۱۱ مهر ۱۳۹۴، ۱۱:۳۳
کد خبر: 81782873
T T
۰ نفر
توسعه اقتصاد نانو نیازمند تعامل بیشتر در حوزه بین الملل است

تهران- ایرنا- دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با تاكید بر ضرورت افزایش تعامل بین المللی در عرصه فناوری نانو، توسعه اقتصاد نانو در ایران را مستلزم افزایش تعامل با سایر كشورها دانست.

به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، دكتر سعید سركار روز شنبه در نشست خبری هشتمین جشنواره فناوری نانو اظهار كرد: برای توسعه توانایی های داخلی در عرصه فناوری نانو و انتقال فناوری ها از سایر كشورها، باید در عرصه بین الملل فعال تر حضور یابیم و اگر خواهان توسعه اقتصاد نانو در كشور هستیم، نباید تنها نگاه داخلی داشته باشیم.
وی افزود: در این برهه از زمان، ایران آمادگی همكاری با كشورهای مختلف در زمینه تربیت دانش آموزی،‌ تربیت نیروی انسانی در مقطع دكترا و كارشناسی ارشد و نیز همكاری پژوهشی را دارد.
سركار با بیان اینكه می توانیم انتقال فناوری به كشورهای ضعیف و تبادل فناوری با كشورهای پیشرفته را داشته باشیم، ادامه داد: به همین منظور نمایندگانی از آمریكای لاتین،‌ روسیه و مالزی در هشتمین جشنواره فناوری نانو در تهران حضور خواهند یافت تا ظرفیت های ایران را برای تبادل فناوری ارزیابی كنند.
سركار اظهار كرد: سفیران 22 كشور با حضور در این جشنواره با محصولات ایرانی عرضه شده در این زمینه آشنا خواهند شد و این رویداد زمینه ای برای توسعه فناوری نانوی ایران با دیگر كشورها خواهد بود.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو همچنین با اشاره به مشكلات ایجاد شده در زمینه نانو به دلیل تحریم ها علیه ایران، اظهار كرد: در عرصه بین المللی باید بستر مناسب برای تعاملات بین المللی و اقتصادی وجود داشته باشد؛ در زمان تحریم ها به بیش از 10 كشور صادرات نمونه انجام شد اما برای بسیاری از كشورها سنگین است كه فناوری ایران را به رسمیت بشناسند و به همین دلیل هنوز نتوانسته ایم جایگاه خوبی در زمینه صادرات داشته باشیم.
سركار افزود: اكنون ایران 300 محصول نانویی در حوزه تجهیزات آزمایشگاهی، حوزه سلامت، صنایع و پلیمر دارد اما فعالان تجاری خوبی در این حوزه نداریم، عرصه صادرات فناوری محصولات پیشرفته با صادرات محصولات مصرفی از قبیل پسته كه به صورت سنتی انجام می شود، تفاوت دارد بنابراین باید با همكاری وزارت صنعت و معدن و تجارت و اتاق بازرگانی، افرادی در زمینه فعالیت تجاری محصولات دارای فناوری پیشرفته (های تك) تربیت شوند تا بتوانیم در چند سال آینده محصولات ایرانی را به خارج از كشور صادر كنیم.
وی یادآور شد: هنوز در این حوزه فردی را كه بتواند فناوری را قیمت گذاری و در زمینه عقد قراردادها و نهایی كردن آن اقدام كند، نداریم و این مساله فعالیت شركت ها را با مشكلاتی مواجه كرده است.
سركار تاكید كرد: جریان فناوری های نوظهور در ایران اتفاق افتاده است اما كانالی كه بتواند آن را هدایت كند، وجود ندارد.

** نبود مقرراتی برای ورود محصولات نانویی به كشور
وی خاطرنشان كرد: اكنون در دنیا روی محصولات نانویی نوشته شده كه از فناوری نانو استفاده شده است و در كشورهای پیشرفته این امر به صورت الزام انجام می شود، اما در كشور ما هنوز برای واردات محصولات نانویی مقرراتی وجود ندارد و تنها در زمینه لوازم آرایشی و بهداشتی این اقدام صورت می گیرد.
سركار گفت: تاكنون چندین قلم كالا در این حوزه از طرف سازمان غذا و دارو مجوز ورود دریافت كرده و سازمان غذا و دارو ورود این كالاها را رصد و ارزیابی و مجوز واردات را صادر می كند.

** صدور فناوری نانو به كشورهای مختلف
سركار در ادامه برخی دستاوردها در این زمینه را برشمرد و با بیان اینكه توانسته ایم در صادرات فناوری نانو به دیگر كشورها فعال باشیم، اظهار كرد: در این راستا، فناوری نانو در زمینه تولید دستگاه نانو الیاف را با سرمایه گذاری شركت مالزیایی به این كشور صادر كرده ایم.
وی افزود: همچنین درخواست های دیگری از شركت های مالزیایی داشته ایم و در هشتمین جشنواره فناوری نانو تیم هایی از مالزی برای آشنایی و ارزیابی ظرفیت های ایران برای سرمایه گذاری در این حوزه حضور خواهند یافت.
سركار یادآور شد: در این دوره از جشنواره شركت هایی از كشور روسیه حضور خواهند یافت تا زمینه سرمایه گذاری برای این فناوری را در كشور خود با استفاده از محصولات ایرانی ارزیابی كنند.

** رشد علمی 20 درصدی نانو در ایران
رییس ستاد ویژه توسعه نانو در زمینه رشد علمی ایران در این حوزه گفت: از نظر رشد علمی در حوزه نانو سالانه 20 درصد رشد داریم، بنابراین رشد كشور در زمینه نانو مناسب و فزاینده است، اما شتاب هیچگاه پایدار نیست و نباید تصور داشته باشیم كه این رشد همیشه باید همین طور باشد.
وی بیان كرد: با توجه به سرمایه گذاری هایی كه كشورهای مختلف در زمینه نانو انجام می دهند و همچنین منابع مالی و شرایطی كه در این حوزه در كشور داریم، حفظ جایگاه كنونی ایران در حوزه نانو بسیار دشوار است.
سركار با بیان اینكه بالغ بر 22 درصد علم ایران را حوزه نانو تشكیل می دهد، افزود: اكنون جایگاه هفتم را در حوزه تولید علم نانو در بین كشورها داریم و با كشور ژاپن در یك راستا حركت می كنیم و امیدواریم در سال های آتی دو پله صعود داشته باشیم.

** تدوین سند 10 ساله دوم نانو
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو خاطرنشان كرد: در سال گذشته، سند راهبردی 10 ساله دوم نانو بیشتر با هدف توسعه اقتصاد نانو تدوین شد و در آن بخش ترویجی و آموزش،‌ تجهیز آزمایشگاه های نانویی مدارس خارج از كشور و جذب دانشجویان تحصیلات تكمیلی این حوزه در دانشگاه های كشور با رویكرد اقتصادی درنظرگرفته شده است.

** راه اندازی 70 آزمایشگاه نانویی در كشور
سركار یادآور شد: اكنون در كشور 49 آزمایشگاه نانو در پژوهش سراهای استان های مختلف راه اندازی شده است كه امیدواریم در سال های آتی 70 آزمایشگاه دیگر تجهیز و راه اندازی شود.
وی با بیان اینكه اكنون در آزمایشگاه نانو 16 محصول آزمایشگاهی ساخت داخل نصب می شود، افزود: با توجه به این مساله تجهیز آزمایشگاه مدارس خارج از ایران نیز در دستوركار این ستاد است كه توانسته ایم در سال جاری یك دبیرستان در شهر 'سوژو' در چین با محصولات ایرانی راه اندازی كنیم.

** حمایت از شركت های فعال در حوزه نانو در نمایشگاه های خارج از كشور
وی یادآور شد: ستاد توسعه فناوری نانو 70 درصد هزینه شركت ها برای حضور در نمایشگاه های خارج از كشور را به صورت یارانه پرداخت می كند.
سركار گفت: تاكنون ستاد هزینه برخی از شركت ها برای حضور سالانه در نمایشگاه كره جنوبی و چین را پرداخت كرده و همچنین معاونت علمی و فناوری كریدور صادرات را برای حمایت از صادرات شركت های دانش بنیان راه اندازی كرده است.

** برگزاری روز نانوی ایران در چین
سركار یادآور شد: در ماه آینده، ایران در نمایشگاه نانوفناوری چین حضور خواهد یافت و بر اساس برنامه ریزی های انجام شده كشور چین، یك روز از برگزاری این نمایشگاه به نام روز نانوی ایران درنظرگرفته شده است.
وی گفت: در این نمایشگاه 10 فناوری نانوی ایران به صاحبان صنایع كشور چین معرفی خواهد شد.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو با بیان اینكه هشتمین جشنواره فناوری نانو در تهران از 13 تا 16 مهرماه در سالن خلیج فارس محل دائمی نمایشگاه های بین المللی برگزار می شود، افزود: در این رویداد 133 شركت داخلی محصولات خود را در حوزه نانو ارایه می دهند.
وی گفت: در این جشنواره فعالیت های انجام شده ستاد توسعه فناوری در بخش ترویج دانش آموزی،‌ فعالیت های انجام شده در انجمن های علمی، دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و كوریدور تجاری سازی خدمات ارایه می شود.
سركار اظهار كرد: همچنین در این جشنواره بخش پروپوتایپ (نمونه اولیه محصول) نیز درنظرگرفته شده كه در آن 31 نمونه اولیه محصولاتی كه از فاز آزمایشگاهی فراتر رفته و كارآیی آنها ثابت شده است، عرضه می شود.
وی یادآور شد: عرضه نمونه اولیه این محصولات با هدف جذب سرمایه گذاری صورت گرفته و در این جشنواره از سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای بازدید از نمونه های ارایه شده دعوت شده است.
سركار افزود: در بخش نمونه اولیه محصولات در جشنواره سال گذشته، تعداد زیادی از محصولات ارایه شده در این حوزه، وارد بازار شده است.
وی گفت: در این دوره، شركت ها در هفت حوزه در 128 غرفه محصولات خود را ارایه می كنند و چهار غرفه نیز برای شركت كنندگان خارجی درنظرگرفته شده است.
سركار یادآور شد: همچنین در این جشنواره از هفت مركز رشد و محصولات برتر ارایه شده، تقدیر خواهد شد.
وی اظهار كرد: در دومین روز از برگزاری جشنواره نیز نشستی با حضور 22 سفیر از كشورهای مختلف برگزار و توانمندی ایران در حوزه نانو به سفیران اعلام می شود و سفیران نیز پیام همكاری كشور ما در این حوزه را به كشور خود منتقل خواهند كرد.
علمی**9340**ل.الف.ی**1834
۰ نفر