در اين يادداشت آمده است: كاروان شعر و ادب بزرگان كرمانشاهي، بيش از 150 سال است به راه خود ادامه ميدهد.
آنها در مسيري كهكشاني، از ستارگان درخشان آسمان اين سرزمين، به نورافشاني پرداختهاند گويندگان شعر و ادب در اين كاروان، پُرشمارند چنان كه تماشاي فهرست بلند نامها و اعماق گزارههايشان، كلاه از سرعقل مياندازد.
صُوَر خيال شعر شاعران كرمانشاهي آدمي را تا افسانه شيرين و فرهاد در بلنداي كوه بيستون به اوج ميبرد.
وقتي كه ابوالقاسم لاهوتي پيش از نيمايوشيج شعرنو را براي نخستين بار سرود نيز، حوزهي ادب در كرمانشاه، بخشي از خاستگاه درخشان ترين آرايه هاي شعر فارسي به شمار ميرفت.
سال 1342 انجمن ادبي سخن به كوشش سيد بدرالدين قريشي زاده، متخلص به فاخر كرمانشاهي تاسيس شد.
اين محفل ادبي ساعت هفت عصر روزهاي چهارشنبه در خيابان سعدي و خانه شخصياش برگزار ميشد.
گردهمايي بزرگترين شاعران و سخنوران عصر كرمانشاه كه حالا ديگر به استوانهي محكمي تبديل شده بودند، به هنرنمايي برجستهاي دست زد.
حاصل اين جلسات، در يك مُجلد جيبي منحصر به فردي به ضميمه نشريات كرمانشاهي منتشر شد.
نگاهي به اين مجموعه كه شماره نخست آن از فروردين ماه 1342 به دست چاپ سپرده شد، نشان از ذوق و استعداد شگرف برگزاركنندگان اين انجمن دارد.
در هر شماره اشعاري از دهها شاعر، درج شده و در باره كرمانشاهيهاي سخنوري چون مرحوم الهامي به زيبايي داد سخن رفته است.
خليل مرادپور نويسنده ديباچه نخستين شماره در فروردين ماه 1342 است، در اين متن به زيبايي سحرانگيزي نوشته است:«...مقرر گرديد تا در اين فصل كه سپاه معدلت گستر فروردين، لشگرقهار زمستان را مجبور به هزيمت نموده و هزار دستان نويد پيروزي طبيعت را ميدهد، در اين هنگام كه شكوفههاي بهاري خلعت نوروزي را بر شاخسار ميپوشانند... انجمن با جنبش طبيعت و نهضت موجودات همگام و همآهنگ گشته با تعقيب هدف خدمت به جامعه، مظاهري از احساسات و پديدهاي از قريحهي فكري گويندگان كرمانشاه را بهصورت جزوه به ارواح گذشتگاني كه مايه افتخار اين شهرستان بوده و هستند به دوستداران شعر و ادب كه خواستار ترقي و تعالي جامعه خود مي باشند تقديم دارد.
هر شماره به معرفي شاعران و سخنوران ميپردازد و در جاي خود تبديل به يك تاريخ ادبيات مهم و سرشار از اطلاعات ناب اوايل دهه چهل شمسي ميشود.
شما در اين مجموعه، در بارهي از دستشدگان علم و ادب اين استان و سرزمين، آگاه خواهيد شد.
خبر فقدان محمدمهدي صباح كازروني شاعر و روزنامهنگار كه خطاب به استاد رحيم معيني كرمانشاهي منتشر شده از اين جمله است.
اسفند ماه 1342 آخرين تاريخ اين مجلد را برخود دارد و ديگر هرگز ادامه نيافت.
هر شماره با 32 صفحه، عمق افتخاري است كه بر بنيان استوانه دانش و قريحه سرشار سرايندگان كرمانشاهي استوار شده است.
كاروان پرشمار ادب در اين مجموعه، با نامهاي بزرگي زينت يافته است: آوا، ارفع، مرادپور، انور، بهزاد، تمكين، پيام(فرشيد يوسفي)، شاكري، شيدا، فاخر، وفا، الهامي، صبا، سالك، گويا، نقي پور و...با حسرتي مانده بر دل از تكرار اين گردهمايي سترگ، انتشار دفتر انجمن ادبي سخن بسته، اما آثار گرانسنگ آنان ماندگار شد.
8066
هفته نامه نقد حال چاپ كرمانشاه در شماره 400 روز شنبه بيست و يكم شهريور ماه 94 مطلبي را با عنوان با كاروان «انجمن ادبي سخن» به قلم محمدحسين شيريان منتشر كرده است.