به گزارش خبرنگار ایرنا 15 مهر روز ملی روستا از سوی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان كردستان فرصتی در اختیار جمعی از خبرنگاران قرار داد تا از اقدامات این بنیاد در چند روستای شهرستان كامیاران اطلاع یابند و در این راستا طرح های اجرا شده در روستاهای دژن و گازرخانی مورد بازدید قرار گرفت.
در این بازدید دو معاون عمران روستایی و بهسازی مسكن روستایی بنیاد مسكن استان كردستان خبرنگاران را همراهی می كردند و آنان را در جریان فعالیت های انجام شده قرار دادند.
روستای دژن 601 نفر جمعیت را در قالب 168خانوار در خود جای داده و با وجود وضعیت جغرافیایی سخت گذربودنش اما با تلاش و زحمات انجام شده ،طرح هادی و مقاوم سازی به خوبی در ان اجرا شده و به اذعان اهالی روستا چهره روستا بعد از اجرای این طرح به كلی تغییر كرده و اكنون روستایشان از وضعیت بهتری برخوردار است.
این روستا تمام زیرساخت های لازم مانند آب، برق، گاز و شبكه مخابرات دارد اما اهالی آن از وضعیت آنتن دهی شبكه تلفن همراه و نوسانات شبكه اینترنت گلایه داشتند و خواستار رفع آن بودند.
جاده منتهی به روستا از جاده اصلی نیز 4.5 كیلومتر فاصله دارد كه در چند هفته اخیر 2.5كیلومتر آن آسفالت شده و زیرسازی و شن ریزی دو كیلومتر دیگر نیز انجام شده و اتمام اسفالت این جاده یكی از مطالبات جدی اهالی روستا بود كه اعلام كردند حاضر به كمك مادی در جهت اتمام آن هستند.
اما بنیاد مسكن نیز در داخل این روستاها با اجرای طرح هادی و مقاوم سازی واحدهای مسكونی اقدام به ساماندهی وضعیت عمومی روستا كرده و توانسته بافت های قدیمی را حفظ و مقاوم و معابر و كوچه ها را نیز در قالب سنگ فرش و آسفالت سامان ببخشید.
یكی از اهالی روستا دژن می گفت: قبل از اجرای طرح هادی این روستا با مشكل شدید فاضلاب و رفت و آمد مواجه بود و اكنون و پس از اجرای این طرح، فاضلاب هدایت شده و كوچه ها و معابر نیز از طریق سنگ فرش ساماندهی شده كه جای قدردانی دارد.
قسیم كمانگر یكی از مطالبات مردم روستا را اتمام آسفالت دو كیلومتر راه باقی مانده روستا دانست و افزود: بنیاد مسكن نقش خود را در این روستا به خوبی ادا كرده و از سایر دستگاه های متولی نیز درخواست همكاری جهت رفع مشكل آسفالت، آنتن دهی موبایل و شبكه اینترنت داریم.
لاله امانی یكی دیگر از ساكنین روستای دژن نیز از رفت و آمد سخت اهالی روستا قبل از اجرای طرح هادی سخن می گفت و افزود: قبل از اجرای این طرح، معابر روستا ماشین رو نبود و برای حمل وسایل با مشكل زیادی روبرو بودیم اما اكنون خودرو می تواند در بخش زیادی از روستا تردد كند.
به گفته مهندس حمید روحانی مدیر بنیاد مسكن انقلاب اسلامی شهرستان كامیاران برای اجرای طرح هادی روستای دژن سه میلیارد و 400 میلیون ریال هزینه شده است.
او سال آغاز اجرای این طرح را 88 اعلام كرد و با اذعان به اینكه روستا دارای معابر سخت گذری است افزود: اولویت در اجرای این طرح معابر منتهی به مدرسه، مسجد و خانه بهداشت بود و اكنون بخش زیادی از طرح انجام شده و در صورت تامین اعتبار بخش كمی از طرح كه باقی مانده امسال انجام می شود.
روحانی می گوید در این روستا به دلیل بافت قدیمی، از سنگ فرش برای معابر استفاده كردیم و مصالح آن نیز از معادن محلی تهیه شد كه توجیه فنی و اقتصادی دارد.
او مشاركت مردم روستاها را در اجرای طرح ها بسیار حائز اهمیت دانست و افزود: در هر روستایی كه مردم مشاركت بالایی داشته باشند طرح ها در كمترین زمان ممكن انجام می شود كه خوشبختانه این مشاركت در روستاهای شهرستان كامیاران وجود دارد اما نیاز است بیشتر شود.
نكته جالب در اجرای طرح های هادی در روستاهای استان كردستان توجه به حفظ محیط زیست و بخصوص درختان است كه در دو روستای مورد بازدید خبرنگاران این مورد به وضوح قابل مشاهده بود و با اجرای طرح های مهندسی از قطع درختان در مسیر اجرای طرح جلوگیری كرده بودند كه این ابتكار و درخت دوستی مسوولان بنیاد مسكن جای قدردانی دارد.
مدیر بنیاد مسكن كامیاران همچنین با اشاره به اینكه در اجرای طرح هادی به تناسب بافت روستا در معابر از دو شیوه سنگ فرش و آسفالت استفاده می شود گفت: در معابر سخت گذر و روستاهایی كه بافت قدیمی دارد از سنگ فرش و در روستاهایی كه دارای معابر صاف و راحت گذر از آسفالت استفاده می شود.
روستای گازرخانی با 400 نفر جمعیت در قالب 105خانوار دیگر روستای مورد بازدید خبرنگاران و مسوولان بنیاد مسكن بود كه در آن دو طرح هادی و مقاوم سازی واحدهای مسكونی اجرا شده بود.
اجرای این دو طرح محیط روستا را تمیز و پاك كرده بود و اهالی این روستا نیز این تمیزی و پاكیزگی را به بركت اجرای این دو طرح می دانستند و می گفتند طرح هادی به ساماندهی كوچه ها و معابر كمك فراوانی كرده است.
این روستا نیز از امكانات زیرساختی لازم برخوردار بود و به گفته دهیار آن، مشاركت مردم نیز در اجرای طرح های عمرانی روستا بسیار خوب و قابل تقدیر است.
مدیر بنیاد مسكن كامیاران نیز حجم فعالیت انجام شده در اجرای طرح هادی در این روستا را هشت هزار متر مربع اعلام كرد و گفت: در این روستا چهار هزار متر مربع از خیابان های اصلی آسفالت و چهار هزار مترمربع از پیاده روها نیز سنگ فرش شده است.
روحانی در مجموع تعداد روستاهای دارای سكنه شهرستان كامیاران را 155 روستا با 57 هزار نفر جمعیت اعلام كرد و گفت: تاكنون در 42 روستا طرح هادی اجرا شده و در هفت روستا نیز این طرح در دست اجرا است.
او گفت: همچنین 565 واحد مسكونی در روستاهای این شهرستان نیز مقاوم سازی شده است.
معاون عمران روستایی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان كردستان نیز در جریان این بازدیدها از تهیه و اجرای طرح هادی در تمام روستاهای بالای 20 خانوار در استان خبر داد و گفت: تا پایان امسال طرح هادی همه این روستاها مطالعه و تهیه می شود.
مهندس خالد امام قلی با اشاره به آمار هزار و 700 روستای استان كردستان با 507 هزار نفر جمعیت گفت: از این تعداد هزار و 345 روستا، 20 خانوار به بالا هستند كه مطالعه و تهیه طرح هادی این روستاها در دست انجام است.
او همچنین به مطالعه طرح هادی 40 روستای زیر 20 خانوار در استان نیز اشاره كرد و گفت: همچنین طرح هادی 20 روستا هم بازنگری می شود.
او رویكرد جدید بنیاد مسكن در اجرای طرح هادی را روستاهای دارای بافت تاریخی و با ارزش دانست و گفت: برخی از روستاهای استان دارای این گونه بافت هستند كه در اولویت اجرای طرح هادی است.
او با بیان اینكه سالانه در استان طرح هادی در 150روستا انجام می شود افزود: بنیاد مسكن كردستان به شرط تامین اعتبار، پتانسیل اجرای طرح هادی در 300 روستا را هم دارد.
معاون بازسازی بنیاد مسكن كردستان نیز در جریان بازدید با اشاره به 120 هزار واحد مسكونی روستایی در استان كردستان افزود: تاكنون از محل طرح های احداث و مقاوم سازی مسكن روستایی 39 هزار و 400 واحد در استان احداث شده است.
مهندس افشین آور با اعلام اینكه باید 70 درصد واحدهای مسكونی روستایی تا سال 1405 مقاوم سازی شود افزود: هر سال باید پنج هزار واحد مسكونی در روستاهای استان مقاوم سازی گردد.
به گفته او به ازای هر واحد مسكونی 150میلیون ریال تسهیلات بانكی با كارمزد پنج درصد و بازپرداخت 15ساله در راستای اجرای طرح مقاوم سازی واحدهای مسكونی روستایی پرداخت می شود.
وی خواستار همكاری بیشتر بانك های استان كردستان در جهت پرداخت تسهیلات مقاوم سازی شد و گفت: تسهیل در پرداخت وام ها یكی از مطالبات جدی روستاییان و مسوولان بنیاد مسكن است.ك/4
3033/1904
گزارش و گفت و گو از فرزاد نویدی
سنندج- ایرنا- اجرای دو طرح هادی و مقاوم سازی واحدهای مسكونی توسط بنیاد مسكن انقلاب اسلامی به كلی چهره روستاها را دگرگون كرده و علاوه بر ساماندهی بافت، منجر به تمیزی و پاكیزگی محیط روستاها نیز شده است.