۱۴ آبان ۱۳۹۴، ۱۲:۱۰
کد خبر: 81826431
T T
۰ نفر

نقش خانقاه ها در شكل گيري شخصيت شاعران

۱۴ آبان ۱۳۹۴، ۱۲:۱۰
کد خبر: 81826431
نقش خانقاه ها در شكل گيري شخصيت شاعران

سنندج- ايرنا- استان كردستان داراي علما و فرهخيتگان زيادي بوده وهست كه تعداد زيادي از آنها از جمله شاعران با ورود به خانقاه ها در جهت غني ساختن درون و رسيدن به درجه تصوف و عرفان تلاش كرده اند.

يك دكتراي ادبيات فارسي درباره نقش خانقاه ها در شكل گيري شخصيت شاعران به ايرنا مي گويد: از آنجا كه در گذشته تجربه دينداري در ميان كُردها با ورود در يكي از طريقت ها بوده، حلقه مشايخ و خانقاه ها مكان و محل توجه زياد مردم بوده است.
دكتر شهباز محسني ادامه مي دهد: بزرگاني چون مولوي كُرد در خدمت شيخ عثمان سراج الدين بوده اند يا ملا صالح حريق شاعر نامي و شاگردش سيد رشيد متخلص به شهيد در خدمت شيخ شمس الدين برهان بوده اند.
وي با اشاره به اثر 'به ره و موكريان' استاد عبدالرحمان شرفكندي (هه ژار) تاكيد مي كند: با خواندن اين منظومه مشخص مي شود كه خانقاه نقش زيادي در شخصيت اين شاعر داشته است.
او ادامه داد: 'بياره وته ويله' در منطقه هورامان كردستان نيز در بانشاط كردن فضاي علمي و فرهنگي استان و تربيت روحي، فكري و علمي تاثير مهمي داشته اند.
ابوبكر سپهرالدين كه از نوادگان شيخ شمس الدين برهان مهاباد كه خود داراي خانقاه است در گفت و گو با ايرنا مي گويد: شاعران زيادي به خانقاه رفت وآمد داشتند و در بيشتر مواقع به عنوان مريد ماندگار مي شدند.
وي با اشاره به تفسير شعر استاد 'حه ريق' از شاعران كردستان كه 165 سال پيش در مناطق كردنشين زندگي كرده است، مي افزايد: مروري بر آثار اين شاعر كه به خانقاه رفت و آمد داشته اين موضوع را نمايان مي كند كه هر چه پيوند آنان با اين مكان ها بيشتر بوده، وارستگي بيشتري پيداد كرده اند.
خانقاه، مكاني براي اقامت درويشان و صوفيان بوده و در آغاز تاسيس خود محلي بوده است براي سكونت و تغذيه درويشان مقيم و مسافر و در واقع مسافرخانه اي رايگان بوده است كه غذا و مكان مجاني در اختيار مسافران و غريبان و صوفيان قرار مي داده و در آن جا از آنها پذيرايي مي شده است. در تعدادي از خانقاه هاي كردستان تدريس علوم ديني و تصوف رونق داشته كه جمعي از شاعران به آنجا رفت و آمد داشته اند. ك/4
7249/6108