ساكن ساري در گفتگو با نجوم گفته است حدود ساعت 20:15 روز پنجشنبه هشتم مردادماه، شهاب بسيار پر نوري را در افق مغرب در ارتفاع حدود 30 تا 40 درجه از افق ديدم. روشنايي شهاب حدود دو برابر روشنايي سياره زهره بود و در حد يك ثانيه ظهور كرد و خاموش شد.

همچنين هاتف طباطبايي، منجم آماتور ساكن اردبيل نيز مي‌گويد حوالي ساعت 20:15 پنجشنبه شهاب بسيار پر نوري را در افق مشرق ديده است كه از ارتفاع 40 درجه ظاهر شد و ظرف دو تا سه ثانيه ردي با پيمودن ردي به طول 20 درجه مسيري از جهت جنوب به شمال را طي كرد و در ارتفاع 20 درجه ناپديد شد. طباطبايي مي‌گويد شنيده است كه در اردبيل اين شهاب در افق جنوبي با در زمان مشابه و با مشخصاتي مشابه ديده شده است.

در زنجان اسدالله قمري‌نژاد كه از منجمان و عكاسان نجومي كهنه كار در اين استان است مي‌گويد فرزندش اين شهاب را در حاليكه رنگش از آبي به سبز و زرد و قرمز تغيير پيدا مي‌كرده، در افق مغرب مشاهده كرده و دست آخر ديده است كه به چند قطعه تبديل شده است. قمري نژاد موفق مي‌شود در حاليكه حدود 10 دقيقه از شهور شهاب بسيار پر نور گذشته بود، با گوشي تلفن همراه، عكسي را از رد اين شهاب در افق بگيرد.

رد جرم ناشناس كه بسيار شبيه به رد شهاب بوده است در مركز عكسي كه قمري نژاد گرفته، قابل مشاهده است.

حامد پورخرسندي، عضو تحريريه ماهنامه نجوم و پژوهشگر شهابسنگ شناسي در مركز اروپايي مطالعات و آموزش علوم زمين در فرانسه مي‌گويد پنجشنبه شب علاوه بر ايران يك شهاب درخشان با مشخصات تقريباً مشابه، در آسمان برزيل و آرژانتين ديده شد كه احتمال وابستگي آنها به يكديگر را تبديل به يكي از گزينه هاي منشا اين شهاب مي‌كند. با اين حال هنوز مشخص نيست شهاب مزبور از چه نوعي بوده است.

تا به حال هيچ خبري مبني بر پيدا شدن قطعاتي از شهابسنگ احتمالي يا گودال برخوردي در ايران دريافت نشده است.

همچنين خبرهاي اوليه مربوط به تأييد برخورد شهابسنگ به زمين در استان البرز و آسيب رسيدن به مردم و ساختمان ها در برخي شهرهاي استان قزوين نيز از سوي رئيس جمعيت هلال احمر اين استان و ديگر مسوولان محلي تكذيب شده است.

در عين حال تاكنون كارشناسان اظهارات گوناگوني در باره شيء نوراني ديده شده در آسمان ايران مطرح مي كنند.

رييس انجمن نجوم آماتوري ايران در باره شيء نوراني ديده شده در آسمان ايران ضمن منتفي دانستن برخورد شهاب سنگ،گفت: اين شهاب است نه شهاب سنگ و اين دو موضوع با هم متفاوت است.

علمي**1055**1440
۰ نفر