صاحبان اموات، اجساد عزيران خود را درون حياط يا حمام منازل مسكوني شست و شو و غسل مي دهند كه اين امر داراي اثرات منفي رواني و گاه بهداشتي براي محيط و اطرافيان است.
با وجود آنكه غسالخانه مجهز و مناسبي در نزديكي قبرستان عمومي شهرستان احداث شده و آمبولانس حمل جسد نيز در شهرستان استقرار دارد اما مردم تمايل چنداني براي استفاده از شرايط فراهم شده را ندارند.
مردم براي عدم استفاده از غسالخانه دلايل متعددي را مطرح مي كنند به گونه اي كه يكي از شهروندان ايواني در گفت و گو با خبرنگار ايرنا يكي از علت هاي عدم استفاده مردم از غسالخانه را دوري و مسافت زياد اين مكان با شهرعنوان كرد .
افشين نثاري افزود: نبود سايبان براي حفاظت تشييع كنندگان از سرما و گرما و نبود مكان براي نشستن در مدت انتظار براي اتمام غسل ميت از جمله مواردي است كه مردم هنوز رغبت چنداني براي استفاده از غسالخانه ندارند.
وي گفت: البته تعصب بي جا و صرفه جويي در زمان نيز از جمله مواردي است كه در اين سنت اشتباه دخيل است و برچيده شدن آن نياز به كار فرهنگي، اعتماد سازي در بين مردم، تابوشكني از سوي سران و بزرگان طوايف مختلف شهرستان دارد.
يكي ديگر از شهروندان ايواني نيز اظهار كرد: از آنجا كه شهرستان ايوان داراي بافت عشيره اي و قومي گرايي است اين بافت در غسل و دفن ميت نمود بارزي دارد و گاه خود ميت قبل از مرگ محل غسل و دفن خود را در قالب وصيتي مشخص مي كند.
محسن فتاحي عنوان كرد: اجتناب از اين امر كه در شان مردم شهرستان ايوان هم نيست بايد از سوي مسوولان كه مورد اعتماد مردم هستند نهادينه شود و مراسم هاي ختم و فاتحه و نيز تريبون نماز جمعه بهترين فرصت براي اشاعه فرهنگ استفاده از غسالخانه است.
در اين ميان مسوولان شهرستان ايوان دغدغه بيشتري براي استفاده مردم از غسالخانه و ماشين حمل جسد دارند و امام جمعه اين شهرستان اظهاركرد: غسل ميت در منزل از بعد شرعي داراي اشكال نيست اما از لحاظ عرفي، رواني، بهداشتي و اخلاقي صحيح نيست.
حجت الاسلام علي محمد لروند تاكيد كرد: اين عمل تاثير بسيار منفي بر روحيه اطرافيان به ويژه كودكان و نوجوانان دارد و بايستي با كمك دستگاه هاي متولي چون فرمانداري، شهرداري و دانشگاه علوم پزشكي اين معضل رفع شود.
وي از ديدار با سران و بزرگان شهرستان خبر داد و افزود: با جديت در حال پيگيري اين موضوع و براندازي اين سنت غلط هستيم و در تريبون نماز جمعه و نماز عيد فطر استفاده از غسالخانه و ماشين حمل جسد اعلام شد و در آينده نيز اين مساله نيز در محافل عمومي و همايش ها بيشتر از گذشته مطرح مي شود.
معاون فرماندار ايوان نيز در اين زمينه ابراز اميدواري كرد: بعد از استقرار ماشين حمل جسد در شهرستان با كمك بخش خصوصي و گماشتن غسال و نگهبان به صورت مداوم از سوي شهرداري، استفاده مردم از غسالخانه گسترش پيدا كند.
عبدالرضامهديان افزود: پيش از اين مردم اجساد را با استفاده از وسايط نقليه اي چون نيسان و وانت بار حمل مي كردند كه در شان اموات نبود اما اكنون بعد از تعبيه اين آمبولانس در صدد برگزاري همايش هاي مختلف فرهنگي و آموزشي براي اقشار مختلف مردم در اين زمينه هستيم.
وي ادامه داد: همچنين به بخشداري ها و دهياري هاي مختلف نيز بخشنامه هاي متعددي ارسال شده كه مردم را براي استفاده از غسالخانه ترغيب كنند كه انتظار مي رود در نشست هاي مختلف با معتمدان و بزرگان شهرستان گرايش مردم براي استفاده از اين مكان بيشتر شود.
معاون دانشگاه علوم پزشكي استان هم گفت: متاسفانه غسل ميت در منازل به يك رفتار و سنت ديرپا و فراگير در ميان مردم شهرستان تبديل شده است كه تغيير آن مستلزم كارفرهنگي و آموزشي فروان است و ايجاد تغيير در ديدگاه آنها زمان بر است.
راضي ناصري فرتاكيد كرد: شست و شوي اموات مبتلا به بيماري هاي عفوني در منزل كار بسيار خطرناكي است كه باعث آلودگي محيط مي شود هرچند مراكز درماني اجازه غسل اين گونه اموات در منزل را نمي دهند چرا كه آب حاصل از غسل اموات وارد فاضلاب و تكثير آلودگي از اين طريق مي شود.
وي ادامه داد: غسل اموات بيشتر از نظر رواني مساله ساز است چرا كه در روحيه افرادي كه از نزديك شاهد غسل فرد مرده هستند تاثير منفي مي گذارد و در صورت امكان اين عمل را نبايد در برابر ديدگان كودكان و نوجوانان انجام دهند.
شهردار ايوان نيز گفت: علت عدم استفاده از غسالخانه نبود ماشين حمل جسد بود كه با حمايت فرمانداري و با كمك بخش خصوصي يك دستگاه امبولانس براي اين موضوع در نظر گرفته شده است.
پارسا جهاني افزود: قطعات زمين قبرستان عمومي طي سال هاي گذشته از سوي قبايل و طوايف مختلف شهرستان خريداري شده و شهرداري در حفر قبرو دفن ميت عملا هيچ نقشي ندارد و بيشتر مردم نيز براي صرفه جويي در زمان از غسالخانه استفاده نمي كنند.
وي توضيح داد: به زعم مردم شهرستان حمل جسد به غسالخانه و انجام شست و شوي آن در اين مكان و سپس انتقال به قبرستان براي دفن زمان زيادي را از آنها مي گيرد لذا به جاي صرف زمان براي انتقال نعش متوفا به غسالخانه در منزل اين كار را نجام مي دهند.
وي با بيان اينكه غسالخانه شهرستان ايوان يكي از بهترين و مجهز ترين غسالخانه هاي غرب كشور است كه هنوز به صورت گسترده و انبوه مورد استفاده مردم قرار نگرفته است،به شهروندان يادآورشد: مردم بهتر است به منظورحفظ شان اجساد، جايگاه شهرستان و سلامت محيط از غسالخانه استفاده كنند.
به گزارش ايرنا، شايد در گذشته و قبل از احداث غسالخانه و نبود ماشين حمل اجساد، غسل اموات در منزل داراي توجيه قانع كننده اي از سوي مردم اين سامان بود، اما اكنون با توجه به فراهم بودن شرايط ديگر دليلي منطقي براي انجام اين فعل در منازل ديده نمي شود.
البته گرايش براي استفاده از غسلخانه نياز به برنامه هاي آموزشي و فرهنگي بسياري دارد تا ريشه اين سنت غلط كه با فرهنگ و باور اين مردم عجين شده، خشكانده شود و اين امر ميسر نمي شود مگر با همكاري خود مردم به ويژه نسل جوان، معتمدان و بزرگان اين خطه.
هرچند مرگ حقيقت غير قابل انكارو ناگزيري است كه دير يا زود سراغ همه مي رود و هر لحظه و هر دم در كمين همه موجودات زنده جهان است، اما نوع برخود با اموات بعد از مرگ و با توجه به حرمتي كه اموات در دين مبين اسلام دارند، به جاست كه مردم شهرستان ايوان براي حفظ شان عزيران از دست رفته خود، از مكان و امكاناتي كه براي اين منظور در نظر گرفته شده استفاده كنند.
غسالخانه شهرستان ايوان در جوار امامزاده حاجي حاضر در مسير ايوان به اسلام آباد قراردارد كه مسير دسترسي آن به طول 10 كيلومتراست كه شش كيلومتراز آن چهارخطه شده و چهار كيلومترباقيمانده نيز تا پايان سال جاري با صرف اعتباري حدود 20ميليارد ريال تكميل مي شود، و همچنين غسالخانه از امكاناتي چون پاركينگ و فضاي سبز برخوردار است.
/6034/7172
غسل اموات در منازل پديده اي غير ضرور كه همچنان درايوان رايج است
۲۲ مرداد ۱۳۹۴، ۱۴:۲۴
کد خبر:
81718086
ايلام – ايرنا - نبود غسالخانه و ماشين حمل اجساد در سال هاي گذشته در شهرستان ايوان باعث شد كه مردم اين شهرستان اموات خود را در درون منازل غسل داده و براي دفن به قبرستان منتقل كنند و هنوز اين سنت با وجود احداث غسالخانه و ماشين حمل جسد در اين شهرستان ادامه دارد.