به گزارش خبرنگار معارف ایرنا حجت الاسلام محسن اراكی روز یكشنبه در نشست خبری بیست و پنجمین سالگرد تاسیس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با ارائه گزارشی از فعالیت های این مجمع گفت: امسال كنفرانس وحدت اسلامی با ایجاد تغییراتی در عرصه عملیاتی كردن تقریب برگزار می شود، به گونه ای كه این تغییرات در مباحث قابل طرح، نوع كمیسیون های كنفرانس و دعوت شوندگان خواهد بود.
وی اضافه كرد: كنفرانس امسال در راستای فعال سازی تقریب نقش موثرتری خواهد داشت و علاوه بر تغییراتی كه صورت می گیرد، پژوهشگاه تقریب مذاهب و خبرگزاری تقریب نیز در این راستا حضوری فعال تر خواهند داشت.
اراكی افزود: تشكیل حلقه های گفت و گوهای بین المذاهب از موضوع هایی است كه برای فعال تر كردن تقریب از سال گذشته آغاز شده و امسال به همت پژوهشگاه تقریب ادامه می یابد و برخی از علمای اهل سنت و شیعه در این حلقه ها به بیان مسائل مورد نیاز به ویژه مسائل اختلافی می پردازند و راه حل ارائه می كنند.
* حادثه منا نباید مانعی برای حضور مسلمانان در حج باشد
اراكی با اشاره به فاجعه مسجد الحرام و سرزمین منا و همچنین حوادثی كه در حج امسال رخ داد، از ضرورت تشكیل كمیته تحقیق برای ریشه یابی و جلوگیری از تكرار چنین رخدادهایی سخن گفت و افزود: امنیت حج یكی از مهمترین وظایف مسلمین و از واجبات همه كشورهای اسلامی است و مسوولان سعودی موظف به برقراری این امنیت هستند.
وی افزود: اگر كمیته های تحقیق به این نتیجه رسیدند كه مسوولان عربستان سعودی كوتاهی كرده اند، جامعه اسلامی وظیفه دارد تا با ساز و كاری مناسب، شرایطی را برای امنیت كامل حاجیان فراهم كند.
دبیر كل مجمع تقریب مذاهب اسلامی افزود: فاجعه منا با این وسعت كه طبق برخی آمار بیش از 9 هزار حاجی در سرزمین منا جان باختند، نمی تواند بدون كوتاهی صورت گرفته باشد و اگر بخواهیم این موضوع را در مجامع بین المللی مطرح كنیم، بهترین پیشنهاد آن است كه در قالب تشكیل كمیته تحقیق مورد بررسی قرار گیرد.
وی از حج تمتع به عنوان یك اجتماع تقریبی یاد كرد و گفت: برخی به دنبال تضعیف وحدت مسلمانان هستند و از طریق حج آن را دنبال می كنند و با توجه به جریان هایی كه صهیونیست ها دنبال می كنند، می توان گفت دشمن صهیونیستی به دنبال كمرنگ كردن مناسك حج هستند ولی ما معتقدیم حادثه حج امسال نباید مانعی در راستای حضور مسلمانان در حج باشد.
* امروز گفتمان وحدت یك گفتمان شایع در جهان اسلام است
اراكی فعالیت های این مجمع را در سه مرحله خلاصه كرد و گفت: اولین مرحله از فعالیت های مجمع تقریب مذاهب عبارت از تئوری سازی تقریب و تدوین تئوری وحدت جامعه اسلامی و همچنین بررسی ساز و كارها و شرایطی است كه می تواند در مسیر تقریب كمك كند.
وی افزود: مجمع با تشویق نهادهای پژوهشی، مجموعه بزرگی را در عرصه تئوری سازی تقریب فراهم كرده كه می توان گفت در این مرحله تاحدود زیادی كار را انجام داده ایم و در عرصه نظریه پردازی همه مسائل مربوط به تقریب مذاهب بیان شده است.
وی دومین محور فعالیت های این مجمع را گفتمان سازی تقریب و ترویج آن در سراسر جهان دانست و گفت: فعالیت های بسیاری در این حوزه صورت گرفته و با تلاش های آیت الله محمد واعظ زاده نخستین دبیركل مجمع تقریب مذاهب اسلامی و آیت الله محمدعلی تسخیری دومین دبیر كل فعالیت های فراوانی در كشورهای مختلف در راستای گفتمان سازی انجام شده است.
دبیر كل مجمع تقریب مذاهب با اشاره به فعالیت های صورت گرفته از سوی معاونت های مجمع تقریب و نهادهای تقریبی تاكید كرد: امروز گفتمان وحدت یك گفتمان شایع در جهان اسلام شده و در هرجای جهان اسلام می توان بازتاب گفتمان تقریب را مشاهده كرد كه بخش بزرگی از آن عملكرد مجمع تقریب مذاهب اسلامی است.
* گام های عملی برای وحدت و تقریب مذاهب
به گفته اراكی سومین مرحله از فعالیت های مجمع تقریب مذاهب مربوط به عملیاتی كردن و میدانی سازی وحدت و تقریب است كه طرح های گسترده ای نیز در این زمینه انجام شده و به عنوان نمونه می توان از تاسیس اتحادیه های گوناگون تقریبی با هدف ایجاد وحدت در جامعه اسلامی یاد كرد.
وی از اتحادیه جهانی زن مسلمان، اتحادیه جهانی علمای مقاومت، اتحادیه دانشگاهیان و فرهنگیان، اتحادیه احزاب مقاومت، اتحادیه تجار و بازرگانان و اتحادیه فناوران علوم و تكنولوژی به عنوان اتحادیه های تقریبی یاد كرد.
اراكی یكی از راهكارهای مجمع تقریب مذاهب اسلامی را فعال سازی مجامع تقریبی در نقاط مختلف كشورهای اسلامی و جهان دانست و گفت: تجمع بزرگ علمای مسلمین در لبنان، مجلس همبستگی ملی اسلامی و جماعت اسلامی پاكستان، جامعه وحدت اسلامی در پاكستان و شورای وحدت علمای اسلام در افغانستان فعالیت های گسترده ای در این زمینه دارند.
وی اضافه كرد: اخیرا زمینه های ایجاد مجمع تقریبی در كشورهای سوریه و عراق فراهم شده و درصدد هستیم در مصر نیز این مجمع با همكاری مسوولان مصری راه اندازی شود. البته فعالیت هایی نیز در كشورهای مالزی و اندونزی صورت گرفته و در كشورهای اروپایی مانند آلمان، انگلیس و سوئد كارهایی انجام شده است.
اراكی یكی دیگر از برنامه های مجمع تقریب را برگزاری جشنواره بزرگ فیلم وحدت دانست كه قرار است در سالروز مبعث پیامبر اكرم(ع) آغاز شود و افزود: جشنواره های شعر رسول مهربانی، جشنواره فاطمی و نكوداشت شخصیت های تقریبی همانند امام موسی صدر و شیخ سعید شعبان از دیگر فعالیت هایی بوده كه تاكنون صورت گرفته است.
وی از نقش دانشگاه مذاهب اسلامی در عرصه تقریب نیز سخن گفت و از گسترش این دانشگاه در قالب ایجاد شعبه های جدید در برخی كشورها مانند عراق و پاكستان خبر داد.
دبیر كل مجمع جهانی تقریب مذاهب همچنین گفت: كمیته مساعی حمیده با حضور 40 شخصیت جهان اسلام تشكیل شده و این كمیته ماموریت دارد تا در مناطق بحرانی كه اختلاف شدید میان گروه های اسلامی رخ می دهد، در برطرف كردن اختلاف تلاش كند.
وی تاسیس سازمان خیر اسلامی (سخا) را یكی دیگر از فعالیت های میدانی این مجمع دانست و گفت: این سازمان به نیازمندان جامعه اسلامی در مناطق بحرانی كمك خواهد كرد و علاوه بر یاری مصیبت زدگان و آسیب دیدگان حوادث بدون توجه به گرایش های مذهبی و دینی به این افراد كمك می كند.
* تشكیل ستاد هماهنگی فعالیت های تقریبی در داخل كشور
اراكی از پیشنهاد خبرنگار ایرنا مبنی بر ضرورت تشكیل ستادی به منظور ایجاد هماهنگی میان فعالیت نهادهای داخلی در راستای تقریب مذاهب استقبال كرد و درباره برنامه مجمع تقریب در این زمینه گفت: برای اجرایی كردن چنین پیشنهادی چند مساله وجود دارد و معتقدیم اگر مجمع تقریب وارد این مساله شود، كار به درستی انجام نمی شود و نهادهای موثر باید در ابتدا انگیزه جدی برای فعالیت در این زمینه داشته باشند.
وی افزود: برخی از نهادها و سازمان های مرتبط با موضوع تقریب انگیزه لازم را برای فعالیت در این زمینه ندارند در حالی كه ما معتقدیم اگر وارد این كار نشویم، ممكن است همان آسیبی كه به دیگر كشورها وارد شده و آنان را با مشكل روبرو كرده، به درون كشور ما نیز منتقل شود.
اراكی بر بررسی ضرورت تشكیل ستاد هماهنگی تقریبی تاكید كرد و از رسانه ها و مطبوعات خواست تا برای فعال شدن چنین ستادی، انگیزه قوی را در نهادهای موردنظر تقویت كنند.
* مجمع تقریب از گسترش حملات تروریستی جلوگیری كرده است
اراكی درباره فعالیت های مجمع تقریب مذاهب برای مقابله با گروه های تكفیری و تروریستی گفت: فلسفه وجودی گروه های تكفیری ایجاد تفرقه است و در عراق ما از برخی شخصیت های اهل سنت یا شیعه كه می توانند در گروه های تروریستی تاثیرگذار باشند خواستیم تا گروه های تروریستی را از صحنه خارج كنند كه این كار انجام گرفت.
وی تاكید كرد: اگر فعالیت های مجمع تقریب مذاهب اسلامی و نهادهای تقریبی نبود، جریان تروریستی داعش بسیار گسترده تر عمل می كرد و مجمع در كنترل و به زاویه كشاندن گروه های تروریستی بسیار تاثیرگذار بوده است.
دبیركل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی افزود: البته ناامنی در برخی از كشورها نشانگر گسترش گروه های تروریستی نیست. چون گروهی اندك نیز با برخورداری از پشتیبانی های مالی و تبلیغاتی غرب می تواند یك كشور را ناامن كند.
* دست نیاز به سوی رسانه ها
اراكی در پاسخ به خبرنگار خبرگزاری تقریب درباره همكاری نهادها با مجمع تقریب مذاهب گفت: بعضی از نهادها با این مجمع همكاری دارند ولی از بعضی سازمان ها و نهادها به ویژه رسانه ها و مطبوعات انتظار بیشتری داریم. چون رسانه ها می توانند در برنامه های مجمع اثرگذار بوده و بازتاب بیشتری از فعالیت های انجام شده را منتشر كند.
وی تاكید كرد: با توجه به امنیت موجود در كشور می توان گفت برخی از نهادها هنوز متوجه عمق مشكلات در كشورها نیستند و لذا تبیین از سوی مجمع تقریب مذاهب برای این سازمان ها و نهادها مشكل به نظر می رسد.
* اجرای 300 طرح تقریبی
اراكی در پاسخ به خبرنگار ایكنا درباره طرح های انجام شده از سوی مجمع تقریب گفت: تاكنون 300 طرح پژوهشی انجام شده كه به دلیل مشكلات مالی هنوز همه این طرح ها منتشر نشده ولی در آینده به چاپ خواهد رسید كه طرح بزرگ احادیث مشترك شیعه و سنی در 63 جلد یكی از این طرح هاست.
وی همچنین گفت: فتاوای علمای شیعه و اهل سنت در 2 جلد در بیست و هشتمین كنفرانس وحدت اسلامی رونمایی شد و مجلاتی نیز به پنج زبان درباره تقریب مذاهب و فعالیت های صورت گرفته، منتشر می شود.
* اتحادیه كشورهای اسلامی اولین گام برای تقریب
وی در پاسخ به خبرنگار شبكه كوثر گفت: اولین گام برای تقریب مذاهب اسلامی و رسیدن به وحدت امت اسلامی كه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یك هدف و ماموریت اعلام شده، عبارت است از ایجاد اتحادیه كشورهای اسلامی است كه ما آن را در قالب یك طرح به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد می كنیم تا ضمن بررسی آن روند قانونی شدن آن را طی كند.
دبیر كل مجمع تقریب مذاهب تاكید كرد: ما می توانیم همچون اتحادیه اروپا یك اتحادیه برای كشورهای اسلامی ایجاد كنیم و معنای آن این نیست كه مرز كشورها برداشته شود. بلكه همكاری های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی میان كشورهای اسلامی صورت گیرد.
وی اضافه كرد: اگر كشورهای اروپا متحد نمی شدند، آمریكا این كشورها را نابود می كرد ولی تشكیل اتحادیه اروپا آنان را نجات داد و ما معتقدیم مشتركات مسلمانان بیشتر از مشتركات كشورهای اروپایی و غربی است.
فراهنگ**1003**1569
تهران - ایرنا - دبیر كل مجمع جهانی تقریب مذاهب گفت: بیست و نهمین كنفرانس وحدت اسلامی با رویكردی متفاوت و با توجه به عملیاتی كردن تقریب برگزار می شود.