۲۶ مهر ۱۳۹۴، ۱۱:۲۳
کد خبر: 81803621
T T
۰ نفر
گردشگري كنگاور مستلزم رويكرد راهبردي - مجيد رحمتي*

رشد و توسعه صنعت گردشگري و اقتصاد شهرستان كنگاور مستلزم رويكرد راهبردي با برنامه ريزي و مديريت صحيح امكان پذير است.

توسعه به صورت جرياني چند بعدي علاوه بر بهبود وضعيت درآمد و توليد، موجب تغييراتي بنيادين در ساختار اجتماعي و اداري جامعه مي شود.
كنگاور با واقع شدن معبد آناهيتا در مركز اين شهر و قرارگيري بر سر راه قديمي جاده ابريشم و جاده بين المللي بزرگراه كربلا و ثقل ورود گردشگران به استان هاي كرمانشاه، ايلام و كردستان، به دليل عدم زيرساخت هاي اسكان، زمان ماندگاري گردشگر در اين شهر بسيار پايين است.
اين شهرستان هم اكنون در بسياري از شاخص هاي توسعه در مقايسه با ديگر شهرهاي كشور وضعيت نامطلوبي دارد و جزو شهرستان هاي كم برخوردار محسوب مي شود.
عدم استفاده مطلوب از پتانسيل گردشگري يكي از مشكلاتي است كه هم اكنون گريبانگير اين شهرستان شده است.
صنعت گردشگري در كنگاور ظرفيت هاي بالايي براي رشد و توسعه دارد و تاكنون بارها و بارها از توسعه اين صنعت به عنوان يكي از مهم ترين جايگزين ها براي كاهش وابستگي به صادرات نفت، ياد شده است.
رئيس جمهوري نيز بارها بر اولويت داشتن توسعه گردشگري در دولت تاكيد كرده است.
چهار فصل بودن شهرستان كنگاور به عنوان يك مولفه منحصر بفرد مي تواند براي تمام فصول سال پذيراي گردشگران داخلي و خارجي با ذائقه هاي مختلف باشد.
سراب فش يكي از جاذبه هاي طبعيي استان كرمانشاه است كه در 17 كيلومتري شمال غرب كنگاور در دهستان فش قرار دارد.
اين سراب در سال 82 به عنوان يك اثر گردشگري ملي به ثبت رسيده و ارتفاع آن از سطح دريا يك هزار و 645 متر است.
اين سراب از چشمه هاي رشته كوه هاي زاگرس سرچشمه مي گيرد و وجود درختان سرسبز، آب گوارا و زلال و پرندگان مهاجر در اين منطقه، طبيعت زيبايي را به تصوير كشيده است.
بخوبي مي توان واقف بود كه جاذبه هاي طبيعي، تاريخي و مذهبي سرزمين كهن كنگاور مثلثي غني و گرانمايه را ترسيم و خلق كرده اند كه مي توان وزن محور گردشگري اش را به عنوان دروازه ورود گردشگري غرب كشور قلمداد كرد.
وجود مجموعه تاريخي معبد آناهيتا با شهرتي جهاني ظرفيت بسيار عظيمي در حوزه گردشگري براي كنگاور فراهم آورده است كه بايد بخوبي از آن استفاده كرد اما متاسفانه آنگونه كه شايسته و بايسته است از اين ظرفيت عظيم تاكنون استفاده نشده است.
معبد آناهيتا به لحاظ ارزش تاريخي از جمله برجسته ترين آثار و ميراث هاي فرهنگي سرزمين ايران است.
ويژگي هاي منحصر بفرد اين محوطه تاريخي توانسته تنها در نوروز 94 در جذب 20 هزار گردشگر تاثيرگذار باشد.
تعداد 116 اثر تاريخي ثبت شده ملي در شهرستان كنگاور از دوران مادها، هخامنشيان، ساسانيان، صفويه، اشكانيان و قاجاريه تلالويي از فرهنگ و تمدن ايرانيان را به نمايش گذاشته است.
بنابراين بايد گفت كه از حيث جاذبه هاي طبيعي، تاريخي، مذهبي و در يك كلام زمينه هاي بكر گردشگري شهرستان كنگاور هيچ چيزي را كم ندارد و درصورت مديريت توانا مي توان راهي ميانبر را در ارزآوري به دور از نفت نه تنها براي خود اين سامان بلكه براي ديگر نقاط كشور رقم زد.
البته تحقق اين مهم علاوه بر مديريت كارآمد، مستلزم برخورداري از زيرساخت هاي مناسبي از جمله مسيرهاي ريلي و جاده اي، اقامتگاه ها و هتل هاي درخور شان در نزديكي جاذبه هاي شهرستان است.
همچنين ساخت و سازهاي زهي همچون تار و سه تار در روستاي هدف گردشگري فش نه تنها مي توانند به خوبي اين نقش را براي گردشگران ايفا كنند بلكه اين صنايع امكان استفاده براي فرد را دارند و به عنوان نماد و كالايي لوكس براي گردشگران محسوب مي شود و چه بسا گردشگران بخاطر اينكه اين هنر محصول دست انسان است، حاضرند بهاي فراواني نيز براي آن بپردازند.
قطعا توجه به پتانسيل ساخت و سازهاي زهي در روستاي فش، مي تواند توليد اين محصولات را به يك برند براي استان تبديل كند، همچنين علاوه بر برندسازي، توجه و توسعه ساخت سازهاي سنتي در اين روستا مي تواند به اشتغالزايي هر چه بيشتر و تقويت اقتصاد اين روستا نيز كمك كند.
با مقايسه داشته هاي شهري همچون كنگاور با برخي شهرهاي توريست پرور كشورهاي همسايه، بخوبي مي توان ضعف زيرساختي اين شهر با قدمت هفت هزارساله كه از ايران قبل اسلام تا مقاطعي از دوران گذشته همواره به عنوان منطقه اي مهم براي امپراتوران و زمامداران سرزمين ايران در اولويت بوده اند را به نظاره نشست.
گفته مي شود به ازاي ورود هر گردشگر 9 فرصت شغلي در كشور ايجاد مي شود و اين فرصت خوبي براي كاهش بيكاري در كنگاور نيز محسوب مي شود.
در واقع كنگاور با قابليت هاي پرشمار مي تواند دروازه گردشگري غرب كشور باشد البته درصورتي كه با نگاه جدي مديران و سياستگذاران كلان كشوري، تقويت زيرساخت هاي آن در اولويت كاري قرار گيرد.
مردم شهرستان كنگاور همچنان به دولت يازدهم اميد بسته اند تا با تدابير خود مشكلات اين شهرستان را رفع و ميزان فاصله توسعه آن را با شهرهاي ديگر كم كند.
*خبرنگار ايرنا مركز كرمانشاه