به گزارش ايرنا، موضوع نزديك بودن مداخله نظامي تركيه در سوريه اولين بار از سوي «فريدون سينيرلي اوغلو» وزير امور خارجه تركيه در اربيل مطرح شد و او از طرح ادعايي عمليات قريب الوقوع كشورش عليه گروه تروريستي تكفيري داعش خبر داد.
روز گذشته سرمقاله مهمترين روزنامه نزديك به دولت آنكارا، يني شفق به اين موضوع اختصاص يافت و اين روزنامه مدعي شد كه جنگ بزرگي در سوريه در حال وقوع است و آنكارا - واشنگتن به دنبال عمليات هوايي مشتركي در سوريه هستند؛ و به دنبال آن نيروهاي معارض سوري مورد حمايت آنكارا عليه داعش وارد عمل شده و منطقه حائلي در سوريه براي جلوگيري از عبور نيروهاي حزب اتحاد دمكراتيك سوريه (پ.ي.د) در غرب رودخانه فرات ايجاد خواهند كرد.
همزمان رسانه هاي تركيه از ورود جنگنده هاي اف 15 آمريكايي و جنگنده هاي ضد تانك آن كشور به پايگاه اينجرليك و تقويت حضور نيروي دريايي آمريكا در شرق درياي مديترانه خبر دادند.
ديشب نيز احمد داوداوغلو نخست وزير تركيه در گفت وگو با كريستين امانپور خبرنگار سي.ان.ان. و نئومان كورتولموش سخنگوي دولت آنكارا در اين زمينه اظهار نظرهايي داشتند.
روزنامه مليت روز سه شنبه در تارنماي خود در اينترنت نوشته است: محافل ديپلماتيك و سياسي در آنكارا پيامهاي قوي و صريح رهبران تركيه را به عنوان رويكرد اين كشور به مفهوم جديدي در مبارزه تركيه با سازمان هاي تروريستي تهديد كننده امنيت اين كشور ارزيابي مي كنند.
به نوشته اين روزنامه، آنكارا به دنبال حملات انتحاري اخير در پايتخت و تشديد حملات پ.ك.ك و تحركات پ.ي.د در سوريه در نزديكي مرزهاي اين كشور را به عنوان رسيدن كارد به استخوان ارزيابي و مصمم است تهديدهاي برخاسته از سوريه و عراق را برطرف كند. گام مشخص اين رويكرد نيز عمليات هوايي گسترده برون مرزي خواهد بود.
نئومان كورتولموش سخنگوي دولت آنكارا ديشب به دنبال آخرين نشست هيات وزيران دولت موقت آنكارا در ارتباط با عمليات هوايي تركيه عليه داعش ادعـا كرد: تركيه مصمم به مبارزه جدي با داعش و ساير سازمانهاي تروريستي تهديد كننده امنيت ملي اين كشور است و اجازه نخواهد داد اين تهديد ادامه يابد. اين يك مساله هستي براي تركيه است. ما اقدامات لازم را براي برطرف كردن اين تهديد خواهيم داشت.
احمد داوداوغلو نيز ديشب در گفت وگو با سي.ان.ان. اينترناشنال، مدعي شد: تركيه در واقع به عنوان عضوي از ائتلاف بين المللي عليه داعش، تقريبا هر روز در عمليات ضد اين گروهك شركت دارد ولي اين كافي نيست. تركيه به هم پيمانان خود مي گويد بدون تشكيل منطقه امن در مرزهاي تركيه اين مبارزه نتيجه اي نخواهد داد.
وي در پاسخ به اينكه آيا تركيه در يك عمليات زميني عليه داعش شركت خواهد كرد، گفت: نيروي زميني، مساله اي است كه همگي بايد درخصوص آن گفت وگو كنيم ولي تركيه به تنهايي بار اين مسووليت را به دوش نمي كشد؛ اگر ائتلاف بين المللي و يك استراتژي منسجم و حساب شده اي باشد، تركيه به هر روي آماده ايفاي نقش خواهد بود.
روزنامه يني شفق نزديك به دولت آنكارا روز دوشنبه با ادعاي اينكه در آينده نزديك جنگ بزرگي در سوريه در مي گيرد و تركيه نيز وارد اين جنگ مي شود، نوشت: تركيه و آمريكا براي عمليات مشترك بزرگي عليه داعش به توافق رسيده اند.
عبدالقادر سلوي روزنامه نگار و مفسر روزنامه يني شفق در مقاله خود با عنوان «تركيه وارد جنگ مي شود»، نوشته است: در جنگ بزرگي كه در سوريه شروع مي شود، تركيه براي اولين بار به طور فعال حضور خواهد داشت.
وي با ادعاي اينكه مركز اين جنگ رقه و جرابلس كه در كنترل داعش مي باشند، خواهد بود، ولي تركيه در اين جنگ از طريق زميني مشاركت نخواهد داشت.
سلوي با ادعاي اينكه در آينده نزديك عمليات هوايي مشترك تركيه و آمريكا شروع مي شود، نوشته است: به دنبال اين عمليات بزرگ، ارتش به اصطلاح آزاد سوريه و واحدهاي رزمي عرب و تركمن نيز از طريق زميني به سوي رقه و جرابلس واقع در غرب رودخانه فرات و نزديكي حلب، به حركت درخواهند آمد.
نويسنده با اشاره به اينكه عمليات دو هدف دارد؛ خارج كردن داعش از منطقه و جلوگيري از ورود نيروهاي حزب اتحاد دمكراتيك سوريه (پي واي دي) به غرب رودخانه فرات.
به تازگي احمد داوداوغلو نخست وزير تركيه نيز با اعلام اينكه تاكنون دوبار نيروهاي حزب اتحاد دمكراتيك سوريه هدف گرفته اند، تصريح كرد: خط قرمز تركيه عبور اين نيروها به غرب رودخانه فرات در سوريه و كنترل اين منطقه مي باشد و اين را به صراحت به آمريكا و ديگر هم پيمانان خود اعلام كرده ايم.
نويسنده مقاله در ادامه در تشريح اينكه چرا جرابلس؟ نوشته است: اين شهر در موقعيت استراتژيك برقراري ارتباط بين تركيه با تركمن ها و عرب هاي سوري است. تركيه مي خواهد با خارج كردن داعش از جرابلس و جلوگيري از كنترل اين منطقه از سوي نيروهاي پي واي دي در واقع به طور بالفعل يك منطقه حائل در خاك سوريه با خود ايجاد خواهد كرد.
سلوي نوشته است: با اين رهيافت، آمريكا نيز در مبارزه با داعش خارج از حوزه عمل نيروهاي پي واي دي با نيروهاي عرب، تركمن و كرد كه قابليت عمليات نظامي در سوريه دارند ولي غير جهادي هستند، نيز همكاري خواهد كرد.
تركيه حزب اتحاد دمكراتيك را به عنوان ادامه و يا شاخه پ.ك.ك و يك سازمان تروريستي ارزيابي كرده و به شدت با همكاري آمريكا با آن، مخالفت مي ورزد.
به تازگي انتشار خبرهايي در خصوص ارسال 50 تن سلاح و مهمات از طريق هوا به پ.ي.د كه در جنگ با داعش فعال است، با واكنش تند آنكارا روبرو شد و تركيه اين اقدام واشنگتن را مغاير با اخلاق و عهد هم پيماني دو كشور ارزيابي كرد.
خاورم/2011**1275
آنكارا – ايرنا – اظهارات پي در پي رئيس جمهور، نخست وزير و ديگر مقامات بلندپايه تركيه در خصوص اينكه سازمانهاي تروريستي و در راس آن پ.ك.ك، داعش و پ.ي.د. امنيت ملي اين كشور را تهديد مي كنند، موضوع عمليات برون مرزي تركيه و اصرار اين كشور در ايجاد منطقه امن در داخل خاك سوريه را به صورت مهمترين موضوع روز تركيه درآورده است.