به گزارش ايرنا، جمعيت شناس و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در اين همايش با بيان اينكه سن ازدواج و فرزندآوري در كشور ما افزايش يافته و سال به سال نيز بالا ميرود، گفت: بهبود فضاي اشتغال و امنيت شغلي نكتهاي است كه بايد در سياستهاي جمعيتي لحاظ شود.
دكتر حسن عيني زيناب، روند تغييرات جمعيتي، انتقال جمعيتي، وضعيت مرگ و مير، وضعيت مهاجرتي، تحصيلات، اشتغال، موقعيت اقتصادي و اجتماعي را از عوامل تاثيرگذار در ميزان جمعيت برشمرد.
وي به سه عامل باروري، مهاجرت و مرگ و مير به عنوان سه متغير مهم در عامل جمعيتي اشاره كرد و افزود: طي حدود 100 سال اخير جمعيت ايران رشد 9 برابري داشته كه دليل آن بهبود سلامت و افزايش اميد به زندگي بود.
عيني زيناب خاطرنشان كرد: طي سالهاي 55 تا 65 افزايش شديدي در جمعيت كشور داشتيم كه دليل آن كاهش مرگ و مير و افزايش مواليد بود.
وي افزود: اميد به زندگي نيز طي سالهاي اخير به خصوص 15 سالي كه گذشته در كشور بسيار بيشتر شده است.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: در سال هاي 85 تا 89 با بررسي هاي انجام شده احتمال ازدواج در جمعيت 15 تا 40 سال شهري حدود 90 درصد و احتمال ازدواج اين جمعيت در روستا 91 درصد است و 90 درصد جمعيت شهري در اين سن پس از ازوداج فرزند اول را به دنيا ميآورند و 92 درصد اين جمعيت در روستا پس از ازدواج صاحب فرزند ميشوند.
عيني زيناب همچنين ارتباط جمعيت با سلامت مادر و كودك را از شاخص هاي مهم بهداشتي عنوان كرد و افزود: براساس اين بررسي ها ميزان باروري كلي در افراد بيسواد سه فرزند و در قشر تحصيلكرده 1.3 فرزند است و اين شاخص در افراد شاغل 1.1 و غيرشاغل 2.2 ، در قشر با موقعيت اجتماعي بالا 1.2 و در قشر با موقعيت اجتماعي پايين 2.6 است.
وي تاكيد كرد: اصلاح باروري در زنان شاغل به معناي حذف شغل نيست بلكه دليل پايين بودن باروري زنان شاغل اين است كه ساختارهاي شغلي در كشور متناسب با فرزندآوري تعريف نشده و اشتغال زنان بايد به گونه اين طراحي شود كه زنان در عين شاغل بودن و تحصيلات دانشگاهي بتوانند فرزندآوري هم داشته باشند.
عيني زيناب افزود: در صورتيكه سياستها بدون برنامه ريزي و غير هوشمندانه باشد، افزايش جمعيت منجر به گسترش فقر ميشود چرا كه افراديكه از خدمات وزارت بهداشت استفاده ميكنند افراد با درآمد پايين هستند كه اگر اين گروهها در سياستها تحت پوشش قرار بگيرند منجر به افزايش باروري اين قشر و گسترش فقر ميشود.
رييس دانشگاه علوم پزشكي استان قزوين در اين همايش گفت: كاهش جمعيت از اواسط دهه 60 در كشور ايران آغاز شد و شاهد روند نزولي نرخ رشد جمعيت بوديم كه شايد جمعيت در سال هاي بعد با اين روند كاهش مواجه شويم.
منوچهر مهرام افزود: سياست كشور بر اين است كه روند خانواده هاي پرجمعيت را با تعداد بچه هاي بيشتر رقم بزند؛ بحث تك فرزندي موضوعي است كه در سال هاي اخير رايج شده و تمايل به فرزندآوري را كم كرده و نگراني هايي را با خود به دنبال دارد.
وي اظهار داشت: در حال حاضر شش ميليون و 600 هزار خانم بين 15 تا 49 سال داريم كه مجرد هستند و يك ميليون و 700هزار زوج نابارور در كشور داريم و اين عدد را اگر به كساني اضافه كنيم كه جان خود را در حوادث از دست مي دهند مشاهده مي كنيم كه جمعيت رو به كاهش مي رود.
مهرام ياد آور شد: مقام معظم رهبري در بحث سياست هاي كلي جمعيت بر مواردي نظير پويايي و بالندگي جمعيتي، تربيت نسل سالم، صالح و كارآمد، ايجاد تسهيلات مناسب براي مادران باردار، پوشش بيمه اي هزينه هاي زايمان و درمان ناباروري، ارتقا اميد به زندگي، تامين سلامت و تغذيه سالم جمعيت، پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي، ايجاد فضاي كسب و كار با درآمد كافي و غيره تاكيد داشتند كه اين موارد بايد مورد توجه قرار گيرد.
7389/ 6128
همايش تبيين سياست هاي كلي جمعيت مبتني بر سلامت مادر و كودك در قزوين برگزار شد
۲۳ شهریور ۱۳۹۴، ۱۸:۴۵
کد خبر:
81759565
قزوين- ايرنا- همايش تبيين سياست هاي كلي جمعيت مبتني بر سلامت مادر و كودك در راستاي ارتقاي نرخ باروري كلي روز دوشنبه با حضور معاون برنامه ريزي و هماهنگي دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي و جمعي از مسوولان در سالن اجتماعات استانداري قزوين برگزار شد.