محمدرضا بختیاری روز پنجشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا با گرامیداشت روز شعر و ادب فارسی و نكوداشت یاد و خاطره استاد محمدحسین شهریار شاعر بلند آوازه ایران افزود: استاد شهریار از زبان مردم حرف می زد و به زبان مردم شعر می گفت و این خصوصیت شعرهایش را پرجاذبه و مردمی می كرد.
وی اظهار كرد: فهم عمیق شهریار در حوزه ادبیات فارسی و تركی آذری ، مسایل اعتقادی ، شناخت عمیق از مسایل اجتماعی و سیاسی از نقاط بارز شعر شهریار است.
این استاد زبان و ادبیات فارسی گفت: نبوغ و خلاقیت شعرهای شهریار در هیچ شاعر و سبكی وجود ندارد و شاهكار 'حیدربابایه سلام' یكی از آثار نبوغ این استاد است.
بختیاری افزود: منظومه حیدربابایه سلام از زیباترین و آهنگین ترین اشعاری محسوب می شود كه بندبند این مجموعه شایسته ترسیم و نقاشی است.
این شاعر و محقق برجسته كشور ادامه داد: شعرهای حیدربابایه سلام ، سهندیم ، نامه های منظوم به شاعران ، دو مرغ بهشتی ، ای وای مادرم و هذیان دل از جمله شعرهای معناگرا بود كه قدرت قوه تصویرپردازی و جذابیت شعر شهریار را آشكار كرد.
بختیاری با بیان اینكه احساس ، زبان و تعقل در اشعار شهریار به عالی ترین نحو جریان دارد ، گفت: بدون تردید زبان ، احساس و خردورزی سه زوایه و بعد ملموس اشعار شهریار را تشكیل می دهد.
رییس دانشگاه پیام نور آذربایجان و باكو اضافه كرد: شهریار در مثنوی چون مولانا و در غزل چون حافظ توانست به خوبی قدم بردارد.
وی افزود: وفاداری او به سنت غزل نویسی ، شیفتگی به قرآن و بیان احساسات عاشقانه از خصوصیات منحصر به فرد استاد شهریار است .
این محققق و استاد برجسته زبان فارسی همچنین گفت: شهریار با مجموعه حیدربابا نگاه ملتهای جهان را به سوی خود متوجه كرده و توانست دروازه های جهان را از منظر این شاهكار ادبی بگشاید.
رییس دانشگاه پیام نور آذربایجان و باكو اظهار كرد: شهریار با شاعران معاصر خود تفاوتی بزرگ داشت و این تفاوت را در نوع پوشش ، لباسهای خارج از الگوی زمانه و كلاه سرمه ای رنگش می توان دید و همه اینها نشانه پشت پا زدن او به جاه و جلال دنیا بود.
بختیاری افزود: شعر شهریار امروز مرزها را درنوردیده و كمتر كسی با نام و اشعار شهریار آشنایی ندارد و او فراتر از مرزها رفته و توانسته تصویری زیبا از فرهنگ و ادبیات ایرانی در جهان به تصویر بكشد.
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور ارومیه اظهار كرد: شاعران و نویسندگان خارجی اعتراف می كنند به رغم اینكه شاعران غربی زیادی پیرامون موضوع كودكی شعر سروده اند ولی هیچ كدام نتوانسته اند به پای شهریار برسند.
این شاعر اظهار كرد: شهریار ارادت ویژه ای به اهل بیت و ائمه اطهار(ع) داشت چنانكه غزل زیبای 'علی ای همای رحمت' گواه روشنی بر این مدعاست.
این استاد برجسته ادامه داد: شهریار از زبان آذری برای انتقال باورها ، ادبیات شفاهی ، آداب و رسوم و باورهای فرهنگی آذربایجان استفاده كرده و احساسات خود را از این طریق به سراسر جهان رساند.
وی به نام گذاری روز درگذشت استاد شهریار به نام روز شعر و ادب فارسی اشاره كرده و افزود: بدون تردید سرزمین ایران خاستگاه شعرا و نویسندگان بی شماری بوده كه هر كدام سرمایه ای ارزشمند برای كشور محسوب می شوند.
به گزارش ایرنا ، سیدمحمدحسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار در سال 1285 در یكی از روستاهای تبریز به دنیا آمد.
ذوق شاعری سیدمحمدحسین از اوان كودكی نمایان شد.
او در 13 سالگی شعرهایش را با تخلص 'بهجت' در مجله 'ادب' به چاپ رسانید.
شهریار بعدها با تفأل به دیوان حافظ شیرازی ، تخلص 'شهریار' را برگزید و در نهایت نامش با همین تخلص در تاریخ ادبیات ایران ثبت شد.
شهریار در بهمن ماه 1299 به تهران آمد و در دارالفنون تحصیل كرد و وارد دانشكده پزشكی شد.
اولین دفتر شعر او در سال 1308 با مقدمه ملك الشعرای بهار ، سعید نفیسی و پژمان بختیاری منتشر شد.
شهریار كه با سرودن منظومه حیدربابایه سلام یكی از مهم ترین آثار ادبی تركی آذربایجانی را خلق كرده ، از معدود شاعرانی است كه در دو زبان فارسی و تركی آذربایجانی سروده های درخشانی دارد.
سرودن این منظومه از مهم ترین عوامل شهرت و محبوبیت شهریار در میان آذری زبان های ایران به شمار می رود.
سیدمحمدحسین بهجت تبریزی (شهریار) روز 27 شهریورماه 1367 در سن 83 سالگی به علت بیماری در بیمارستان مهر تهران درگذشت و طبق وصیت خودش پیكرش در مقبرة الشعرای تبریز به خاك سپرده شد.
روز درگذشت او با عنوان روز بزرگداشت استاد سیدمحمدحسین شهریار و روز شعر و ادب فارسی در تقویم ایران ثبت شده است.ك3
8135/1905/6016
رییس دانشگاه پیام نور آذربایجان و باكو:
مردمی بودن ویژگی ممتاز اشعار شهریار است
۲۶ شهریور ۱۳۹۴، ۱۱:۲۴
کد خبر:
81763084
ارومیه ـ ایرنا ـ رییس دانشگاه پیام نور آذربایجان و باكو گفت: مردمی بودن ویژگی ممتاز اشعار استاد محمدحسین شهریار است.