به گزارش ایرنا، هاموند گفت شاكر عامر كه ادعا میشود در گوانتانامو مورد ضرب و شتم و شكنجه قرارگرفته است، اواخر وقت امروز به انگلیس باز خواهد گشت.
دولت انگلیس ماه پیش اعلام كرده بود شاكرعامر 46ساله پس از 13 سال حبس بدون وارد شدن اتهام و تشكیل پروندهای به زودی آزاد خواهد شد.
یك سخنگوی دولت انگلیس در این خصوص گفته بود: دولت انگلیس بهطور منظم مساله شاكرعامر را با مقامات آمریكایی در میان گذاشته و ما از تعهد رئیسجمهور اوباما برای بسته شدن بازداشتگاه گوانتانامو حمایت میكنیم.
وی در خصوص مراحل اجرایی این تصمیم گفت: ما متوجه هستیم كه دولت آمریكا كنگره را در رابطه با این تصمیم در جریان گذاشته و زمانی كه دوره این آگهی به اتمام برسد، شاكر عامر به انگلیس باز می گردد.
علاوه بر دولت انگلیس، شماری از نمایندگان پارلمان و نهادهای مدافع حقوق بشر این كشور نیز از دولت آمریكا خواسته بودند كه 'شاكر عامر' آخرین شهروند انگلیسی از زندان گوانتانامو آزاد شود.
گفته میشود كه دیوید كامرون نخستوزیر انگلیس در جریان سفر سال گذشتهاش به آمریكا و در جریان دیدار با باراك اوباما خواستار آزادی آخرین شهروند زندانی انگلیس از زندان گوانتانامو شده بود.
شماری از اعضای نهادهای مدنی مدافع حقوق بشر در انگلیس بارها با برپایی تجمعات مختلف در مقابل ساختمان نخستوزیری و پارلمان این كشور، ضمن درخواست آزادی شاكر عامر خواستار بسته شدن زندان بدنام گوانتانامو شدهاند.
'شاكر عامر'، سعودی تبار كه بهواسطه همسر انگلیسیاش اقامت دائم انگلیس دارد و صاحب چهار فرزند است، به اتهام ارتباط با اسامه بنلادن، سركرده گروه القاعده در سال 2001در افغانستان توسط نیروهای آمریكایی دستگیر و بازداشت شد.
وی پس از دستگیری مدعی شد كه برای انجام امور خیریه وارد افغانستان شده ؛ بااینحال در سال 2002 میلادی به بازداشتگاه گوانتانامو اعزام شد و تاكنون نیز محاكمه نشده است.
براساس گزارشهای منتشرشده ، عامر از سال 2007 تاكنون دومرتبه از سوی جورج بوش و باراك اوباما روسای جمهور پیشین و فعلی آمریكا تبرئه شده است، اما بنا به سازوكارهای حقوق داخلی این كشور همچنان در بازداشتگاه گوانتانامو به سر میبرد.
برخی از مقامات امنیتی آمریكایی و انگلیسی مدعی شده بودند كه شاكر عامر عضو القاعده بوده و در زمان دستگیریاش در سال 2001 میلادی، احتمالا یكی از فعالان جذب نیروی داوطلب و مسئول جمع آوری كمكهای مالی برای شبكه القاعده در انگلیس بوده است، اما وكلا و خانواده عامر این اتهامات را رد كرده و تأكید دارند كه وی برای كمك به عملیات سازمانهای خیریه و بشردوستانه به افغانستان رفته بود.
وكلای شاكر عامر میگویند: موكل ما بهطور قاطعانه هرگونه همكاری و ارتباط با القاعده را رد كرده و نیروهای امنیتی انگلیس نیز نتوانستهاند هیچگونه مدركی كه خلاف این را ثابت كند، ارائه نمایند.
به گفته این وكلا، اسناد و مداركی كه اخیرا از طبقهبندی خارجشده است، نشان میدهد كه سازمانهای اطلاعاتی انگلیس دراینباره اطلاعات نادرستی را به دستگیر كنندگان شاكر عامر، ارائه كردهاند .
در پی حملات انتحاری 11 سپتامبر سال 2001 در آمریكا و اعلام دكترین «مبارزه جهانی با تروریسم»، دولت آمریكا بازداشتگاهی را در گوانتانامو (در جنوب شرقی جزیره كوبا) ایجاد كرد تا كسانی را كه در ارتباط با اقدامات تروریستی در نقاط مختلف جهان بازداشت میشوند، در این محل زندانی كند.
این افراد كه دارای تابعیت آمریكایی نیستند در مناطق مختلف جهان دستگیرشدهاند، تحت عناوینی مانند «اشخاص متخاصم غیر ارتشی» به گوانتانامو فرستاده شدهاند. در یكزمان، بیش از 700 تن از آنان در این محل زندانی بودند و در حال حاضر گفته می شود كه در حال حاضر 120 نفر در آن زندانی هستند.
از آنجایی كه آمریكا این افراد را «نظامی دشمن» نمیداند، آنان از حقوق اسیران جنگی برخوردار نیستند و ازآنجاكه نه تابعیت آمریكایی دارند و نه در خاك آمریكا دستگیر یا زندانیشدهاند، در حوزه قضایی این كشور قرار ندارند و مشمول حقوق بازداشتشدگان، مانند تفاهم اتهام، دسترسی به وكیل مدافع در مراحل بازجویی و حق محاكمه سریع و عادلانه نشدهاند.
ادامه بازداشت این افراد با انتقاداتی از سوی نهادهای حقوق بشری مواجه بوده و باراك اوباما در جریان مبارزات انتخاباتی، وعده داد كه وضعیت آنان را مشخص كند، اما به علت مانع تراشی های كنگره هنوز نتوانسته است به این وعده انتخاباتی خود عمل كند.
اروپام**4**1552
لندن - ایرنا- فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس صبح روز جمعه تایید كرد كه 'شاكر عامر'، آخرین زندانی انگلیسی 'گوانتانامو'، به دستور مقامات آمریكایی آزاد شده است.