در اين يادداشت كه روز يكشنبه منتتشر شد، آمده است: سه روز از حادثه منا ميگذرد. در اين مدت نگرانيها درباره ورود كرونا به ايران بيشتر شده است. وزير بهداشت ديروز درباره افزايش احتمال ورود ويروس كرونا به كشور هشدار داد. در همين چندروز و درحاليكه توجهها به احتمال انتقال كرونا از طريق حجاج به ايران جلب شده، در سوي ديگر مرزها احتمال ورود وبا نيز به ايران وجود دارد.
وزارت بهداشت در پي حادثه منا آمادگي بيشتري براي مقابله با ويروس كرونا دارد. اين را وزير بهداشت ميگويد. قاضيزاده هاشمي انتقال مجروحان به بيمارستانهاي عربستان در پي حادثه رميجمرات را دليل اين آمادگي بيشتر دانسته است. چرا كه احتمال ابتلاي مجروحان در بيمارستان هاي عربستان به كرونا وجود دارد.
خطر ورود كرونا موجب شده است كه وزير بهداشت از تشكيل ستادي فوري پس از حادثه منا خبر دهد. او فعاليت اين ستاد را براي جلوگيري از ويروس كرونا به كشور و كمك به انتقال مجروحان موثر ميداند. همچنين طبق گفته مسئولين وزارت بهداشت هر روز طي جلساتي موضوع ورود كرونا به كشور از عربستان مورد بررسي قرار ميگيرد.
پيش از حادثه رميجمرات وزارت بهداشت اقدامات لازم را براي ورود حاجيان به كشور انجام داده بود. اواسط شهريورماه و پيش از آغاز موسم حج دستگاههاي وزارت بهداشت و تيمهاي ارسالي به عربستان در برابر كرونا آماده شده بودند.
اين اقدامات تنها به امسال محدود نميشوند. از سال 92 به اينسو همواره احتمال ورود كرونا به كشور، بهخصوص از طريق حجاج، وجود داشته است. از آن زمان تاكنون 502 نفر بر اثر ابتلا به ويروس كرونا يا مرس در عربستان جان خود را از دست دادهاند. افزايش مرگوميرها و شيوع كرونا در جهان موجب شد تا سازمان بهداشت جهاني نيز نسبت به آن ابراز نگراني كند.
بنابر تحقيقات علمي، منشاء ابتلا به كرونا حيوانات هستند. كرونا ميتواند از طريق فرد مبتلا به انسانهاي ديگر نيز منتقل شود. از اينرو رفتوآمد به عربستان، كه كرونا در آنجا شدت دارد، موجب نگراني و احساس خطر كشورها شده است. بهخصوص كه ابتلا به كرونا تا 30 درصد منجر به مرگ خواهد شد.
سال گذشته بود كه 6 نفر در ايران به كرونا مبتلا شدند. مبتلايان در شهر كرمان زندگي ميكردند. از اين 6 نفر، دونفر جانشان را از دست دادند. اين اتفاق علاوه بر ايجاد ترس درميان مردم، منجر شد تا مسئولان بهطور جديتري به كرونا توجه كنند.
در همينراستا و با توجه به حادثه منا و انتقال مجروحان ايراني به بيمارستانهاي عربستان، هشدارهاي جديتري درباره كرونا داده ميشود. رئيس اداره بيماريهاي واگير وزارت بهداشت به زائراني كه به ايران بازميگردند توصيه كرده كه تا 14 روز پس از بازگشت حواسشان به علائمي همچون سرفه، تب، اسهال و تنگي نفس باشد.
محمدمهدي گويا همچنين با اشاره به آداب ايرانيها درباره زائران حج، از مردم خواسته تا با آنها ديدهبوسي نكنند و اين مسئله كه كرونا از راه تنفس منتقل ميشود را جدي بگيرند.
وبا به ايران راه پيدا كرده است
در ميان نگرانيهاي مردم و مسئولان نسبت به كرونا، در آنسوي ماجرا اما انتقال وبا از عراق نيز موجب شده تا مسئولان وزارت بهداشت احساس خطر كنند. تا پيش از امروز، رئيس اداره بيماريهاي واگير وزارت بهداشت گفته بود تاكنون موردي از ابتلا به وبا در كشور گزارش نشده است.
معاون بهداشت وزير بهداشت اما چندساعت پيش، از شناسايي اولين مورد وبا در ايران خبر داد. اين مورد در شهر قم شناسايي شده است. بنابر اعلام مسئولان فرد مبتلا به عراق مسافرت كرده بود و حالا به قم برگشته و تحت مراقبت است.
چيزي حدود 6 روز است كه وبا در كشور عراق طغيان كرده است. بنابر اخبار اين كشور، تاكنون 120 مورد مبتلا به وبا به طور قطعي گزارش شدهاند. باتوجه به اين شرايط وزير بهداشت ايران با عديله حمود حسين –وزير بهداشت عراق- بهطور تلفني گفتگو كرد. مقام مسئول عراق به قاضيزاده هاشمي اطمينان داد كه بيماري وبا تحت كنترل است.
با اينحال براي جلوگيري از انتقال وبا به كشور مسئولين از مردم خواستهاند كه بهطور انفرادي به عراق مسافرت نكنند و مسائل بهداشتي را در اين كشور تماما رعايت كنند.
از قرنطينه تا مراقبت
با توجه به خطر ابتلا به كرونا و گسترش وبا دركشور، مسئولان اقدامات پيشگيرانهاي را انجام دادهاند. رئيس اداره بيماريهاي واگير وزارت بهداشت قبل از آغاز مراسم حج از مراقبت دوهفتهاي زائران پس از بازگشت به كشور خبر داده بود.
محمدمهدي گويا حالا و با نزديكشدن به پايان موسم حج و با توجه به فاجعه منا، براي مقابله با كرونا گفته 'در شهرهايي كه تعداد زائرانشان زياد بوده، تمهيدات ويژهاي در نظر گرفته شده، طوريكه ميتوانيم ادعا كنيم در كمتر از 24 ساعت توان تشخيص بيماري را داريم'.
همچنين به گفته معاون بهداشت وزير بهداشت در سطح 19 فرودگاه كشور مانور پيشگيري از انتقال كرونا انجام خواهد شد.
وزير بهداشت نيز ضمن اينكه از سختگيري بيشتر نسبت به بيماران ايراني بستريشده در عربستان خبر داده گفت: 'در فرودگاههاي ايران ابتلاي حجاج به ويروس كرونا كنترل ميشود'. وي مبناي اين كنترل را 'خوداظهاري' حجاج دانسته و گفته اگر حجاج تب داشته باشند، براي مدتي قرنطينه ميشوند.
محمد آقاجاني –معاون درمان وزارت بهداشت- در همين راستا از اختصاص يك پايگاه ويژه در سطح اورژانس پيشبيمارستاني براي اين امر خبر داد. آقاجاني تاكيد دارد كه براي مقابله با كرونا تيم انتقال بايد آموزشها كاملتري ببينند. به گفته او در بيمارستانها نيز بايد اتاقهايي ايزوله با تهويه جداگانه در نظر گرفته شود.
اما علاوه بر كرونا، مسئولان نبايد از ورود وبا به كشور غافل شوند. كمااينكه يكمورد ابتلا به وبا در شهر قم نيز گزارش شده است. تدبير مسئولان براي مقابله با ورود وبا از كشور عراق به ايران تا كنون، آمادهباش تمام دانشگاههاي علومپزشكي براي پيشگيري از اين بيماري بوده است. وزير بهداشت كشور با صدور دستوراتي به معاونان حوزههاي ذيربط و روساي دانشگاههاي علوم پزشكي استانهاي مرزي و نيز استانهاي مقصد گردشگري اتباع عراق، بر اجراي تمهيدات لازم براي پيشگيري و كنترل اين بيماري تاكيد كرد.
منبع: پايگاه اينترنتي فرارو
اول**1577
تهران - ايرنا - پايگاه اينترنتي فرارو در يادداشت خود در باره احتمال ورود ويروس كرونا به كشور از طريق حجاج، هشدار داد.