به گزارش ايرنا از وزارت بهداشت، رضا ملك زاده ضمن بازديد از بخش هاي مختلف مركز ژنتيك دانشگاه علوم زيستي و كلينيك و بخش مشاوره آن، در جمع هيات علمي و متخصصان اين مركز، با بيان اينكه دانشگاه علوم بهزيستي براساس شاخص هاي وزارت بهداشت در ارزشيابي دانشگاه هاي علوم پزشكي از رشد خوب و قابل قبولي برخوردار است، افزود: در زمينه توليد علم، دانشگاه علوم بهزيستي طي سال هاي اخير رشد بسيار خوبي داشته است.
وي در نشست با اين متخصصان با اشاره به ساخت مركز بانك اطلاعات ژنوم انساني در مركز تحقيقات ژنتيك دانشگاه علوم بهزيستي كه تا پايان سال جاري راه اندازي خواهد شد، گفت: قرار است اين مركز بتواند ضمن انجام كارهاي اساسي براي كشور، متعاقب آن، برنامه هاي پيشگيري از بيماري ها را نيز پيگيري كند.
معاون تحقيقات وفناوري وزير بهداشت همچنين در گفت وگو با برخي اعضاي هيات علمي اين مركز، در جريان چگونگي فعاليت مركز تحقيقات ژنتيك و خدمات دهي به مراجعان قرار گرفت.
مركز تحقيقات ژنتيك دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي، يكي از قديمي ترين مراكز تحقيقاتي اين دانشگاه است كه اكنون 27 دانشجو در مقاطع مختلف رشته ژنتيك، از امكانات آموزشي تخصصي و تجهيزات پيشرفته آن استفاده مي كنند.
ملك زاده با بيان اينكه دانشگاه علوم بهزيستي از چاپ 9 مقاله در «آي اس آي» در سال 2003 ميلادي، به 134 مقاله در سال 2014 ميلادي رسيده، افزود: اين دانشگاه تعداد مقالات خود در «اسكوپوس»(scopus) را به 192 مقاله رسانده، علاوه بر مطالب علمي كه در ژورنال هاي بين المللي به چاپ رسانده است.
وي با بيان اينكه ضريب تاثيرگذاري مقالات دانشگاه علوم بهزيستي بهتر از ساير دانشگاه هاي علوم پزشكي است، ادامه داد: دانشگاه علوم بهزيستي در توليد محصولات علمي، وضع خوبي داشته و مقالاتي دارند كه نقاط قوت خوبي در ميان دانشگاه هاي كشور محسوب مي شود و بايد روي آنها كار و از اينگونه توليدات حمايت كنيم.
وي با تاكيد بر اينكه بايد بتدريج به سمت نظام ارزشيابي بين المللي پيش برويم تا رشد دانشگاه هاي كشور با كل دنيا مقايسه شود، گفت: هرچند كه سهم ايران در توليد علم دنيا 1.5درصد است اما با اين حال بيشترين رشد را در ميان كشورهاي منطقه دارد، اما 60 درصد 61 هزار مقاله علوم پزشكي كه طي سالهاي بعد از انقلاب اسلامي تاكنون در «آي اس آي» به چاپ رسيده يا اصلا مراجعه اي نداشتند و يا فقط يكبار به آنها مراجعه شده و اين درحاليست كه مثلا دو مقاله بيش از 600 بار مراجعه داشته است.
معاون وزير بهداشت بر ضرورت پيشروي به سوي توليد علم با كيفيت تاكيد كرد و افزود: 85 درصد مقالات توليدي در ايران هيچوقت منجر به پيشرفت نشده اند، از اين رو بايد 100 مقاله بنويسيم تا 15 مقاله از ميان آنها خوب و با كيفيت شناخته شود و بايد جهت اين باشد كه مقالات بهتر و منجر به فناوري تهيه كنيم.
وي يكي از مشكلات موجود را كمبود بودجه بيان كرد و گفت: تاكنون مركزي نداشتيم كه بودجه اي به محققان براي فعاليت هاي پژوهشي بدهد و سال گذشته موسسه ملي توسعه تحقيقات علوم پزشكي جمهوري اسلامي ايران را راه اندازي كرديم و خواستيم كه 100 ميليارد تومان بدهند تا از طريق اين موسسه به پژوهشگران كمك شود اما فقط 30 ميليارد تومان تخصيص داده شد كه براي هزينه كرد آن به دانشگاه هاي سراسر كشور ابلاغ كرديم كه به اين مركز وارد شوند تا از همين بودجه بتوانيم به آنها كمك كنيم.
ملك زاده با نشان دادن نمودارهاي موجود و بررسي هاي انجام شده، افزود: سهم پژوهش از توليد ناخالص ملي در ايران در تمام سالهاي قبل و بعد از پيروزي انقلاب اسلامي زير 0.5 درصد بوده و حتي سال گذشته اين رقم فقط 0.3 درصد بود و در واقع رشد مقالات در سال هاي اخير نتيجه تلاش و همت اساتيد و محققان در دانشگاه ها بوده است.
وي همچنين تاكيد كرد: آينده نگري يعني پژوهش، وقتي برنامه اي براي كشور در حال تدوين است، بايد قبل از آن، در مورد موضوع تحقيق و در مقياس كوچكتر و بصورت آزمايشي اجرا شود و اگر نتيجه مطلوب بدست آمد، در وسعت بزرگتر به آن پرداخته شود.
معاون وزير بهداشت به مسوولان دانشگاه توصيه كرد كه با توجه به بودجه كم دولت براي بخش هاي پژوهشي دانشگاه ها، بايد به فكر كسب درآمد از امكانات و تخصص هاي موجود خود در دانشگاه ها باشند و دانشگاه ها با ارائه خدمات به جامعه، بخشي از كمبود بودجه خود را جبران كنند.
** دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي، مرجع علمي توانبخشي كشور
دبير شوراي عالي فن آوري هاي سلامت كشور نيز در نشست با معاون پژوهشي وزارت بهداشت و معاونان و مديران مراكز تحقيقاتي دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي كه در اين دانشگاه برگزار شد، گفت: دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي، مرجع علمي توانبخشي كشور خواهد شد.
حسين وطن پور افزود: با توجه به ظرفيت دانشگاه علوم بهزيستي و ظرفيت هاي علمي آن، انتظار زيادي از اين دانشگاه داريم.
وي تاكيد كرد: در نظر داريم تا اين دانشگاه به عنوان مرجع علمي توانبخشي كشور جا بيافتد و يك هماهنگ كننده و مركز عمليات برنامه هاي كشوري توانبخشي شود.
وطن پور با اشاره به فعاليت هاي فناورانه دانشگاه ها، افزود: بحث ارزشيابي فعاليت فناورانه دانشگاه ها، فرصت خوبي است كه بتوانند رتبه خوبي را كسب كنند و از كمك و حمايت شوراي عالي فناوري هاي سلامت بهره مند شوند.
وطن پور ادامه داد: برخلاف تصور عده اي كه فكر مي كنند فقط ساخت يك محصول فعاليت فناورانه است، بحث فرآيندها نيز از جايگاه ارزشمندي برخوردار است و در صورتيكه فعاليت هاي پژوهشي منجر به تغيير در فرآيندها شود، به عنوان پروژه تحقيقاتي تلقي شده و از آن حمايت خواهد شد.
دبير شوراي عالي فن آوري هاي سلامت، به ارائه تسهيلات وزارت بهداشت به دانشگاه ها از طريق صندوق ها اشاره كرد و ادامه داد: فرصت خوبي است كه دانشگاه علوم بهزيستي در عرصه فناوري بتواند جايگاه تاثيرگذارتري داشته باشد.
علمي ** 1023 ** 1071
معاون وزير بهداشت:
ايران بيشترين رشد توليد علم را در ميان كشورهاي منطقه دارد
۱۹ مرداد ۱۳۹۴، ۱۹:۰۰
کد خبر:
81715343
تهران - ايرنا - معاون تحقيقات وفناوري وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، سهم ايران در توليد علم دنيا را 1.5 درصد اعلام و تصريح كرد، با اين حال بيشترين رشد توليد علم را در ميان كشورهاي منطقه داريم.