۲۶ مرداد ۱۳۹۴، ۹:۲۸
کد خبر: 81722180
T T
۰ نفر

حيراني مردم از زمين خواري ها در «حيران»

۲۶ مرداد ۱۳۹۴، ۹:۲۸
کد خبر: 81722180
حيراني مردم از زمين خواري ها در «حيران»

رشت - ايرنا - «حيران» با زيبايي هاي مسحوركننده و آوازه ديرينه اش به سبب گردنه اي زيبا در اين منطقه، اين روزها بيشتر از آنكه به سبب مناظر خيره كننده اش مخاطبان را به خود جلب كند؛ شاهد دست اندازي ها و ويلاسازي هاي غيرمجازي است كه همگان را از اين تعرض به منابع طبيعي به حيراني واداشته است.

حيران ، دهستاني در 30 كيلومتري آستارا با دو هزار و 200 هكتار مساحت كه از اين ميزان، يك هزار و 200 هكتار به مستثنيات اشخاص و يك هزار هكتار به منابع ملي تعلق دارد.
زيبايي هاي بكر و منحصربفرد اين منطقه، همگان را در اين انديشه فرو مي برد كه در هنگام عبور از گردنه اي به همين نام، لحظاتي در طبيعت آن توقف كنند و از آب و هوا و مناظر آن بهره ببرند اما اين روزها، بيشتر از آنكه مردم منطقه و مسافران، بهره چنداني از اين مواهب الهي بگيرند؛ غمناك از دست يازي ها به اراضي ملي حيران و ويلاهاي غيرمجازي هستند كه چهره اين منطقه را تغيير داده است.
هرچند در نيمه خردادماه سالجاري، تيم ويژه اي از سازمان بازرسي كل كشور براي رسيدگي به تخلفات در بخش تخريب جنگل و دست اندازي به منابع طبيعي و اراضي ملي در گيلان به اين استان سفر كرد؛ اما اين روزها، بازهم شاهد ورق خوردن دفتر ديگري از تخلفات در بخش زمين خواري هستيم.
رهبر معظم انقلاب اسلامي هفدهم اسفندماه سال گذشته در ديدار مسوولان و دست اندركاران منابع طبيعي و محيط زيست، حراست از جنگل ها و مراتع و فضاهاي سبز را نيازمند برنامه ريزي، تدبير، پيگيري مستمر و جدي و قاطعيت دستگاه هاي مرتبط دانستند و با اشاره به ديدگاه اسلام در خصوص اهميت حفظ زمين و ثروت هاي عمومي كره خاكي گفتند: اسلام و اديان الهي همواره بر لزوم احساس مسووليت انسان در قبال طبيعت و حفظ تعادل ميان انسان و طبيعت تاكيد كرده اند زيرا عامل اصلي بروز مشكلات زيست محيطي بر هم خوردن اين تعادل است.
ايشان به جنگل ها و مراتع به عنوان ريه هاي تنفسي شهرها و عوامل نگهدارنده خاك اشاره و از دست اندازي افراد سودجو به جنگل ها و منابع طبيعي بخصوص در شمال كشور ابراز تاسف شديد كردند و افزودند: دستگاه هاي مسوول بايد قاطعانه با تعدي به جنگل ها به هر بهانه اي اعم از هتل سازي و جذب گردشگر و ساخت حوزه علميه و برخي توجيهات به ظاهر قابل قبول، مقابله كنند.
معظم له پديده زمين خواري و اخيراً كوه خواري و ساخت و ساز در ارتفاعات را از ديگر مسايل رنج آور و اسف بار دانستند و تاكيد كردند: بايد در قانون، اينگونه اقدامات جرم تلقي شود و افراد سوءاستفاده كننده بي هيچ اغماضي مورد تعقيب قضايي قرار گيرند و اگر در دستگاه ها نيز كوتاهي انجام گيرد، بايد با عوامل اين كوتاهي هم بشدت برخورد شود.

* تشكيل كميته اي براي مقابله با زمين خواري در حيران
استاندار گيلان در همين ارتباط ، از تشكيل كميته ويژه براي مقابله با پديده زمين خواري در گردنه حيران در غرب استان خبر داد.
محمدعلي نجفي در گفت وگو با ايرنا بيان كرد: به دنبال بروز برخي تخلفات در گردنه حيران در بخش زمين خواري و نيز سفر كميته ويژه اي متشكل از مشاور معاون اول رييس جمهوري و مسوول دبيرخانه ستاد هماهنگي مبارزه با مفاسد اقتصاد ، معاونين وزير جهاد كشاورزي و رووساي سازمان هاي جنگل ها، مراتع و آبخيزداري و امور اراضي كشور، معاون وزير جهاد كشاورزي در امور باغي، معاون بنياد مسكن كشور و مشاور وزير راه و شهرسازي در شوراي حفظ حقوق بيت المال به گيلان؛ اين كميته تشكيل شده است.
به گفته وي، معاون هماهنگي امور عمراني استانداري گيلان رياست اين كميته را برعهده دارد و مديران دستگاه هاي ذيربط اجرايي از جمله جهاد كشاورزِي، منابع طبيعي، محيط زيست، راه و شهرسازي و ... اعضاي آن هستند.
استاندار گيلان تاكيد كرد: از زمان استقرار دولت يازدهم، حتي يك مورد پروانه ساختماني جديد در منطقه گردنه حيران توسط مسوولان مربوطه صادر نشده است.
نجفي با قدرداني از حساسيت رسانه ها براي مقابله با ساخت و سازهاي غيرمجاز گفت: مجموعه اركان دولت تدبير و اميد با توجه به توصيه هاي رهبر فرزانه انقلاب، تاكيدات رييس جمهوري و بخشنامه معاون اول رييس جمهوري؛ اهتمام ويژه در مقابله با ساخت و سازهاي غيرمجاز دارد.
وي از اقدامات انجام شده در اين خصوص را تشكيل كميته نظارتي ويژه در گيلان براي مقابله با ساخت و سازهاي غيرمجاز در سال 92 و نيز ابلاغيه استاندار به تمام فرمانداران و شهرداران مبني بر مقابله جدي مسوولان استاني با زمين خواري در ارديبهشت ماه سال 93 عنوان كرد.
نجفي همچنين دستورالعمل اسحاق جهانگيري معاون اول رييس جمهوري در تيرماه سال 93 به وزراي جهاد كشاورزي، راه و شهرسازي و صنعت، معدن و تجارت مبني بر مقابله و برخورد جدي با پديده زمين خواري و اينكه هر دستگاه، گروهي را مامور كند تا تمام قراردادهاي اراضي ملي و دولتي واگذار شده را مورد رسيدگي قرار گيرد؛ از ديگر اقدامات مجموعه دولت در اين خصوص ذكر كرد.
وي گفت: در اين مدت، ضمن جلوگيري از ساخت و سازهاي غيرمجاز، گشت هاي نظارتي افزايش يافته، تبليغات رسانه اي انجام و متخلفين نيز به مراجع قضايي معرفي شدند.
استاندار گيلان افزود: طي دو سال استقرار دولت يازدهم، 83 هكتار از اراضي توسط اداره كل راه و شهرسازي و 151 هكتار توسط اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان ، آزاد و تجاوزات غيرمجاز، قلع و قمع شده است.
وي همچنين افزود: با بررسي انجام شده؛ برخورد با متخلفان در ساخت و سازهاي گردنه حيران افزايش يافته و 46 مورد پرونده تخلفات به محاكم قضايي ارسال شد كه از اين ميان؛ شش مورد بازگشت به حالت اوليه و حكم تخريب سازه هاي غيرمجاز صادر شد.
نجفي بيان داشت: شش مورد پرونده نيز قرار منع تعقيب گرفت و دو مورد از پرونده ها نيز دستور توقف عمليات ساخت و ساز صادر و بقيه پرونده ها نيز در حال رسيدگي است.
استاندار گيلان با يادآوري بحث طرح شده در سال 93 در ارتباط با بازنگري در طرح گردنه حيران و افزايش 100 هكتاري براي طرح هادي روستايي در اين منطقه گفت: با اين طرح نيز در راستاي جلوگيري از ساخت و سازهاي غيرمجاز، مخالفت شد.
استاندار گيلان اطمينان خاطر داد كه به صورت ويژه و قاطع، با متخلفان و دست اندازان به اراضي طبيعي و ملي برخورد مي شود.

* استقرار اكيپ شناسايي ساخت و سازهاي غيرمجاز در حيران

مدير امور اراضي جهاد كشاورزي استان گيلان نيز از استقرار اكيپ شناسايي ساخت و سازهاي غيرمجاز در منطقه حيران خبر داد.
سيد محمدمهدي ميرهاشمي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به ساخت و سازهاي غيرمجاز در منطقه حيران اظهار كرد: پس از شناسايي 13 واحد ساخت و ساز غيرمجاز در منطقه حيران، جهادكشاورزي گيلان اكيپي را براي شناسايي و تفكيك ساخت و سازهاي قانوني و غيرقانوني در اين محل مستقر كرد.
وي با تقسيم بندي اراضي منطقه حيران به اراضي داخل و خارج از طرح هادي گفت: در سال هاي گذشته (طي سال 84 به بعد) برخي از اراضي توسط اشخاص سودجو با چشم پوشي مسوولان وقت، مورد تغيير كاربري قرار گرفت.
وي با بيان اينكه مديريت جهاد كشاورزي شهرستان در همان زمان در همين زمينه شكايت هاي متعددي را تقديم مراجع قضايي كرد، افزود: بعضي از اين موارد منجر به صدور حكم قطعي و در نهايت اجراي حكم شد اما بخشي ديگر از اين موارد منجر به صدور شكواييه نشد.
ميرهاشمي ادامه داد: طبق مقررات، صدور مجوز ساخت و ساز بايد توسط كميسيون ماده يك قانون حفظ كاربري صادر شود ولي مقامات وقت در آن زمان، برخي مجوزها را بدون ارجاع به اين كميسيون صادر كردند.
وي اظهار كرد: مديريت جهاد كشاورزي در همان زمان به استناد قانون حفظ كاربري اراضي زراعي و باغي، عليه صادركنندگان پروانه ساختمان اقامه دعوا كرد، اما متاسفانه بدليل نفوذ اشخاص سازنده اين ساختمان ها، اين افراد موفق به اخذ مجوز پروانه ساختماني به صورت غيرمجاز شدند.
ميرهاشمي تصريح كرد: تاكنون 13 نفر در اين منطقه شناسايي شده اند كه در خارج از طرح هادي، اقدام به ساخت و ساز غيرقانوني كرده اند.
وي ماهيت اين افراد را افراد ذي نفوذ از استان همجوار عنوان و بيان كرد: جهاد كشاورزي با شناسايي اين متخلفان و به استناد قانون، عليه مسوولان وقت و مالكين ساختمان در دادسراي عمومي و انقلاب شهرستان آستارا اقامه دعوا كرده است.
وي با بيان اينكه بخش عمده ساخت و سازها در اين منطقه در داخل طرح هادي و خارج از بافت مسكوني مي باشد، تصريح كرد: ساخت و سازها در خارج از طرح هادي پراكنده است؛ در همين راستا و باتوجه به برخي شكايات ، اكيپي براي شناسايي ساخت و سازهاي غيرمجاز و تغيير كاربري هاي غيرقانوني اراضي كشاورزي در اين منطقه مستقر شده اند.
ميرهاشمي ادامه داد: علاوه براين؛ اكيپ هاي شهرستاني نيز با حضور نيروي انتظامي گشت هاي ويژه انجام مي دهند و درصورت اطلاع از موارد خلاف در اين زمينه، در محل وقوع جرم حاضر شده و برخوردهاي قانوني انجام مي دهند.
مدير امور اراضي جهاد كشاورزي استان گيلان يادآور شد: طي پنج سال گذشته تاكنون؛ از 606 مورد تغيير كاربري غيرمجاز حدود 293 هكتار از اراضي شامل زراعي و باغي، 149 مورد در مراجع قضايي منجر به صدور رأي قطعي و محكوميت متخلفان شده، 352 مورد نيز مشمول تبصره 2 ماده 10 قانون حفظ كاربري شده و ماموران جهادكشاورزي در اين ارتباط اقدام به تخريب سازه هاي غيرمجاز كرده اند و نهايتاً اينكه، متهمان 105 پرونده نيز برائت گرفته اند.
وي سامانه 131 متعلق به مديريت امور اراضي جهاد كشاورزي استان را پل ارتباطي مناسبي براي دريافت اطلاعات شهروندان از زمين خواري ها و تغييرهاي غيرمجاز كاربري اراضي ذكر كرد.
ميرهاشمي گفت: همزمان 25 نفر مي توانند در خصوص ارائه گزارش هاي مربوط به زمين خواري با اين سامانه تماس بگيرند و اين سامانه، گزارش ها را به گشت هاي ويژه ، منتقل و اين گشت ها در محل وقوع جرم حضور يافته و با متخلفان برخورد مي كنند.

* با حمايت دولت فعلي، پرونده زمين خواري در حيران افشا شد

نماينده مردم شهرستان آستارا در مجلس شوراي اسلامي نيز به خبرنگار ايرنا گفت: با حمايت دولت فعلي، پرونده زمين خواري بزرگ در گردنه حيران افشا شد تا بتوانيم در راستاي حفظ حقوق بيت المال و انفال قدمي برداريم.
صفر نعيمي ادامه داد: تعدادي از مسوولان مرتبط در دولت گذشته، با اتصال سه روستاي حيران سفلي ، عليا و وسطي، برنامه هاي خود را در قالب طرح هادي پيش گرفتند و مسوولان وقت، به جاي اينكه براي سه روستاي مذكور به صورت جداگانه طرح هادي تعريف كنند، اين روستاها را تجميع كرده تا مساحت آن به 160 هكتار برسد.
وي افزود: اين اقدام آنها باعث رونق زمين هاي حيران شد كه در آن موقع، در گام بعدي با بازنگري طرح هادي 100 هكتار ديگر نيز به محدوده مذكور اضافه شد.
نعيمي ادامه داد: ساخت و سازها در محدوده 160 هكتاري با اطمينان افراد از حمايت مسوولان وقت انجام شد و براي انجام ساخت و ساز در محدوده 100 هكتاري اراضي مزروعي اقدام كردند.
وي با بيان اينكه با روي كارآمدن دولت يازدهم تمام اميدهاي آنها به نااميدي تبديل شد، گفت: اقدام كنندگان به ساخت و ساز، پيش از آنكه منتظر نتيجه پيگيري هاي خود باشند، ساخت و سازهاي غيرمجاز را در قالب ويلاها و ساختمان هاي مختلف در محدوده 100 هكتاري آغاز كردند.
نماينده مردم آستارا در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينكه تمام اين اتفاق ها از سال 86 قوت گرفت، ادامه داد: بيشتر افرادي كه اقدام به ساخت و سازهاي غيرمجاز در قالب ويلاها كرده اند، با هدايت چشمه آب هاي زيرزميني و ساماندهي آنها براي خودشان، اقدام به ساخت استخرهاي اختصاصي كرده اند و اين در حاليست كه بسياري از مردم منطقه ، از كمبود و بعضاً نبود آب شرب رنج مي برند.
به گفته نعيمي؛ در حال حاضر معاون اول رييس جمهوري، دادستان كل كشور و ساير مقامات اجرايي و قضايي در شهرستان و استان، پيگيري و رسيدگي به اين پرونده را به صورت جدي بر عهده دارند.
وي با اشاره به اينكه تمام اقدامات دلسوزان نظام در خصوص حفظ انفال در راستاي تحقق فرمايشات مقام معظم رهبري صورت مي گيرد ، گفت: فرهنگ و ادبيات مردم آستارا ، برگرفته از اصالت ريشه دار اين منطقه مي باشد كه شايسته است در خصوص احقاق حق اهالي منطقه حيران ، مسوولان از هيچ تلاشي دريغ نكنند.

* تخريب واحدهاي به ناحق ساخته شده در حيران، خواسته مردم است

نماينده مردم شهرستان رشت در مجلس شوراي اسلامي نيز در گفت وگو با ايرنا بيان كرد: تخريب واحدهاي به ناحق و با اخذ مجوز با رانت سياسي و مديريتي ساخته شده در دل طبيعت گردنه حيران، خواسته همه مردم است كه بايستي به اين خواسته توجه شود.
غلامعلي جعفرزاده ايمن آبادي افزود: عاملان اين دست اندازي به طبيعت، بايستي شناسايي و معرفي شوند و به سزاي اعمال خود برسند.
وي به سكوت برخي مسوولان پيشين در اين رابطه اعتراض و تصريح كرد: بايستي تمام كساني كه در تصرف اين منابع طبيعي، مستقيم و غيرمستقيم دخالت داشته اند؛ شناسايي شوند.
جعفرزاده بيان داشت: مسوولان بايستي هرچه سريعتر و با قيد فوريت، به اين موضوع ورود كنند و در كوتاه ترين زمان، موضوع ساخت و ساز در گردنه حيران را بررسي و اقدامات لازم را انجام دهند.
اين عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه ساخت و ساز در گردنه حيران از توان مردم عادي خارج است، گفت: سرمايه گذاري سنگيني در اين منطقه انجام گرفته، بنابراين كساني توانسته اند با رانت، مجوزهايي را اخذ كنند.
وي بحث ها و مشاجره هاي شماري از مسوولان از آستارا تا اردبيل و متهم كردن يكديگر را موجب تخريب افكار عمومي خواند و اضافه كرد: اينگونه اقدامات به صلاح كشور نيست، براي رفع مشكل زمين خواري كه مورد تاكيد رهبر معظم انقلاب نيز هست؛ همه بايد همكاري كنند.
منطقه حيران از توابع شهرستان آستارا در منتهي اليه غرب استان گيلان و همجوار با استان اردبيل است.
مساحت استان گيلان 14 هزار و 711 كيلومتر است. از مجموع اراضي ملي گيلان؛ 565 هزار هكتار اراضي جنگلي، 245 هزار هكتار اراضي مرتعي و 288 هزار هكتار اراضي ملي جلگه اي و 11 هزار هكتار اراضي ساحلي مستحدث ( سواحلي كه با پسروي دريا ايجاد مي شود) است.
يك هزار و 800 گونه مختلف گياهي نيز در گيلان مي رويد و جنگل هاي هيركاني به عنوان تنها باقيمانده رويشگاه هاي جنگلي دوران سوم زمين شناسي كه بيش از پنج ميليون سال قدمت دارند، از ديگر موهبت هاي الهي براي اين استان است.ك/4
7286/7296/7105/2007