به گزارش گروه علمي ايرنا از مركز اطلاعات سازمان ملل متحد در تهران، در پيام بان كي مون كه نسخه اي از آن روز سه شنبه به ايرنا نمابر شد، آمده است: در زمان نه چندان دور، بشريت در آستانه فاجعه اي كه خود مسبب آن بود قرار گرفت و استفاده از مواد آسيب رسان به لايه ازون از قبيل كلروفلوروكربن ها (CFCs) در اين لايه كه از ما در برابر اشعه هاي مضر ماوراي بنفش خورشيد حفاظت مي كند، حفره اي ايجاد كرد.
بان كي مون در پيام خود يادآور شده است: ما با اين چالش مقابله كرديم؛ 30 سال پيش جامعه بين المللي معاهده وين را تحت پروتكل مونترال براي محافظت از لايه ازون امضا كرد و جهان براي كاهش توليد و مصرف كلروفلوروكربن ها و ديگر مواد آسيب رسان به ازون متحد شد.
وي در اين پيام با بيان اينكه در نتيجه با هم موفق شديم لايه ازون فراجوي را تا اواسط قرن حاضر در مسير ترميم قرار دهيم، آورده است: بر اين اساس احتمال مي رود هر ساله از بروز بيش از دو ميليون مورد سرطان پوست و تعداد به مراتب بيشتر از آب مرواريد پيشگيري شود.
بان كي مون در پيام خود تاكيد كرده است: درحالي كه منتظر بكارگيري دستوركار 2030 براي توسعه پايدار هستيم و تلاش دولت ها در اواخر امسال در پاريس براي ساختن راه رو به جلوي جديد و دسته جمعي براي تغييرات آب و هوايي آغاز شده است، موفقيت پروتكل مونترال بايد براي ما الهام بخش باشد چراكه بيانگر آن است كه زماني كه ملت ها با هم بر روي چالشي جهاني اقدام كنند، توانمند هستند.
دبيركل سازمان ملل متحد در اين پيام با يادآوري اينكه كار پروتكل مونترال هنوز تمام نشده، آورده است: هيدروفلوروكربن ها (HFCs) جايگزين بسياري از مواد تاثيرگذار بر ازون شده اند، آنها با اينكه گازهاي گلخانه اي بسيار توانايي هستند به لايه ازون آسيب نمي رسانند اما حرارت زيادي به كره زمين كه بسيار گرم است، خواهند داد مگر اينكه اكنون در اين زمينه اقدام كنيم.
بان كي مون در پيام خود با بيان اينكه كشورهاي زيادي در حال حاضر استفاده از پروتكل مونترال را براي كاهش هيدروفلوروكربن ها درنظرمي گيرند، آورده است: تعهد سياسي براي مديريت هيدروفلوروكربن ها تحت پروتكل مونترال مي تواند يكي از بزرگترين دستاوردهاي تغييرات آب و هوايي در مسير كنفرانس آب و هواي پاريس باشد و همچنين يك پيروزي بزرگ براي تلاش هاي چندجانبه به منظور پاسداري از محيط زيست خواهد بود.
وي در پايان پيام خود همچنين خواستار حفاظت از اقليم شده و آورده است: در اين روز جهاني بياييد اطمينان دهيم كه از اقليم مانند مراقبت از لايه ازون حفاظت كنيم.
روز جهاني حفاظت از لايه ازون مصادف با 16 سپتامبر 2015 و برابر با 25 شهريورماه است.
لايه اوزون قسمتي از استراتوسفر و حاوي گاز طبيعي ازون O3 است كه توانايي جالب توجهي در جذب برخي از فركانس هاي اشعه فرابنفش خورشيد دارد.
لايه ازون بسيار نازك است به گونه اي كه اگر در تروپوسفر متراكم شود، ضخامت آن تنها در حد چند ميليمتر ميشود.
ازون در سال ۱۹۱۳ توسط دو فيزيكدان فرانسوي به نام هاي شارل فابري و هانري بويسون كشف شد. اين لايه با جذب ۹۹٫۹–۹۵ درصدي پرتو فرابنفش خورشيد، موجب ادامه زندگي بر روي كره زمين ميشود.
علمي(1) 9014**1834
به مناسبت روز جهاني لايه ازون؛
لايه ازون در مسير ترميم/ كاهش دو ميليوني ابتلا به سرطان پوست
۲۴ شهریور ۱۳۹۴، ۱۱:۴۸
کد خبر:
81760267
تهران- ايرنا- دبيركل سازمان ملل متحد در پيامي به مناسبت روز جهاني حفاظت از لايه ازون با اعلام اينكه اين لايه تا اواسط قرن حاضر در مسير ترميم قرار مي گيرد، گفت: از اين رو احتمال مي رود هر ساله از بروز بيش از دو ميليون مورد ابتلا به سرطان پوست در جهان پيشگيري شود.