هوشنگ افشاري روز پنجشنبه در مصاحبه با خبرنگار ايرنا گفت: در اين جشنواره 83 اسب كاسپين از نقاط مختلف دنيا در 9 رده حضور داشتند.
وي افزود: در خاتمه، اسب بايرام از باشگاه تكتاز به عنوان اسطوره زيبايي نريان ها و گل آذين از شركت اسب ريس به عنوان اسطوره زيبايي ماديان ها انتخاب شد.
وي خاطرنشان كرد: داوري جشنواره را خانم سالتون رييس انجمن جهاني اسب ، وبستر ارزياب جهاني اسب كاسپين، بابك شكي و دكتر ابراهيم پور از ايران به عهده داشتند.
اسامي اسبهاي منتخب در رده هاي مختلف به شرح زير است:
زير يك سال : ارژنگ، دريا، توفان به مالكيت خانم يگانه و آرژين از باشگاه تكتاز
يك تا دو سال: توفان به مالكيت سميرا فيروز ، شراگيم و شير از شركت ريس و مريم از تكتاز
دو تا سه سال: مهناز، منوچهر، مهوش به مالكيت خانم يگانه و ياور از مركز تحقيقات
چهار تا شش سال: ماديان ها: نازگل ، لالين، كيميا و عسل
نريان ها: رستم و سهراب با مالكيت سميرا فيروز، نمرود شركت اسب ريس ، سپنتا از تكتاز ، آريا از تكتاز ، البرز با مالكيت فيروز
هفت تا 10 سال : ماديان ها: گل آذين ، نازنين ، نازبانو، گل سيب
نريان ها: يال متعلق به آرمان عباسي ، گون و جنگل به مالكيت يگانه
10 سال به بالا: ماديان ها: هما و نگار از تكتاز، ماندانا متعلق به سميرا فيروز
نريان ها: بايرام از تكتاز، سايروس از قويدل ، كيا از تكتاز
از نكات جالب جشنواره استفاده از اسبهاي كاسپين براي كمك به كودكان معلول بود. تعدادي از اسبها با سواركاري كودكان معلول به ميدان آمدند.
در اين جشنواره كه پنجشنبه شب به كار خود خاتمه داد، به صاحبان اسبهاي برگزيده جوايز نقدي و جام اهداء شد.
اسبچه خزر يا اسب كاسپين كه به عنوان اسب ايران يا اسب آمل هم شناخته مي شود، قديمي ترين نژاد اسب موجود در جهان است كه تا حدود پنج دهه قبل فقط در ايران وجود داشت و در آن زمان توسط خانم لوييز فيروز شناسايي و به جهان معرفي شد.
در همان زمان تعدادي از اين نژاد اسب براي تكثير و پرورش به انگلستان فرستاده شد.
نژاد اسب كاسپين جد اوليه همه اسب هاي خونگرم دنيا است كه بعد از شناسايي و معرفي آن توسط خانم لوئيز فيروز، انجمن هاي ملي حمايتي در بيش از 15 كشور و انجمن جهاني اسب كاسپين در انگليس تأسيس شد.
تصوير اين اسب ها در نگاره هاي پلكان آپاداناي تخت جمشيد موجود است.
در مهر داريوش كبير، در گنجينه آمودريا در موزه بريتانيا و در نقش رستم و داراب گرد اسب كوچكي مشاهده مي شود كه بنا بر مطالعات فسيل شناسي بر روي بقاياي اسكلت هاي يافت شده در اطراف همدان، همان اسبچه خزر است.
نسل اسبچه خزر مدتي در خطر انقراض قرار داشت، اما در سال 1343 لوئيز فيروز به صورت تصادفي در اطراف آمل با انگيزه آموزش سواركاري به كودكان و نوجوانان اسبچه خزر را شناسايي كرد.
او كه در اين زمينه اطلاعات زيادي داشت، توانست به خصوصيات منحصر بفرد اين نژاد اسب پي ببرد و آن را ثبت جهاني كرد.
سر كوچك، چشم هاي درشت و برجسته، پيشاني كمي محدب و گوش هاي كوچك از ويژگيهاي اسبچه خزر است. پوزه آن ها معمولاً كوچك و داراي منخرين باز هستند ، گردن اسب خزر معمولاً قوس دار، باريك و متناسب است.
يال و دم پرپشت و زيبا، كمر تا حدودي كشيده و بدن آن ها تقريبا باريك است، اندام حركتي در عين ظرافت داراي استخوان بندي بسيار قوي و محكمي است، سم اين نژاد بسيار سفت و بيضي شكل است كه احتياج به نعل بندي ندارد.
اسب كاسپين يا خزر به رنگ هاي سفيد، سياه، نيله يا خاكستري، كرنگ، كهر همانند رنگ كرنگ ديده مي شود، يال، دم، دست و پاي اين اسب به رنگ سياه ديده مي شود، در اين نژاد تاكنون اسب ابلق ديده نشده است، قد اسبچه خزر كمتر از 120 سانتيمتر است.
اسبچه خزر با اينكه اسب ريزجثه اي است، اما تناسب اندام يك اسب بزرگ را دارد و برخلاف بسياري از پوني ها كه دست و پاي كوتاه و تنه درشت دارند، دقيقا يك اسب مينياتوري است كه شناخت آن از روي عكس و تصوير به راحتي امكان پذير نيست و از آن جا كه شباهت زيادي با اسب نژاد عرب دارد، بايد آن را در كنار يك شاخص قرار داد تا بتوان آن را تشخيص داد.
6030
انزلي-ايرنا- رييس هيات سواركاري گيلان اسبهاي برگزيده در جشنواره بين المللي زيبايي اسب كاسپين؛ بزرگداشت زنده ياد لوئيز فيروز را معرفي كرد.