۲۴ مرداد ۱۳۹۴، ۱۲:۰۵
کد خبر: 81719625
T T
۰ نفر
مهاباد ميزبان جديد پرنده در خطر انقراض ميش مرغ

مهاباد - ايرنا - رييس اداره حفاظت محيط زيست مهاباد گفت: براي نخستين بار در 15 سال اخير پرنده نادر و در خطر انقراض ميش مرغ در مراتع و مزارع روستاي 'كاني سپي' اين شهرستان مشاهده شد.

كامران حسيني روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: كارشناسان اين اداره پس از دريافت گزارش هاي مردمي مبني بر مشاهده ميش مرغ در مراتع اين روستا به منطقه اعزام شدند و سرانجام توانستند ضمن پيدا كردن رد پا و محل استراحت و تغذيه اين پرنده، يك قطعه ميش مرغ ماده را در اين مكان مشاهده كنند.
وي اضافه كرد: بازگشت دوباره اين گونه در حال انقراض به مراتع اين شهرستان مي تواند خبر خوشايندي براي دوستداران محيط زيست و گوياي مطلوب بودن وضعيت زيستگاه اين پرنده بسيار حساس و نادر در اين منطقه باشد.
رييس اداره حفاظت محيط زيست مهاباد گفت: مشاهده يك قطعه ميش مرغ ماده در اين فصل از سال، احتمال حضور جفت وي و جوجه آوريش را در همان منطقه بيشتر مي كند.
وي از روستاييان و جوامع محلي پيرامون زيستگاههاي ميش مرغ در اين شهرستان خواست هنگام مشاهده اين گونه درحال انقراض ضمن اطلاع رساني به كارشناسان محيط زيست از دنبال كردن و آزار و اذيت كردن آن خودداري كنند.
حسيني يادآوري كرد: در دو دهه قبل اين گونه پرنده نادر در مزارع روستاهاي 'باجوند' و 'آزاد' در بخش مركزي مهاباد نيز مشاهده شده بود و با بازگشت آن به زيستگاههاي روستاي 'كاني سپي' احتمال مي رود در ديگر زيستگاهها نيز مشاهده شود.
وي گفت: دوره زاد آوري ميش مرغ عمدتا از اواخر فصل زمستان و اوايل فصل بهار با گرم شدن دماي هوا و طولاني شدن طول روز شروع مي شود و در اين فصل پس از جوجه آوري براي تغذيه و چرا به پياده روي در مراتع، تپه هاي ماهوري و مزارع گندم مي رود.
رييس اداره حفاظت محيط زيست مهاباد گفت: جمعيت اين پرنده زيبا به طور كلي، هر چه از شمال غربي ايران به سمت غرب مي رويم از تعدادشان كاسته مي شود به طوري كه دشت هاي آذربايجان بيش از دشت هاي كردستان، كرمانشاه و همدان ميش مرغ ها را در خود جاي داده است.
ميش مُرغ پرنده اي از خانواده 'هوبرگان' است كه در دشت هاي وسيع بي درخت، زمين هاي استپي و كشتزارهاي پهناور حبوبات و علفزارها زندگي مي كند.
اين پرنده يكي از بزرگترين پرندگان ايران است كه با طول بدن يك متر و وزن بيش از 15 كيلوگرم از نظر شكل و جثه شباهت زيادي به بوقلمون دارد.
تغذيه اين پرنده بسيار متفاوت و شامل مواد گياهي و حيواني مختلف از جمله حشرات، قورباغه و مارمولك است.
در بهار كه زمان جوجه آوري است آشيانه خود را در قسمت هاي انبوه مزارع مي سازد اما در پاييز و زمستان نيز مي توان آنها را در مزارع درو شده مشاهده كرد.
اين پرنده طي سال هاي گذشته به دليل محدود شدن زيست گاه هاي طبيعي، شكار بي رويه و اختلال در مناطق زيست و تخمگذاري آن، در معرض تهديد انقراض بوده و به همين دليل هم اكنون در فهرست سرخ اتحاديه بين المللي حفاظت از جمعيت و منابع طبيعي جهان قرار گرفته است.
دشت سوتاو حماميان بوكان به وسعت 400 هكتار كه اخيرا' از سوي اداره كل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي به عنوان پناهگاه 'ميش مرغ' و منطقه شكار ممنوع اعلام شده مهمترين زيستگاه اين پرنده نادر در ايران به شمار مي رود.
شهرستان مهاباد با 215 هزار نفر جمعيت در جنوب آذربايجان غربي واقع شده است.
3020/6185/2093