۸ شهریور ۱۳۹۴، ۱۲:۰۲
کد خبر: 81740339
T T
۰ نفر
خدمات پرستاری در منزل ساماندهی می شود

تهران - ایرنا - معاون پرستاری وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: خدمات پرستاری در منزل مراحل نهایی بازتعریف را طی می كند و به زودی با ابلاغ طرح ساماندهی این خدمات، عرصه جدیدی در حوزه ارایه خدمات پرستاری در كشور ایجاد می شود.

به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، محمد میرزابیگی روز یكشنبه در نشست خبری معاونت پرستاری در وزارت بهداشت افزود: عده زیادی از مردم به خصوص بیماران مزمن به خدمات مراقبتی و درمانی در منزل نیاز دارند. این خدمات هنوز در كشور سر و سامان مناسبی ندارد و نیازمندان به این خدمات با مشكلاتی مواجه هستند به همین علت برنامه های ساماندهی خدمات پرستاری در منزل با یك كار بین بخشی آماده شده است و به زودی ابلاغ و اجرایی می شود.
وی اضافه كرد: براساس این برنامه مشخص می شود كه چه كسانی صلاحیت ارایه خدمات پرستاری در منزل را دارند و باید چه آموزش هایی را ببینند و از چه سطحی از دانش و مهارت برخوردار باشند و چه كسانی باید بر كار شركت های ارایه خدمات پرستاری در منزل نظارت كنند.
میرزابیگی در بخش دیگری از سخنان خود به تشكیل شورای كارانه پرستاری در وزارت بهداشت خبر داد و گفت: در گذشته پرستاران در این شورا حضور نداشتند اما اكنون با حضور نماینده پرستاران گام های مثبتی برای ارتقا و بهبود كارانه پرستاران برداشته شده است.
معاون پرستاری وزیر بهداشت گفت: بر این اساس طی دو سال گذشته در دولت یازدهم سهم كارانه پرستاران از درآمد اختصاصی بیمارستان های دولتی از 22.5 درصد به 27.5 درصد افزایش یافت و و حداقل میزان كارانه پرستاران 1.7 برابر شد.
وی اضافه كرد: طرح پرداخت مبتنی بر عملكرد كاركنان بیمارستان ها نیز از نیمه دوم سال 93 تا خرداد سال 94 در بیمارستان ها اجرا شد و با توجه به اشكالاتی كه به این طرح وارد شد وزیر بهداشت ، دو هفته پیش اختیاری بودن اجرای طرح مبتنی بر عملكرد را ابلاغ كرد.
میرزابیگی ادامه داد: براین اساس بیمارستان ها می توانند به طرح قبلی كارانه برگردند یا طرح مبتنی بر عملكرد را اجرا كنند اما حداقل رشد 1.7 درصدی كارانه پرستاران باید اجرا شود.
وی ادامه داد: دولت یازدهم اولین دولتی بود كه وزارت بهداشت آن در حالی كار خود را شروع كرد كه معاونت پرستاری در آن تشكیل شده بود و طی همین مدت دوساله از این دولت 45 برنامه در حوزه پرستاری تصویب شده و به نتیجه رسید و نیز بالغ بر 20 بخشنامه در حوزه پرستاری با امضای وزیر بهداشت یا یكی از معاونان وی ابلاغ شد.

** انتظار تصویب تعرفه های خدمات پرستاری در شورای عالی بیمه
معاون پرستاری وزیر بهداشت اضافه كرد: از دیگر اقداماتی كه در این دوره انجام شده است، ارسال مجدد تعرفه های خدمات پرستاری به شورای عالی بیمه است. كار كارشناسی این تعرفه ها به طور كامل انجام شده است و اكنون برای اجرای این قانون، منتظر پاسخگویی شورای عالی بیمه و نمایندگان آن هستیم . این نمایندگان از مجلس، وزارت رفاه، بیمه ها و سازمان مدیریت هستند.

**بازنگری در آموزش پرستاری
میرزابیگی در بخش دیگری از سخنان خود به بازنگری در آموزش دانشگاهی پرستاری اشاره كرد و گفت: اشكالی كه از گذشته وجود داشت این بود كه آموزش بالینی پرستاری بیش از حد، تئوریك بود و خیلی با بالین رابطه نداشت و همیشه فاصله آموزش دانشگاهی با بالین مطرح بود به همین علت طرح آزمایشی بازنگری آموزش پرستاری در دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی آغاز شد.
وی افزود: بر اساس این طرح دانشجویان پرستاری دو سال آموزش تئوریك می بینند؛ در سال سوم آموزش تئوری - عملی را خواهند داشت و سال چهارم آموزش، كاملا عملی می شود؛ همچنین 6ماه آخر آموزش آنان به صورت گرایشی ، پیگیری می شود.
معاون پرستاری وزیر بهداشت ادامه داد: اقدام دیگری كه در حوزه پرستاری در این دوره انجام شده است، تعریف دوره های كوتاه مدت پركتیشنر( عملی در گرایش خاص) است كه با همكاری انجمن های علمی پرستاری اجرا می شود.

**كمبود 200 هزار نیروی پرستاری در كشور
وی گفت:‌ در زمان حاضر حدود 200 هزار تن در گروه پرستاری در كشور كمبود داریم، البته 185 دانشكده پرستاری در كشور مشغول تربیت نیروی تحصیلكرده هستند و 55 هزار تن به عنوان دانشجو در مقاطع كارشناسی، كارشناسی ارشد و دكترا تحصیل می‌كنند.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: البته افزایش دوبرابری ظرفیت به اكثر دانشكده های پرستاری ابلاغ شده است كه با توجه به توان و امكانات خود در این زمینه اقدام می كنند.
رییس سازمان نظام پرستاری گفت: كشور علاوه بر پرستار عمومی به پرستاران تخصصی كه پرستار چند پیشه تعریف می شوند هم نیاز دارد؛ به همین منظور 18 دوره كوتاه مدت پرستاری تخصصی مانند پرستار گوارش، سرطان یا خون طراحی شده است كه پنج دوره از این مجموعه امسال اجرا می شود.
وی در ادامه توضیح داد: از بین كارشناسان پرستاری عده‌ای می توانند این آموزشها را ببینند كه در عرصه های بیمارستانی و پرستاری در منزل فعالیت كنند.

**سند توسعه پرستاری تدوین شد
معاون پرستاری وزیر بهداشت به تدوین سند توسعه پرستاری اشاره كرد و گفت: بر اساس این سند خدمات پرستاری به سه سطح خدمات اولیه و كمكی، پرستاری عمومی و پرستاری تخصصی تقسیم می شود.
وی افزود: در هیچ كشوری سابقه ندارد كه برای ارایه خدمات اولیه مراقبتی از نیروهای دانشگاهی استفاده شود بنابراین برای ارایه این خدمات از افرادی به عنوان كمك پرستار یا بهیار كه تحصیلات دانشگاهی ندارند یا حداكثر كاردان استفاده می شود.
میرزابیگی گفت:‌ اشكالی كه در نظام سلامت وجود دارد این است كه از دهه 70 كارشناسان پرستاری را دم دست ترین فرد در بیمارستان ها تعریف كردند و توقع ارایه همه نوع خدمت نیز از پرستاران می رود به همین علت ، هم مردم و هم جامعه پرستاری از این وضعیت ناراضی هستند.
وی افزود: تاكنون برای جبران این كمبود ، همراهان بیمار مسوولیت ارایه خدمات اولیه به بیماران را به عهده می گرفتند اما در دولت یازدهم برای جبران این كمبود، دوره بهیاری یا به قولی كمك پرستاری یكساله طراحی شد.

** 32 خدمت بهیاران با شرح وظایف پرستاری متفاوت است
وی گفت: شرح وظایف بهیاران یا كمك پرستاران نیز در 32 خدمت تعریف شده است كه باید زیر نظر پرستار ارایه شود. این خدمات شامل كارهایی مثل حمام بیمار در تخت، ماساژ پوست، شستن سر، در تخت، مراقبت از سرآلوده، مراقبت از دهان و دندان، درست كردن تخت بیمار، كمك به پذیرش و ترخیص بیمار و نظافت محیط بیمار است كه به هیچ وجه در شأن و شرح وظایف پرستاران نیست.
میرزابیگی ادامه داد: برای خدمات پرستاری 517 خدمت تعریف شده است كه به عنوان شرح وظایف باید انجام شود؛ برای این خدمات استاندارد نیز تعریف شده است اما به علت نبود نیروی مراقبتی و بهیار در بسیاری از مواقع خدمات اولیه مراقبتی توسط پرستار یا همراه بیمار انجام می شود كه نقصی مهم در بیمارستان های كشور است.
وی گفت: البته در گذشته دوره چهارماهه كمك بهیاری تعریف شده بود و حدود 20 هزار تن نیز تربیت شدند اما بعد، مشخص شد كه این افراد توانایی و مهارت لازم را برای ارایه مراقبت های اولیه ندارند و به همین علت دوره یكساله بهیاری یا كمك پرستاری جایگزین آن شد.
میرزابیگی افزود: ایجاد دوره بهیاری و ورود این نیروها به بیمارستان ها به هیچ وجه برای جبران كمبود پرستار نیست بلكه برای انجام اموری است كه در سطح پایین تر از خدمات پرستاری ارایه می شود و بیماران به آن نیاز دارند.
معاون پرستاری وزیر بهداشت گفت: دوره آموزشی یكساله بهیاری به وسیله انجمن ها و مراكز معتبری كه از سوی بورد پرستاری تایید می شوند، برگزار می شود. البته در كل به یك بهیار به ازای هر چهار پرستار نیاز داریم ولی در این مرحله قرار است فقط 10 هزار بهیار تربیت شود. این مقام مسوول در وزارت بهداشت ادامه داد: اشكالی كه به وجود آمده است این است كه برخی رسانه‌ها از عباراتی مانند پرستار مهارتی برای این بهیاران استفاده كرده اند كه عبارت غلطی است و نگرانی هایی ایجاد كرده است، اما جامعه پرستاری آگاه است و می داند كه ایجاد چنین دوره ای نه برای دخالت افرادی در كار آنان كه برای حفظ جایگاه آنان و رسیدگی بیشتر آنان به شرح وظایف تعریف شده حرفه پرستاری است.
معاون وزیر بهداشت گفت: در زمان حاضر بیش از 140 هزار پرستار و یك هزار و 500 عضو هیات علمی پرستاری در كشور داریم و تربیت 10 هزار بهیار یا كمك پرستار با شرح وظایف متفاوت هیچ خلل و تهدیدی برای پرستاران محسوب نمی شود.
وی همچنین از افزایش انجمن های علمی پرستاری خبر داد و گفت: اكنون حدود سه انجمن علمی پرستاری در كشور فعالیت دارند كه امسال حداقل دو انجمن پرستاری دیگر نیز به این مجموعه اضافه می شود.
میرزابیگی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص پرداخت معوقه پرستاران اظهارداشت: در دولت قبل پرداخت اضافه كار و كارانه پرستاران گاهی تا دو سال عقب می افتاد اما تمام معوقات پرستاران در اسفند 92 تسویه شد و اكنون عقب ماندگی مطالبات پرستاران حداكثر سه ماه است.
وی افزود: اقدام دیگر این دولت در حوزه پرستاری ساماندهی پرستاران شركتی است. در گذشته شركت های متعددی در جذب و بكارگیری پرستاران فعالیت می كردند و در بسیاری از مواقع حقوق پرستاران را رعایت نمی كردند كه برای رفع این مشكل موسسه كارآفرینان آوا سلامت زیر نظر هیات امنای ارزی وزارت بهداشت ایجاد شد. این موسسه به مرور با تك تك دانشگاه های علوم پزشكی قرارداد می بندد و از این پس جذب پرستاران شركتی از طریق این شركت مادر و زیر نظر وزارت بهداشت انجام می شود.
وی گفت: حقوق پرستاران شركتی حداقل یك میلیون و 750 هزار تومان تعیین شده است و همه این پرستاران مانند نیروهای رسمی از بیمه، كارانه، اضافه كار و مزایای قانون ارتقای بهره وری برخوردار می شوند.

** ساخت سریال پرستاران
معاون پرستاری وزیر بهداشت همچنین از ساخت سریال پرستاران خبر داد و گفت: هنوز چهره واقعی پرستاران كشور به مردم معرفی نشده است.
این مقام مسوول در وزارت بهداشت ادامه داد: پرستارانی در كشور داریم كه با تغییر ریتم قلب بیمار، دچار درد قفسه سینه می شوند و پرستاران فداكاری داریم كه برای همدردی با بیمار سرطانی موی خود را می‌تراشند. ‌امیدواریم ساخت این سریال امسال، به پایان برسد و در روز پرستار شاهد رونمایی آن باشیم.

**انتقاد از بی توجهی بیمارستان های خصوصی به قانون
وی در بخش دیگری از سخنان خود از بی توجهی بیمارستان های خصوصی به اجرای قانون ارتقای بهره وری انتقاد كرد و گفت: بسیاری از بیمارستان های خصوصی هنوز این قانون را اجرا نكرده اند؛ البته وزیر بهداشت برای الزام این بیمارستان ها با وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی و رییس سازمان تامین اجتماعی مكاتبه كرده است كه امیدواریم مورد توجه قرار گیرد و شاید اصلاح این روند غیر قانونی در بیمارستان های خصوصی باشیم.
میرزابیگی همچنین از تشكیل كمیته اخلاق پرستاری در شورای عالی اخلاق پزشكی خبر داد و گفت: با فعالیت این كمیته علاوه بر برگزاری كنگره سالانه اخلاق پرستاری و دوره های ارتباط بیمار و پرستار در ماه های آینده برگزار می شود.
اجتمام**3063**9132**1776
۰ نفر