۲۹ مهر ۱۳۹۴، ۱۲:۴۲
کد خبر: 81808139
T T
۰ نفر
آیین نامه مراكز سلول درمانی در حال پیگیری است

تهران - ایرنا – دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: آیین نامه مراكز ارائه خدمات سلول درمانی در كشور در حال پیگیری است.

به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، دكتر امیرعلی حمیدیه روز چهارشنبه در نشستی با خبرنگاران اظهار كرد: طی پنج ماه اخیر دو آیین نامه دیگر با همكاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی تدوین و تصویب كرده ایم.
وی توضیح داد: آیین نامه تولید مواد سلولی، بافت و ژن درمانی تصویب و ابلاغ شده است و آیین نامه مراكز خون بند ناف نیز تدوین شده است كه بر اساس آن این مراكز پذیره نویسی برای دریافت خون بند ناف را آغاز كرده اند.
حمیدیه با تاكید بر لزوم توسعه مراكز ارائه خدمات سلولی افزود: در حال حاضر هفت تا هشت مركز به صورت فعال در كشور در زمینه پیوند سلول های بنیادی خون ساز مشغول ارائه خدمات هستند و سالانه 700 تا 750 بیمار ایرانی از این خدمات بهره مند می شوند.
وی افزود: در زمینه سلول های بنیادی مزانشیمال نیز حدود دو مركز از جمله پژوهشگاه رویان در حال فعالیت هستند و باید طی 10 سال آینده حداقل 10 قطب بزرگ در این زمینه در كشور راه اندازی شود به گونه ای كه ایران بتواند به عنوان یك مرجع علمی مورد توجه قرار گیرد.

سلول‌های بنیادی مزانشیمال (MSC)، سلول‌های بنیادی چند قوه‌ای بوده كه دارای قدرت تكثیر و خودنوسازی بالا و هم چنین پتانسیل تبدیل به رده‌های مختلف سلولی می‌باشند.

دبیر ستاد سلول های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری همچنین با اشاره به وجود برخی بی نظمی ها در ارائه خدمات سلولی در كشور گفت: این بی نظمی ها باید برطرف شود تا بتوانیم اعتماد مردم را در این زمینه جلب كنیم.
حمیدیه توضیح داد: مراكز غیر قانونی و غیر مجاز، مردم و پزشكان را در زمینه سلول های بنیادی بدبین كرده است؛ ما به جدیت دنبال حل این مسئله و جلوگیری از این گونه فعالیت های غیر مجاز هستیم چرا كه تزریق سلول های بنیادی به صورت غیرقانونی به گونه ای كه حتی در برخی از آرایشگاه ها این اقدام و همچنین اقداماتی مانند پی آر پی انجام می شود، سلامت جامعه را به خطر می اندازد.
وی تاكید كرد: ما باید اطمینان پیدا كنیم كه از مواد سالم برای درمان مردم استفاده می شود و این آیین نامه ها می تواند در این زمینه ما را یاری دهد.
دبیر ستاد توسعه فناوری در ادامه به برخی از برنامه های این ستاد در راستای توسعه علوم سلولی در كشور اشاره كرد و گفت: تدوین نقشه راه و برنامه راهبردی توسعه علوم و فناوری سلول های بنیادی مبتنی بر سند ملی و نقشه جامع علمی كشور، از دیگر اقداماتی است كه در این ستاد انجام شده و با پیگیری های صورت گرفته به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است.
حمیدیه ادامه داد: طبق این برنامه راهبردی تلاش داریم نیروها و توان كشور در زمینه سلول های بنیادی را همسو كنیم تا در قالب یك تیم به نام ایران كه نقشه راه و برنامه راهبردی واحدی دارند، به فعالیت بپردازند.
وی افزود: تلاش برای ترجمان و كاربردی سازی علوم و فناوری های سلول های بنیادی، توسعه زیر ساخت های آموزشی، پژوهشی، درمانی و تجاری سازی و تولید محصولات از دیگر برنامه های این ستاد در راستای توسعه علوم سلولی دركشور است.
وی همچنین اجرایی كردن سند ملی توسعه علوم و فناوری سلول های بنیادی و فرهنگ سازی در این حوزه و ترویج آن در زمینه كاربردهای سلول های بنیادی را از دیگر فعالیت های صورت گرفته در این ستاد برشمرد.
به گفته حمیدیه، 15 كار گروه برای كاربردی كردن این برنامه ها و دستاوردها ایجاد شده است.
دبیر ستاد سلول های بنیادی معاونت علمی ریاست جمهوری در ادامه به برخی از موفقیت های ایران در عرصه علوم سلولی اشاره كرد و گفت: امروز ایران به دانش اولیه سلول های بنیادی دست یافته است؛ علوم سلولی اكنون مانند علوم هسته ای در صنعت هستند و دانش راهبردی به شمار می روند كه همه كشورهای دنیا به این دانش مهم دست نیافته اند اما با همت مسوولان، توصیه های رهبری، تلاش اساتید، دانشجویان كشور ما توانسته اند موفقیت های زیادی دراین زمینه به دست آورند.
وی به ارایه خدمات پیشرفته سلولی به ویژه در زمینه پیوند سلول های بنیادی خون ساز به عنوان یكی از دستاوردهای ایران در این زمینه اشاره كرد و گفت: در حال حاضر حدود 30 كشور به این دانش دست یافته اند كه ایران یكی از كشورهایی است كه خدمات مربوط به این حوزه را به بیماران ارایه می كند.
وی حضور مقتدرانه ایران در سطح منطقه در حوزه سلول های بنیادی را یادآور شد و گفت: از حدود 12 كشور از جمله عراق، ارمنستان و كشورهای حاشیه خلیج فارس بیماران به ایران مراجعه می كنند و درخواست دریافت درمان های سلولی دارند.
حمیدیه گفت: روند روبه رشد و توسعه و ترویج دانش سلول های بنیادی، ایران را در فهرست كشورهایی قرار داده است كه حرف اول را در دنیا می زند. انتشار مقالات و دریافت جوایز در سطح بین المللی و همچنین برگزاری كنگره های بین المللی و برگزاری جایزه بین المللی مرحوم كاظمی آشتیانی از سوی پژوهشگاه رویان گواهی بر این مساله است.
حمیدیه در رابطه با سلول های بنیادی توضیح داد: سلول های بنیادی به دو دسته سلول های بنیادی خون ساز و سلول های بنیادی مزانشیمال تقسیم می شوند؛ سلول های بنیادی خون ساز كاربردهای آن تاییدیه بین المللی دارد و در درمان بیش از 60 بیماری كشنده مانند بیماری های خونی بدخیم نظیر سرطان ها ، بیماری های خونی غیر بدخیم مانند تالاسمی، بیماری های مرتبط با نقص ایمنی واختلال متابولیسم بدن كه هیچ راه درمانی ندارد و تنها راه درمان آنها پیوند سلول های بنیادی خون ساز است، به كار برده می شود.
حمیدیه افزود: در زمینه سلول های بنیادی مزانشیمال فاز یك و دو مطالعات بالینی آنها انجام شده است و اكنون در حال انجام فاز سه مطالعات بالینی هستیم ؛ این سلول ها قابلیت تبدیل شدن به سلول های چربی ،استخوانی، ماهیچه ای ، كبدی وعصبی را دارند.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی در مورد هزینه استفاده از درمان های سلولی در ایران گفت: هزینه درمانی یك بیمار برای پیوند سلول های بنیادی خون ساز كمتر از هزار دلار است. اما یك بیمار در آمریكا برای دریافت این درمان باید 500 هزار دلار تا یك میلیون دلار هزینه كند.
حمیدیه افزود: اگر در این زمینه فعالیت های خود را آغاز نكرده بودیم، اكنون برای درمان هر بیمار و اعزام او به خارج از كشور باید یك تا چهار میلیارد تومان هزینه می كردیم.
وی ادامه داد: دستاوردهای ایران در این زمینه بسیار است و حتی بیماران از دورترین نقاط و روستاهای كشور برای دریافت این درمان ها به تهران مراجعه می كنند و می توانند با دفترچه بیمه این خدمات را دریافت كنند، این درحالی است كه در آمریكا 40 میلیون نفر بیمه ای ندارند كه بتوانند از این خدمات بهره مند شوند.
دبیر ستاد سلول های بنیادی اظهار كرد: ایران فقط تهران نیست و باید ساكنان سایر شهرها و روستاهای كشور بتوانند از این خدمات بهره مند شوند؛ در حال حاضر شهروندان شهرهای بزرگی مانند اصفهان، شیراز، تبریز و مشهد مركزی برای دریافت این خدمات ندارند و یكی از اهداف این ستاد در زمینه توسعه مراكز درمانی به منظور رفع نیاز بیماران این مناطق است.
حمیدیه با تاكید بر افزایش تعداد مراكز و زیرساخت های مرتبط با علوم سلولی گفت: اگر زیرساخت های لازم در این زمینه فراهم شود، تعداد بیشتری بیمار را می توانیم از كشورهای دیگر پذیرش كنیم و این مساله با توجه به اینكه هزینه درمان هر بیمار خارجی در كشور بین 60تا 90 هزار دلار است، می تواند ارزآوری زیادی برای كشور داشته باشد.
وی به بازار جهانی درمان های سلولی اشاره كرد و افزود: توجه به سلول های بنیادی در سطح بین الملل به حدود 40 سال پیش و در ایران به حدود 25 سال قبل باز می گردد؛ روند توسعه این علوم و شتاب آن از حدود چند سال پیش زیاد بوده و در حال رسیدن به مرحله عملیاتی شدن است و روز به روز آشنایی با این علم و كاربردهای آن روبه افزایش است.
حمیدیه ادامه داد: به طور كلی علومی می توانند به پیشرفت برسند كه بازار جهانی داشته باشند؛ در زمینه علوم سلول های بنیادی این بازار رو به افزایش است تا حدود 10 سال پیش سهم این علوم از بازار جهانی دو تا سه میلیارد دلار بود اما پیش بینی می شود كه تا سال 2020، این میزان به 16 تا 17 میلیارد، تا سال 2030 به 100 میلیارد و در سال 2050 به 500 میلیارد دلار برسد.
وی گفت: برخی علوم و صنایع مانند صنعت خودروسازی، هواپیماسازی و داروسازی در سطح بین المللی جا افتاده است و اگر بخواهیم در این صنایع وارد شویم، بسیار مشكل است اما علوم سلولی از جمله علوم نوپایی هستند كه در مرزهای دانش قرار دارند و ما می توانیم با فعالیت بیشتر در این زمینه به عنوان مرجعیت علمی در جهان مطرح شویم و تولید ثروت داشته باشیم؛ بنابراین می توان گفت كه علوم سلولی راهبردی هستند و می توانند سبب اقتدار كشور ما در آینده باشند.
علمی **1834**1885**9314 **2017
۰ نفر