به مناسبت فرارسیدن هفته ی دفاع مقدس گروه اطلاع رسانی ایرنا به منظور بازتاب و انعكاس هشت سال ایثار، پایداری، مقاومت و استقامت رزمندگان به گردآوری گزیده ای از عملیات های مبارزان راه حق و حقیقت در جریان جنگ تحمیلی اقدام كرده است. حماسه هایی كه در آن خسارت های سنگینی به دشمن وارد آمد و با نمایش اقتدار و شجاعت سربازان پیرجماران، دشمن ناچار به عقب نشینی شد.
**عملیات والفجر 10 (حلبچه)
جمهوری اسلامی ایران برای پاسخ گویی به بمباران و موشك باران مناطق مسكونی شهرها و احقاق حقوق خود در مجامع بین المللی، با تغییر منطقه عملیاتی از جنوب به غرب، درصدد برآمد تا قدرت رزمندگان اسلامی را بار دیگر به جهانیان نشان دهد. بدین منظور عملیات گسترده ای با همكاری ارتش و سپاه در غرب كشور در دشت های سلیمانیه عراق به نام والفجر 10، در بیست و پنجم اسفند 1366 هجری خورشیدی با رمز «یا محمد ابن عبدالله (ص)» و در پنج مرحله به اجرا درآوردند.
آزاد سازی شهرهای حلبچه، خرمال، بیاره، طویله و نوسود منطقه ای به وسعت یك هزار و 200 كیلومتر مربع، كاهش خط پدافندی خودی، انهدام 270 تانك و نفربر، 60 توپ صحرایی، 20 ضدهوایی، 40 خمپاره انداز، 13 دستگاه مهندسی، 230 خودرو و 750 اسلحه انفرادی و آرپی جی هفت از جمله ی دستاوردهای مهم این عملیات بود.
**عملیات والفجر 4
عملیات والفجر 4 در سه مرحله و با هدف آزادسازی بخشی از میهن اسلامی و ارتفاعات مهم منطقه، تصرف پیشرفتگی دشت شیلر، مسدود ساختن راه ورود گروهك های ضد انقلاب كه از راه دشت شیلر انجام می شد، تصرف پادگان پنجوین وگرمك عراق و خارج ساختن مریوان از زیر دید و تیر دشمن، از روز بیست و هفتم مهر 1362 هجری خورشیدی با رمز یا الله به مدت 33 روز در منطقه ی جبهه ی شمالی سلیمانیه و پنجوین به مرحله اجرا درآمد.
سپاه و ارتش در این عملیات موفق شدند تا دشت شیلر، شهر و پادگان پنجوین را تصرف كنند و بر 13 شهر و روستای عراق تسلط یابند، شهر مریوان را از زیر تیررس دشمن خارج سازند. آنها همچنین با انهدام10 فروند هواپیما، یك فروند بالگرد، بیش از 90 دستگاه تانك و نفر برزرهی، 200 دستگاه خودرو و انبوهی از سلاح ومهمات، ضربه ای محكم را بر ماشین جنگی صدام وارد ساختند.
**عملیات كربلای 7
نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی عملیات كربلای 7 را با رمز «یا مولای متقیان» از سیزدهم اسفند 1365 هجری خورشیدی طراحی و آغاز كرد.
رزمندگان اسلام در این عملیات توانستند تا ارتفاعات گردمند، تپه سرخی و یال كله اسبی را از وجود دشمن متجاوز پاكسازی كنند و همچنین ده ها قبضه سلاح از انواع سنگین، نیمه سنگین و شماری زاغه مهمات منهدم شد. تعداد 2 هزار و 485 تن از نیروهای دشمن كشته، زخمی و اسیر شدند.
** عملیات بیت المقدس 4
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عملیات بیت المقدس 4 را با رمز «یا اباعبدالله(ع)» و با هدف فتح ارتفاع های مشرف بر سد دربندیخان عراق و تكمیل عملیات والفجر 10 در ششم فروردین 1367 هجری خورشیدی در منطقه ی عمومی دربندیخان آغاز كرد.
نیروهای عمل كننده توانست ارتفاع های مهم منطقه، مانند «شاخ شمیران»، «شاخ سومر»، قسمتی از دشت تولبی و ارتفاعات برددكان را تصرف كنند. در این عملیات بیش از 20 دستگاه تانك و نفربر،50 دستگاه خودروی سبك ، سنگین و تعدادی تجهیزات جنگی دشمن منهدم و 2 تیپ، 2 گردان تانك و یك گردان توپخانه ی دشمن از میان برداشته شد. تعداد كشته و زخمی های دشمن از مرز یك هزار و 500 تن گذشت و تعداد اسیران به 400 تن رسید.
**عملیات تحریرالقدس
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیست و یكم بهمن 1362 هجری خورشیدی با رمز «لبیك یا خمینی» از جنوب غربی شهر مرزی مریوان به طرف منطقه های كوهستانی دربندیخان عراق حمله ای را انجام دادند كه عملیات تحریرالقدس نام گرفت. این عملیات در منطقه ای به وسعت 150 كیلومتر مربع به اجرا درآمد و در جریان آن بلندی های شیخ سومر، سوریز، شاخ شمیران و نزدیك به 110 كیلومتر مربع از خاك عراق به تصرف نیروهای ایرانی درآمد و بر راه ارتباطی سلیمانیه بغداد تسلط یافتند.
** عملیات كربلای9
عملیات كربلای 9 با رمز «یامهدی(عج) ادركنی» در بیستم فروردین 1366 هجری خورشیدی و با هدف عقب راندن دشمن از ارتفاعات قصر شیرین و كنترل منطقه، به وسیله ی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی اجرا شد.
در جریان این عملیات پاسگاه مرزی باباهادی در منطقه ی بیشگاه كه مدت هفت سال در تصرف ارتش متجاوز صدام بود، آزاد شد. همچنین گردان های 1، 3 و4 از تیپ كماندویی سپاه دوم و گردان 4 نیروی مخصوص از تیپ 3 دشمن به طور كامل منهدم و یك هزار و 855 تن از نیروهای بعث عراق كشته، زخمی و اسیر شدند.
** عملیات بیت المقدس 6
نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عملیات بیت المقدس 6 را با رمز «یا امیرالمومنین(ع)» در بیست و هفتم اردیبهشت 1367 هجری خورشیدی طراحی و اجرا كرد.
هدف از این عملیات پیشروی و استقرار مناسب نیروها در شمال منطقه ی سلیمانیه عراق و تكمیل عملیات انجام شده در منطقه عملیاتی ماووت و امكان خروج معارضان كرد عراق از منطقه های زیر هجوم ارتش عراق بود.
این عملیات در محورهای كوهستانی و برف پوش شمال شهر «ماووت» كردستان عراق و به طور مشخص بلندی های «شیخ محمد»، «آسوس» و «استروك» صورت گرفت كه به آزادی این بلندی ها انجامید. با انجام موفقیت آمیز و كم تلفات این عملیات ، تمامی هدف های مورد نظر تامین شد.
** عملیات والفجر5
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در 2 مرحله با هدف آزادسازی بلندی های منطقه ی چنگوله، عملیات والفجر 5 را در بیست و هفتم بهمن 1362 هجری خورشیدی، بارمز «یازهرا(س)» درمنطقه ی كوهستانی «چنگوله» میان شهرهای مهران و دهلران به اجرا درآورد.
این عملیات علاوه بر تهدید بزرگراه بغداد- بصره، منطقه ای به گستردگی 110 كیلومترمربع شامل بلندی های «پیزولی»، «تنگه چنگوله»، «تونل»، «چغاعسكر»، «عباس عظیم»،پاسگاه های شمالی «عین عبد»، «طارق»، «الرباغی»، شهرك های «یك سایه»، «آل یاسین» و روستای شیخ احمد آزاد شد و 40 دستگاه تانك و نفربر، مقداری سلاح سبك ونیمه سنگین، 2 فروند چرخبال، ده ها دستگاه خودروی نظامی و10 انبار مهمات دشمن منهدم و ده ها دستگاه تانك و نفربر، شماری خودروی نظامی و انواع سلاح های سبك و نیمه سنگین به غنیمت رزمندگان سپاه پاسداران درآمد.
** عملیات نصر1
نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به منظور كنترل راه ارتباطی «چوارتا- بسن» عراق در جبهه ی شمالی و غرب شهر «بانه» كردستان ایران، عملیات نصر 1 را با رمز «یا صاحب الزمان(عج) ادركنی» در بیست و پنجم فروردین 1366 هجری خورشیدی آغاز كرد.
در این عملیات سربازان پیر جماران به آزادسازی100 كیلومتر مربع از زمین های اشغالی موفق شدند و تعداد 590 تن از نیروهای پیاده و كماندوی دشمن را كشته، زخمی و اسیر كردند.
** عملیات بیت المقدس 7
عملیات بیت المقدس 7 به وسیله ی نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، با رمز «یا ابا عبدالله الحسین(ع)» در بیست و سوم خرداد 1367 هجری خورشیدی آغاز شد.
این عملیات كه با هدف پس زدن دشمن از خاك ایران و رویارویی با ترفند تجاوزهای دوباره ارتش عراق آغاز شده بود، علاوه بركشته، زخمی و اسیر كردن 20 هزار و 400 تن از نیروهای دشمن، یك فروند هواپیما را ساقط و 60 دستگاه تانك و نفربر زرهی، 40 قبضه توپ، 200 دستگاه خودروی نظامی و چندین زاغه مهمات دشمن را منهدم كردند.
** عملیات والفجر6
نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با هدف از میان بردن توان جنگی نیروهای دشمن عملیات والفجر6 را در دوم اسفند 1362 هجری خورشیدی، بارمز «یازهرا(س)» طرح ریزی كردند.
این عملیات علاوه بر تهدید جاده بغداد- العماره، به آزادسازی راه تداركاتی مرزی منطقه ی چیلات، فتح 2 ارتفاع مشرف به شهرعلی غربی، از بین بردن شماری سلاح سبك، نیمه سنگین و به كشته و زخمی شدن صدها تن از نیروهای دشمن منجر شد.
** عملیات كربلای 10
سپاه پاسداران عملیات كربلای 10 را با هدف گشایش جبهه تازه فراروی دشمن در غرب و انتقال جبهه جنگ از جنوب به شمال و مقابله با تحرك های ضد انقلاب در منطقه ی كردستان در سی ام فروردین 1366 هجری خورشیدی با رمز «یا صاحب الزمان(عج)» در منطقه ای به وسعت 250 كیلومترمربع طراحی و اجرا كردند.
دستاوردهای ایران در این حمله عبارتند از: آزادسازی 50 روستای منطقه، ارتفاعات سرلگو، بردهوش، قشن، اسبیدار، كلان و چند ارتفاع دیگر و همچنین 20 كیلومتر از جاده ماووت - سلیمانیه به كنترل رزمندگان ایرانی درآمد. یك فروند چرخبال، ده ها دستگاه تانك و نفربر، چندین قبضه خمپاره انداز و مقداری سلاح سبك و نیمه سنگین نیز منهدم شد و تعداد كشته، زخمی ها و اسرای دشمن به چهار هزار و 235 تن رسید.
** عملیات خیبر
سپاه پاسداران و ارتش جمهوری اسلامی عملیات خیبر را بارمز «یارسول الله (ص)» و با هدف ضربه زدن به ماشین جنگی دشمن و به كارگیری ابتكار عمل و تهدید جاده بغداد بصره و تصرف جزایر مجنون و بخشی از هورالهویزه در سوم اسفند 1362 هجری خورشیدی طراحی و اجرا كردند.
عملیات خیبر به آزادسازی منطقه ای به وسعت 1000 كیلومترمربع در هور، 140 كیلومترمربع در جزایر مجنون و 40 كیلومترمربع در طلاییه انجامید، همچنین در این عملیات 15 هزار تن از نیروهای دشمن كشته و زخمی شدند و یك هزار و 140 تن به اسارت درآمدند، 150 تانك و نفربر و 200 خودرو نیز منهدم شد.
** عملیات نصر 2
عملیات نصر 2 با هدف آزادسازی بلندی های مشرف بر خطوط ارتباطی دشمن در جبهه ی «میمك» واقع در منطقه ی میانی جنگ برنامه ریزی و طراحی شد.
نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی این عملیات را با رمز «یا حسین مظلوم» و در سیزدهم خرداد 1366 هجری خورشیدی، در محور كوهستانی میمك آغاز كرد.
در این حمله بلندی های 404، 400، 396 و منطقه ی «خزر» و «هلاله» به تصرف رزمندگان ارتش جمهوری اسلامی ایران درآمد، همچنین 4 گردان كماندویی، توپخانه ، پیاده و یك گروهان تانك دشمن آسیب دید و مقداری سلاح و مهمات از دشمن به غنیمت گرفته شد و 800 تن از نیروهای عراقی كشته و زخمی و دهها تن دیگر نیز اسیر شدند.
** عملیات محرم
نیروی زمینی سپاه با پشتیبانی توپخانه ی ارتش، عملیات محرم را در دهم آبان 1361 هجری خورشیدی با رمز «یازینب(س)» به اجرا درآورد.
این عملیات كه با هدف آزادسازی ارتفاع های مرزی حمرین وتصرف جای پا برای تهدید منطقه العماره عراق آغاز شده بود، درنتیجه ی آن بیش از 550 كیلومترمربع از زمین های میهن اسلامی ایران آزاد شد و 300 كیلومتر مربع از خاك عراق در نوار مرزی به تصرف رزمندگان اسلام درآمد، آزادسازی تاسیسات نفتی شامل 70 حلقه چاه نفت و سازماندهی 14 تیپ عراقی در این نبرد آسیب دید و عراق در حالت انفعالی محض فرو رفت.
** عملیات والفجر 2
عملیات والفجر2 در منطقه ی پیرانشهر، با هدف از میان بردن نیروی دشمن، تجزیه ی آنها و فتح چندین ارتفاع مهم در منطقه و خارج ساختن شهرهای مرزی از زیر دید و آتش توپخانه ی عراق در بیست و نهم تیر 1362 هجری خورشیدی و با رمز «یاالله یاالله یاالله»آغاز شد.
این عملیات كه به وسیله ی رزمندگان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی به اجرا درآمده بود به آزادسازی 200 كیلومترمربع از خاك دشمن و تسلط بر قسمتی از ارتفاع های سركوب منطقه منجر شد. مجموع كشته ها و زخمی های دشمن به بیش از 4 هزار تن رسید، 200 تن به اسارت گرفته شدند و نزدیك به 50 پایگاه دشمن منهدم وتصرف شد.
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**2059**9131
بازروایی عملیات های هشت سال دفاع مقدس(بخش 3و پایانی)
حماسه هایی از جنس ایثار و پایداری
۶ مهر ۱۳۹۴، ۱۱:۴۷
کد خبر:
81776339
تهران- ایرنا- طراحی و اجرای عملیات های بزرگ یادآور استقامت، دلاوری و درایت رزمندگان در جنگی تحمیلی است؛ آنهایی كه با رشادت حماسه هایی جاودان را در تاریخ دفاع مقدس رقم زدند و نام خویش را برای همیشه جاودانه ساختند.