فاروق سخنور روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کارشناسان این اداره در پایشهای خود در حاشیه تالاب بینالمللی «کانیبرازان» این گونه را برای نخستین بار مشاهده کردند که گمان میرود به منظور لانهسازی و جوجهآوری وارد این منطقه شده باشد.
وی اضافه کرد: این گونه با نام علمی «oena capensis» پرندهای کوچک با جثه ظریف و دم بلند و مثلثی شکل است که نر و ماده آن متفاوت و بدون تغییرات فصلی است.
وی با بیان اینکه محل زیست این پرنده مناطق پست، نیمه بیابانی و خشک با بوتههای خاردار و بستر رودخانههاست و به طور معمول از مناطق جنگلی دوری میگزیند، افزود: قمری ناماگوا پروازی سریع، مستقیم و نزدیک به سطح زمین دارد و با بال زدنهای کوتاه در حالی که دم خود را به حالت بادبزنی و افراشته رو به بالا نگاه داشته است، فرود میآید.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: شناسایی این گونه در تالاب بینالمللی «کانیبرازان» این شهرستان میتواند خبر بسیار خوبی برای دوستداران محیط زیست و پرندهنگاران باشد و نشان میدهد که این تالاب از پتانسیل بسیار خوبی برای حفاظت و زیست گونههای مختلف برخوردار است.
تالاب بینالمللی «کانیبرازان» مهاباد با وسعتی افزون بر ۹۱۰ هکتار یکی از مهمترین تالابهای اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزشترین زیستگاههای انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر و بومی در شمالغرب کشور به شمار میرود.
این تالاب که به دلیل موقعیت ویژه و شرایط زیستی منحصربفرد خود در سال ۱۳۸۵ به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شد، به نخستین پناهگاه حیات وحش آذربایجانغربی تبدیل و به این ترتیب به عنوان یکی از مناطق چهارگانه کشور با جایگاه قانونی معرفی شده است.
براساس آخرین بررسیها تعداد ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنارآبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده است که در صورت اضافه کردن گونههای خشکزی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید که همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار میسازد؛ از گونههای مهم پرندگان این تالاب میتوان به فلامینگو، چنگر، اردک بلوطی، اردک سرسفید، حواصیل خاکستری، پرستوی دریایی، اردک مرمری، باکلان کوچک، پلیکان سفید، چوب پا، کشم بزرگ و عروس غاز اشاره کرد.
انواع نادری از پرندگان همچون خروس کولی دمسفید، اردک سرسفید، اردک مرمری نیز که در فهرست پرندگان در خطر انقراض هستند، در این تالاب دیده میشود.
تاکنون ۴۵ گونه گیاهی از ۳۵ جنس و ۱۷ خانواده در کانیبرازان شناسایی شده که بیشتر آنها از خانواده «اسفناج/ Chenopodiaceae» و «گندمیان/ Graminae» است؛ گونههای شناسایی شده در داخل تالاب نیز شامل نی، بوریا، جگن و گز است.
در مهاباد علاوهبر تالاب بینالمللی «کانیبرازان» و «قوپیباباعلی»، تالاب دایمی حسنخان و تالابهای فصلی گروس، داشخانه و قرهقشلاق نیز در این فصل میزبان پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی هستند.
نظر شما