به گزارش گروه اقتصادی ایرنا به نقل از شبكه خبری یادشده، صندوق بین المللی پول اعلام كرد، اگر قیمت نفت در حدود 50 دلار در هر بشكه باقی بماند، بیشتر كشورهای منطقه خاورمیانه در عرض پنج سال یا كمتر با بحران مالی روبرو خواهند شد.
این صندوق تاكید كرد كه این بحران، عربستان سعودی، عمان و بحرین را هم در بر خواهد گرفت.
بنابه پیش بینی صندوق بین المللی پول، قیمت ارزان نفت، تنها در سال جاری میلادی حدود 360 میلیارد دلار از درآمد نفتی منطقه خاورمیانه می كاهد.
به دلیل سقوط قیمت های نفت از بالای 100 دلار به حول و حوش 45 دلار در هر بشكه در زمان حاضر، مازاد عظیم بودجه برخی كشورهای منطقه بسرعت به كسری بودجه های هنگفت تبدیل خواهد شد. بسیاری از این كشورها كم كم دارند مجبور می شوند از صندوق ذخایر ارزی خود را برای مقابله با بحران مالی استفاده كنند.
صندوق بین المللی پول همچنین اعلام كرد، كشورهای صادركننده نفت باید سیاست های هزینه ای و درآمدی خود را تعدیل كنند و از بقای مالی خود اطمینان حاصل نمایند.
افت قیمت های نفت درست زمانی اتفاق افتاد كه مخارج بسیاری از كشورهای خاورمیانه افزایش یافته بود و با ناآرامی های منطقه ای و مشكلات بازارهای مالی دست و پنجه نرم می كردند.
** عربستان سعودی تحت فشار است
بنابه اعلام صندوق بین المللی پول، عربستان سعودی بزرگ ترین تولیدكننده نفت باید نفت خود را در حدود 106 دلار در هر بشكه بفروشد تا بودجه اش در تعادل قرار گیرد.
صندوق بین المللی پول تصریح كرد: ضربه گیرهای مالی عربستان سعودی به سختی كفاف پنج سال مقاومت در برابر نفت 50 دلاری را می دهد.
علت اینكه عربستان سعودی به سرعت در تلاش است پول ذخیره كند، همین است. این كشور نه تنها چهار میلیارد دلار اوراق قرضه در اوایل سال جاری میلادی فروخت، بلكه بانك مركزی آن نیز در شش ماه گذشته بیش از 70 میلیارد دلار از شركت های مدیریت دارایی همچون بلك راك (بی.ال.كی) بیرون كشیده است.
پیش بینی می شود امسال كسری حساب جاری عربستان پس از سال ها مازاد، به 20 درصد تولید ناخالص داخلی افزایش یابد.
صندوق جنگ عربستان سعودی هنوز تقریبا 700 میلیارد دلار اعتبار دارد، اما این اعتبار به سرعت در حال كاهش است.
** كاهش مخارج برای عربستان در پیش رو است
بعید است عربستان سعودی مالیات ها را افزایش دهد، اما در صدد كاهش برخی مخارج است البته امكان اینكه این كشور هزینه برنامه های اجتماعی و نظامی خود را كاهش دهد خیلی كم است، زیرا رهبران آن از تكرار شورش های بهار عربی سال 2011 می ترسند.
هنری اسمیت دستیار مدیر یك شركت مشاوره ای كنترل ریسك در دوبی گفت: در محیطی كه با بی ثباتی منطقه ای و داخلی روبرو است، كاهش مخارج مربوط به رفاه اجتماعی، یك قمار سیاسی است.
وی افزود: دولت شروع به بررسی پروژه های بزرگ دولتی كرده و آنهایی كه به لحاظ اقتصادی از ضرورت كمتری برخوردارند، كنار گذاشته خواهند شد.
** ایران و عراق تحت فشار قرار دارند
براساس برآورد صندوق بین المللی پول، قیمت نفت سر به سر كننده درآمد و هزینه برای ایران 72 دلار در هر بشكه است و این كشور می تواند كمتر از 10 سال در برابر ارزانی نفت مقاومت كند.
صندوق بین المللی پول تصریح كرد: چشم انداز ایران در مقایسه با كشورهای همسایه اش بهتر است، اما پتانسیل لغو تحریم ها و افزایش تولید نفت (كه هنوز اتفاق نیفتاده است)، این چشم انداز را مبهم كرده است.
بنابه اعلام صندوق بین المللی پول، برای عراق عملا هیچ ضربه گیر مالی باقی نمانده است. این كشور با درگیری های داخلی دست و پنجه نرم می كند و بخشی از سرزمین های آن به دست داعش افتاده است.
صندوق بین المللی پول همچنین هشدار داد، خشونت های در حال افزایش در عراق، غیرنظامیان در این كشور را تحت تاثیر قرار داده و تاثیر سوء بر اعتماد به نفس و انتظارات و در نتیجه بر فعالیت های اقتصادی آنان گذارده است.
** بحرین
بحرین نیز تحت فشارهای مالی قرار دارد و به پیش بینی صندوق بین المللی پول، احتمالا ظرف كمتر از پنج سال دچار بحران خواهد شد. این كشور هم اكنون با بدهی سنگین روبرو و چند سالی است كه با كسری بودجه دست و پنجه نرم می كند.
جیسون تاوی اقتصاددان خاورمیانه در شركت كپیتال اكونومیك گفت: وضعیت بحرین نسبتا وخیم است. این كشور می رود تا وضعیت به مراتب دشوارتری را تجربه كند.
** امارات، كویت و قطر می توانند چند دهه با نفت 50 دلاری زندگی كنند
با همه این احوال، تعداد معدودی از كشورهای منطقه از موقعیت خوبی برای مقابله با طوفان های مالی برخودارند. در راس این كشورها، كویت، قطر و امارات متحده عربی قرار دارند. این موقعیت خوب تا حدودی به این خاطر است كه این كشورها برای سر به سر كردن درآمدها و هزینه های خود به قیمت چندان بالای نفت نیاز ندارند.
براساس برآورد صندوق بین المللی پول، قیمت نفت سر به سر كننده درآمد و هزینه برای كویت فقط 49 دلار در بشكه است كه قیمت فعلی نفت بیشتر از آن است. برای قطر كه میزبان جام جهانی 2022 است، این عدد جادویی 56 دلار در هر بشكه است، در حالی كه امارات برای تعادل بودجه اش به نفت 73 دلاری نیازمند است.
لیكن این سه كشور از پول نفت، كوه هایی درست كرده اند كه می تواند از آنها در سال های ارزانی نفت محافظت كند.
بنابه اعلام صندوق بین المللی پول، امارات متحده عربی به قدر كافی از ضربه گیرهای مالی برخوردار است كه بتواند تقریبا 30 سال با ارزانی نفت سر كند. قطر و كویت نیز تقریبا 25 سال می توانند در برابر ارزانی نفت دوام بیاورند.
اقتصام(6)1063**1558
شبكه خبری سی.ان.ان:
هشدار صندوق بین المللی پول در مورد بحران مالی در خاورمیانه
۴ آبان ۱۳۹۴، ۹:۳۰
کد خبر:
81812301
تهران - ایرنا - شبكه خبری سی.ان.ان آمریكا اعلام كرد: صندوق بین المللی پول (آی.ام.اف) در گزارشی هشدار داد، حتی خاورمیانه هم نمی تواند برای همیشه از ارزانی نفت جان سالم بدر ببرد.