به گزارش ايرنا از پايگاه اطلاع رساني بازار سرمايه ايران؛ پيام آرمات افزود: درحال حاضر اكثر تحليل گران با مراجعه به آمار عرضه، فروش و قيمت هاي محصولات پتروشيمي در بورس كالاي ايران اقدام به تحليل هاي بنيادي شركت هاي پتروشيمي مي كنند و خروج اين محصولات سبب سردرگمي سهامداران خواهد شد.
مدير كالايي كارگزاري آپادانا، اظهار داشت: علاوه بر شفافيت در آمار معاملات و تحليل هاي بنيادي شركت هاي پتروشيمي كه به معاملات بورس كالاي ايران برمي گردد، دولت نيز بابت شفافيت در امور مالياتي به معاملات محصولات پتروشيمي در بورس كالاي ايران نيازمند است چرا كه هيچ مكاني بهتر از بورس كالا براي شفافيت مالياتي و جلوگيري از فرار مالياتي فعالان بازار پتروشيمي وجود ندارد.
وي با اشاره به اينكه مخالفت وزير صنعت، معدن و تجارت با عرضه محصولات پتروشيمي در بورس كالاي ايران دلايل منطقي ندارد، تاكيد كرد: يكي از دلايل وزير، عدم دسترسي صنايع پايين دست به محصولات پتروشيمي است، حال آنكه اين موضوع براساس گفته هاي خود صنايع پايين دستي كاملا نادرست است چرا كه درسيستم حواله اي قبلي تنها افراد خاص به محموله هاي پتروشيمي دسترسي داشتند و صنايع پايين دست قدرت كافي براي دسترسي به محصولات را دارا نبودند.
وي تصريح كرد: درحال حاضر به لطف عرضه محصولات پتروشيمي در بورس كالاي ايران، كشف قيمت و رقابتي منطقي در تالار فرآورده هاي نفتي و پتروشيمي انجام مي شود و از رانت هاي گذشته خبري نيست؛ براين اساس بازگشت به سيستم حواله اي پس از دغدغه ها و تلاش هاي بسيار براي شكل گيري بازاري شفاف، قانونمند و كارا، خيانت به توليدكنندگان و مصرف كنندگان اين محصولات است.
آرمات خاطرنشان كرد: در حال حاضر هيچ ابرازي نمي تواند براي عرضه محصولات پتروشيمي بهتر از بورس كالاي ايران باشد؛ چرا كه مكانيزم هاي مختلفي در بورس كالا براساس سعي و خطا در سال هاي گذشته شناسايي شده و براي شفافيت اين بازار به كار گرفته شده است.
مديركالايي كارگزاري آپادانا ادامه داد: با خروج محصولات پتروشيمي از بورس تنها به رانت خواران و افراد خاص اجازه جولان در اين بازار داده مي شود و قطعا هم توليدكننده ها و هم خريداران ضرر خواهند كرد؛ چرا كه بورس كالاي ايران در حال حاضر ضمانت اجرايي طرفين معامله است، اما معاملات خارج از بورس ديگر ضمانت اجرايي نخواهد داشت و مطمئنا هر دو طرف معامله چه شركت هاي پتروشيمي و چه صنايع پايين دست با ضررهاي بسياري روبه رو خواهند شد.
** عدم دسترسي صنايع پايين دستي به مواد اوليه در صورت عرضه پتروشيمي ها در خارج از بورس
مديرعامل كارگزاري مبين سرمايه در اين خصوص گفت: با خروج محصولات پتروشيمي از بورس كالاي ايران امكان خريد و دسترسي مستقيم بسياري از صنايع پايين دست به محصولات از بين مي رود.
محمدعلي شريفي نيا با اشاره به اينكه خروج محصولات پتروشيمي از بورس سبب از دست رفتن بازار شفاف در اين حوزه مي شود، افزود: بورس كالا با داشتن بستر شفاف معاملات، مكاني بسيار مناسب براي كشف قيمت كالاها در بازاري كاملا رسمي است، از سويي ديگر با ثبت نام اكثر مصرف كنندگان در سايت بهين ياب و معاملات در بورس كالا همه چيز قابل پيگيري است.
به گفته شريفي نيا، در حال حاضر برخي از مخالفان، ثبت نام هاي مشكل دار بهين ياب را مطرح مي كنند، اما در حال حاضر شركت هاي فعال در سايت بهين ياب ثبت نام كرده و در حال خريد از بورس كالاي ايران هستند و احتمال دارد خريدهاي مازاد خود را بفروشند يا با كالاهاي ديگر مورد نياز تعويض كنند و اين موضوع در بازار پتروشيمي طبيعي است و نبايد به عنوان معضل يا نگراني به آنها نگاه شود.
مديرعامل كارگزاري مبين سرمايه با اشاره به اينكه خروج محصولات پتروشيمي از بورس كالا سبب گراني و افزايش نهايي قيمت ها مي شود، گفت: بايد توجه كرد كه اين افزايش قيمت ها به جيب پتروشيمي ها و واحدهاي توليدي نمي رود، بلكه افرادي از اين بازار با خروج محصولات پتروشيمي استفاده مي برند كه عمدتا دلال هستند.
وي تاكيد كرد: درحال حاضر قوانين روشن و مشخص بورس كالاي ايران به مذاق عده اي خوش نمي آيد، از اين رو آنها خواهان سهل شدن معاملات با روش هاي غيرقانوني و يا خروج از بورس كالا هستند تا به صورت دلخواه در بازار غير رسمي به فعاليت هايشان ادامه دهند كه اين موضوع مي تواند در آينده مشكلات بزرگي را براي صنعت پتروشيمي ايجاد كند.
اقتصام(1)9186**1558
مخالفت كارگزاران بازار سرمايه كشور با خروج پتروشيمي ها از بورس كالا
۲۰ مهر ۱۳۹۴، ۱۱:۲۹
کد خبر:
81795602
تهران - ايرنا - كارشناس بازار سرمايه گفت: درصورت خروج محصولات پتروشيمي از بورس كالا، سهامداران اين شركت ها با عدم شفافيت و دسترسي به تحليل هاي بنيادي و در كل با سردرگمي روبه رو مي شوند.