۱۴ مهر ۱۳۹۴، ۱۸:۲۸
کد خبر: 81788255
T T
۰ نفر
مديركل دامپزشكي: نسبت كشتار سنتي به صنعتي دام در يزد برعكس مي شود

يزد - ايرنا - مديركل دامپزشكي استان يزد گفت : نسبت كشتار سنتي به صنعتي دام در اين استان تا سال آينده و با بهره برداري از دو كشتارگاه صنعتي ديگر برعكس مي شود.

به گزارش ايرنا ، علي اكبر حدادزادگان روز سه شنبه در نشست خبري به مناسبت روز ملي دامپزشكي (14 مهر) افزود : در برهه كنوني 80 درصد دام استان بصورت سنتي كشتار مي شود كه با راه اندازي كشتارگاههاي صنعتي يزد و مهريز تا سال آينده اين درصد به كشتار صنعتي اختصاص خواهد يافت.
وي اظهار كرد : اكنون فقط كشتارگاه صنعتي يزد مورد تاييد دامپزشكي است و كشتارگاه هاي اردكان و ميبد نيز با بهبود وضعيت موجود بطور موقت فعاليت مي كنند.
به گفته اين مسئول ، هشت كشتارگاه دام سنتي، چهار كشتارگاه صنعتي طيور و سه كشتارگاه صنعتي بلدرچين نيز در استان يزد فعاليت دارد كه تا سال آينده يك كشتارگاه بزرگ صنعتي طيور با سه خط مجزا براي بوقلمون، مرغ و بلدرچين به بهره برداري خواهد رسيد.
مديركل دامپزشكي استان يزد ادامه داد : در يك سال اخير 319 هزار و 238 راس دام سبك و سنگين و 10 ميليون قطعه انواع طيور در كشتارگاه ‌هاي استان با نظارت دامپزشكي كشتار شد.
حدادزادگان با اشاره به نامگذاري 8 تا 14 مهرماه به عنوان هفته دامپزشكي افزود: شعار غذاي سالم از مزرعه تا سفره براي اين هفته در سالجاري انتخاب شده است؛ شعاري كه توسط وزارت بهداشت در روز سلامت نيز به كار برده شد.
وي با بيان اينكه براي رسيدن غذاي سالم به مردم اقدام هايي در حلقه ها يا مراكز مختلف در زمينه كنترل و پيشگيري بيماري ها صورت مي گيرد، ادامه داد: اين حلقه ها شامل منابع و مراكز توليد و پروش دام، توليد و بسته بندي، حفظ و نگهداري، حمل بهداشتي و نگهداري يا عرضه فراورده ها است.
** بي نظيرترين سامانه پايش بيماري هاي دام در منطقه
مديركل دامپزشكي يزد خاطر نشان كرد: در حلقه منابع توليد پايش و مراقبت فعال و غير و فعال انجام مي شود كه در اين راستا بروزترين ابزار الكترونيكي آنلاين با عنوان سامانه پايش بيماري هاي دام و طيور به صورت ملي مورد استفاده قرار مي گيرد كه در منطقه بي نظير است.
وي افزود: با توجه به گرايش بيشتر مردم به شهرنشيني و تراكم موجود در شهرها بايد برخي اقدام هاي ژنتيكي در دام رخ دهد تا بيشترين بهره برداري از فضاي اندك اختصاص يافته به دام ها صورت گيرد كه اين موضوع وظيفه دامپزشكي را در حوزه هاي مختلف از جمله نظارت بيشتر كرده است.
وي خاطر نشان كرد: اين سامانه از درصد زيادي از بيماري هاي دام و طيور جلوگيري مي كند.
** در پرورش مرغ از هورمون استفاده نمي شود
اين مسئول در ادامه با تاكيد بر اينكه امكان استفاده از هرمون در مرغ داري ها به لحاظ علمي و اقتصادي به صرفه نيست، تصريح كرد: بر اين اساس از هرمون در پرورش مرغ استفاده نمي شود.
حدادزادگان با اشاره به موضوع واكسيناسيون و كنترل بيماري هاي ناقل دام با انسان و دام با دام افزود: در بازه زماني مهر سال گذشته تا مهر امسال 367 هزار 308 راس دام سبك و سنگين در استان واكسينه شدند.
وي شمار دام هاي موجود در استان يزد را بيش از 850 هزار راس عنوان كرد و افزود: دام ‌هاي استان ‌در يكسال اخير در مجموع 2 ميليون و 61 هزار و 905 نوبت سر در مقابل انواع بيماري‌ ها واكسينه شدند كه كاهش 18 درصدي كانون ‌هاي بيماري ‌‌هاي دامي در استان را به دنبال داشت.
** انتقال بيماري تب مالت از طريق شير خام گوسفند
اين مسئول با اشاره به بيماري هاي دامي از جمله تب مالت هشدار داد: اين بيماري بيشتر از طريق شير گوسفند و بز منتقل مي شود و مردم بايد از مصرف شير خام يا پنيرهاي محلي توليد شده از اين دام ها خودداري كنند.
حدادزادگان افزود: 40 درصد كارشناسان اداره كل دامپزشكي استان يزد كه در معرض دام قرار داشتند به بيماري تب مالت مبتلا شده اند.
وي خاطر نشان كرد: البته آمار مبتلايان به بيماري تب مالت در استان در سالجاري كاهش داشته و از 280 نفر به 160 نفر رسيده است.
** بدهي 6 ميلياردي دامپزشكي به دامداران
مديركل دامپزشكي يزد با اشاره مشكل پرداخت غرامت به دامداران گفت: دامپزشكي يزد اكنون 6 ميليارد ريال بدهي در اين خصوص دارد.
حدادزادگان همچنين با اشاره به بيماري سل دامي افزود: در يكسال اخير 14 هزار و 445 راس دام مورد آزمايش قرار گرفتند و 19 راس دام آلوده شناسايي و كشتار شدند.
وي خاطر نشان كرد: كانون ‌هاي بيماري تب برفكي در دام هاي استان نيز در يكسال اخير از 41 به 16 مورد كاهش يافت.
** نياز يزد به آزمايشگاه مجهز دامپزشكي
حدادزادگان با تاكيد بر ضرورت احداث آزمايشگاه مجهز و مركزي دامپزشكي كه به تصويب شوراي برنامه ريزي استان نيز رسيده است، گفت: هزينه احداث و تجهيز اين آزمايشگاه 60 ميليارد ريال براورد شده است.
وي افزود: از يكسال اخير 144 هزار و 261 كيلوگرم فراورده ‌هاي فاسد توقيف و 155 هزار قطعه مرغ غيرقابل مصرف كشتارگاه ‌هاي استان معدوم‌ شده است.
** رشد صادرات فراورده هاي دامي يزد
مديركل دامپزشكي يزد با اشاره به رشد صادارت فراورده ‌‌هاي خام دامي استان خاطر نشان كرد: در يك سال گذشته، يكهزار و 31 تن تخم‌ مرغ، 2 هزار و 527 تن پا و پنجه مرغ، 334 تن چربي ‌هاي حيواني، 290 تن پودر گوشت و 35 تن گوشت بلدرچين از استان يزد به خارج كشور صادر شده است.
حدادزادگان افزود : تنها واردات استان يزد در بخش دام، پشم شسته گوسفندي قابل مصرف در صنايع نساجي است كه ميزان واردات آن 59 تن در سال گذشته به 80 تن در سالجاري رسيده است.
7532/8068