۱۸ شهریور ۱۳۹۴، ۱۲:۳۶
کد خبر: 81753534
T T
۰ نفر
وزارت جهادكشاورزي وارد كننده دانه هاي روغني نيست

تهران - ايرنا - مجري طرح افزايش توليد دانه هاي روغني درباره اين ادعا كه 50 درصد واردات دانه هاي روغني توسط 4 نفر انجام مي شود، گفت: وزارت جهاد كشاورزي حتي يك كيلوگرم دانه روغني وارد نمي كند.

به گزارش ايرنا، عليرضا مهاجر در يك برنامه تلويزيوني با بيان اينكه 96 درصد روغن خام كشور از طريق واردات تامين مي شود، افزود: 95 تا 96 درصد واردات دانه هاي روغني، روغن خام و كنجاله به ارزش حدود 4 ميليارد دلار را وابسته به خارج هستيم.
وي اظهار داشت: طبق تكليف وزارت جهادكشاورزي، بايد هم در توليد گندم و هم در دانه هاي روغني خودكفا شويم، اما براي خودكفايي در گندم بايد كشت دانه هاي روغني را هم داشته باشيم.
وي با اشاره به واردات 4 ميليارد دلاري دانه هاي روغني، اضافه كرد: بسياري در پي اين سود هستند و اين ربطي به دولت ها ندارد، زيرا مصرف سرانه روغن در كشور از حدود 2 كيلوگرم در سال 1340 به بيش از 20 كيلوگرم رسيده، ضمن آنكه توليد مرغ و تخم مرغ هم به تامين كنجاله بستگي دارد.
مهاجر با بيان اينكه براي خودكفايي در زمينه روغن طرح 10 ساله اي را تدوين كرديم كه اين طرح جواب داد، گفت: طبق طرح تا سال 86 جلو رفتيم و در كلزا 320 هزار تن توليد داشتيم كه اكنون اين ميزان به 50 هزار تن رسيده است.
وي ادامه داد: بتازگي وزارت جهاد كشاورزي مسئوليت نظارت بر قيمت و ميزان واردات دانه هاي روغني را برعهده گرفته است.
مشاور وزير جهادكشاورزي با بيان آنكه واردات دانه هاي روغني ربطي به جناح يا دولت خاصي ندارد، افزود: هر كدام از افراد واردكننده به يك جناح نزديك هستند و هر جناح كه بر سر كار بيايد آنها نفوذ مي كنند و كار را انجام مي دهند.
مهاجر اضافه كرد: كساني كه دانه هاي روغني را وارد مي كنند صاحبان كارخانجات روغن نباتي و روغن كشي هستند و اين ظاهر است و در باطن واردكنندگان اين كارخانجات را در اختيار دارند و سود خود را بيشتر از طريق واردات به دست مي آورند و در حقيقت برخي اوقات كارخانه هاي آنها تعطيل است.
مجري طرح افزايش توليد دانه‌هاي روغني گفت: زنجيره اي وجود دارد از كشاورز كه به عنوان توليدكنندگان تا كارخانجات روغن كشي و روغن نباتي و توليدكننده روغن كه اين زنجيره بايد تكميل شود.
وي اظهار داشت: روغني كه در اختيار مصرف كننده قرار مي گيرد از كيفيت لازم برخوردار نيست زيرا هنوز در توليد آنها از روغن پالم استفاده مي شود و اين در حالي است كه كيفيت اكثر محصولات كشاورزي توليد داخل از محصولات مشابه خارجي بسيار بهتر است.
مهاجر گفت: كارخانجات روغن كشي و روغن نباتي با وزارت جهادكشاورزي توافق كردند و واردكنندگان كه صاحب كارخانجات روغن نباتي هم هستند لذا تا زماني كه با كاهش جهاني قيمت روغن مواجه شدند توافقي را كه با اين وزارتخانه منعقد كرده بودند، اجرا نكردند كه وزارت جهادكشاورزي هم با اين اقدام آنان برخورد مي كند.
مهاجر با بيان اينكه همه امكانات براي كشت دانه روغني كلزا فراهم شده است، از كشاورزان خواست كه به موقع كشت كنند و از مسئولان هم خواست امكانات لازم را در اختيار آنها قرار دهند.

** واردكننده عمده دانه هاي روغني شركت بازرگاني دولتي
عضو كميسيون كشاورزي مجلس شوراي اسلامي نيز گفت: در تأمين امنيت غذايي كشور از جمله در حوزه دانه هاي روغني دچار مشكل هستيم.
وي افزود: يكي از واردكنندگان عمده دانه هاي روغني، شركت بازرگاني دولتي زيرمجموعه وزارت جهادكشاورزي و ديگري بخش خصوصي است.
عباس پاپي زاده با بيان اينكه به طور قطع در اين زمينه انحصار و رانت وجود دارد، اظهارداشت: در اين زمينه تحقيق و تفحص انجام شده و گزارش آن را در سال 93 به قوه قضائيه ارسال كرديم.
وي ادامه داد: تحقيق و تفحص نشان مي دهد كه در بحث واردات اتفاقاتي افتاده كه ختم به برخي اعمال نظرها شده است.
پاپي زاده با اشاره به اينكه براي رفع اشكال بايد در بخش دولتي بازنگري شود، گفت: براساس تحقيق و تفحص در شركت دولتي بازرگاني كه واردات دانه هاي روغني را مديريت مي كند به روابطي رسيديم اما اين مستلزم آن است تا قوه قضائيه احكام را صادر كند تا نام ها را اعلام كنيم.
عضو كميسيون كشاورزي مجلس با اشاره به آنكه در اين زمينه سه ميليارد و 600 ميليون دلار مبادلات تجاري داريم، اضافه كرد: كمتر از 5 تا 6 نفر در اين موضوع دخيل هستند.
وي درباره اينكه آيا وزارت جهادكشاورزي با انجمن صنفي صنايع روغني نباتي توافق كرده كه آنها در قبال خريد توليد داخل، كار واردات دانه هاي روغني را انجام دهند، گفت: سال 94 در اين زمينه وزارت جهادكشاورزي با انجمن صنفي صنايع روغن نباتي به توافق رسيدند، اما هنوز اجرايي نشده است.
وي افزود: اقتصاد ما دچار رانت هايي است كه برخي افراد و جناح ها وقتي به اين رانت ها دست پيدا مي كنند، كارهايي را انجام مي دهند.
پاپي زاده اضافه كرد: براساس تحقيق و تفحصي كه از شركت بازرگاني دولتي ايران انجام شد واقعيت اين است كه ارتباطاتي با واردكنندگان وجود دارد.
وي درباره تحقيق و تفحص از كالاهاي اساسي از جمله روغن گفت: حدود 5 ماه پيش گزارش اين تحقيق و تفحص را تقديم قوه قضاييه كرديم كه در مرحله رسيدگي است.
عضو كميسيون كشاورزي مجلس افزود: مجلس در سال 91 صفر تا 100 مديريت توليد، توزيع و بازار رساني دانه هاي روغني را در اختيار وزارت جهادكشاورزي قرار داده است.
به گفته وي؛ رانت واردات دانه هاي روغني در خود شركت دولتي اتفاق مي افتد زيرا مديريت واردات در اختيار دولت است.
پاپي زاده ادامه داد: اگر دولت ها پذيرفتند كه چنين فسادي در واردات دانه هاي روغني و يا ديگر واردات مانند خودرو وجود دارد بايد خود دولت با عزم راسخ ورود و برخورد كند و واردات را به دست افراد صالح بسپارد.
اقتصام(2)9186**1558