۱۴ مهر ۱۳۹۴، ۱۱:۱۹
کد خبر: 81787370
T T
۰ نفر
قلعه تاريخي فورگ شهرستان درميان منحصر به فردترين آثار كهن شرق كشور

بيرجند - ايرنا - قلعه تاريخي فورگ شهرستان درميان يكي از زيباترين قلعه هاي استان خراسان جنوبي است و در نوع خود از لحاظ جايگاه قرار گيري و ساختار معماري يكي از منحصر به فردترين قلعه‌هاي كهن شرق كشور است.

قلعه فورگ در جبهه شمالي روستاي فورگ شهرستان درميان با وسعت حدود ٩ هزار و ٣٠٠ متر مربع قرار دارد.
اين اثر بر بالاي صخره‌اي سنگي همراه با 18 برج پس از قرون متمادي همچنان قامت خود را استوار نگه داشته است و از سنگ، آجر، خشت، گچ، آهك و ساروج ساخته شده و پايه آن را سنگ چين كرده اند.
دروازه اصلي قلعه در ضلع شرقي و يك دروازه كوچك تر در ضلع شمالي آن قرار دارد و اين اثر از سه قسمت تشكيل شده كه قسمت اول، محل زندگي خدمه انبار آذوقه و محل نگهداري احشام بود، قسمت دوم، محل زندگي نظاميان و نگهبانان و محل نگهداري تداركات نظامي و بخش سوم قلعه كه مهمترين قسمت آن است، محل زندگي حاكم و اطرافيانش بود.
بر بلنداي حصار و برجهاي قلعه ، سازه هاي كنگره داري وجود دارد و از منافذ ( تيركش ) آن براي ديده باني و دفاع استفاده مي كردند.
بناي نخستين قلعه در زمان نادرشاه افشار بنا شده، قلعه فورگ بعد از قلعه الموت مهمترين مقر حضور فدائيان اسماعيليه بود.
اين قلعه طي چند سال گذشته توسط سازمان ميراث فرهنگي مرمت شده و بخش هايي از قلعه كاوش شده است.
روستاي فورگ در 110 كيلومتري مركز خراسان جنوبي واقع شده كه علاوه بر داشتن قلعه تاريخي از بافت سنتي ارزشمندي برخوردار است كه اين بافت بر اساس شكل توپوگرافي زمين شكل گرفته و به صورت پلكاني در دامنه كوه احداث شده است.
مصالح استفاده شده در شكل گيري اين بافت همان مصالحي است كه در منطقه به وفور يافت مي شود؛ يعني سنگ و خشت براي ديوارها و چوب در پوشش سقف.
ساباط هاي متعدد و طولاني نيز يكي از جذابيت هايي است كه بافت روستاي فورگ دارد و ساباط ها علاوه بر نقش امنيتي و هماهنگي با اقليم در استفاده بهينه از فضا نيز بسيار موثرند.
روستاي فورگ پنج محله دارد كه قديمي ترين آن محله حوض سراوانان است كه در نزديكي قلعه قرار دارد، سرده، مسجد بلال، پايين ده و چهكاب از ساير محله هاي قديمي آن است.
روستاي فورگ در دامنه كوه مومن آباد واقع شده و داراي آب و هواي سرد كوهستاني است و جزو مناطق ييلاقي استان خراسان جنوبي بشمار مي رود. ك2
2047/7556