۱۹ آبان ۱۳۹۴، ۱۴:۵۸
کد خبر: 81832987
T T
۰ نفر
نمایشگاه مطبوعات؛ حاشیه ها و حاشیه سازان

تهران-ایرنا- بیست و یكمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها و حاشیه های مربوط به آن، از جمله كیفیت برگزاری این نمایشگاه و حضور نیافتن طیف خاصی از روزنامه ها و خبرگزاری ها در آن، مورد تحلیل و بررسی بیشتر روزنامه های امروز قرار گرفت.

این گزارش نگاهی به سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگان روزنامه های امروز سه شنبه 19 آبان 1394 خورشیدی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی كرده است.

***نمایشگاه مطبوعات و حاشیه ها
نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها كه تا 22 آبان ماه جاری در محل مصلای تهران برقرار است، امسال، در بیست و یكمین دوره ی برگزاری با حاشیه های فراوانی همراه شد. شركت نكردن بخشی از رسانه های كشور كه به رسانه های اصولگرا شهرت دارند مهم ترین حاشیه در این ارتباط است. روزنامه های امروز یادداشت هایی را در ارتباط با این نمایشگاه و حاشیه های آن منتشر كردند. برخی روزنامه ها به همین بهانه به ارزیابی وضعیت روزنامه های ایران و چالش های آن ها پرداختند.
«برگ نوشته ‌های بی شیرازه در مطبوعات ایران» عنوان یادداشت روزنامه ی «ایران» است كه در آن آمده است: فرق است بین گفتن درباره آنچه داریم و آنچه داشتیم. تاریخ و پشتوانه و ریشه داشتن اگرچه مهم است اما از آن مهم‌ تر وصل به ریشه بودن است. داشته‌ های امروزی وقتی بیگانه و بدون اتصال به گذشته باشد، مانند برگی است در دست تندباد حوادث كه تسلیم و ناگزیر به هرجایی كه باد بخواهد می ‌رود و محو می ‌شود. برگ نوشته‌ های بی ‌شیرازه؛ وصف بسیاری از روزنامه‌ ها و نشریاتی است كه از زمانی كه روزنامه كاغذ اخبار منتشر شد، تاكنون آمده ‌اند و رفته‌ اند. انگار كه فرم رسانه هم با مفهوم خبر یكی شده است كه چون صبح دیگری آغاز شود خبر می ‌سوزد و رسانه هم؛ انگار كه هنر و تجربه روزنامه‌ نگاری و روزنامه‌ داری كالای فراوان و ارزان بازار است كه به وفور پیدا می‌شود و می‌ توان به آسانی در روزنامه و نشریه‌ ای را تخته كرد و به بازار رفت و تجربه و هنر مطبوعاتی را برای نشریه ‌ای دیگر خرید.
ایران با تاكید بر لزوم بردباری در برابر رسانه ها افزود: روند بیتابی و بی ‌تحملی در برابر رسانه و روشن نكردن قاعده رفتار و سلوك در این حوزه منجر به بازی سه سر باختی شده است كه در آن نه مردم و خوانندگان سود می ‌كنند و نه مسئولان و نهادهای نظارتی، اجرایی و تقنینی و البته ضلع دیگر كه اهالی رسانه هستند نیز جزو مغبون‌ ترین گروه در این بازی ‌اند. ناماندگاری رسانه‌ ها و تعطیلی‌ های مكرر، به ناماندگاری مخاطبان و ریزش روزنامه‌ خوان‌ ها انجامیده. از سوی دیگر برخورد سلبی با رسانه ‌ها و تعطیلی آنها بر كیفیت و محتوای رسانه‌ای نیز لطمه شدید می‌زند.
روزنامه ی «تعادل» نیز به حاشیه ‌نگاری از بیست ‌و یكمین نمایشگاه مطبوعات و كیفیت برگزاری آن پرداخت و نوشت: مراسم افتتاحیه با علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز شد. سخنان آغازین وزیر بوی امید می‌ داد. هر چند در لحظه و مقطعی... .
گزارشگر این مطلب در بیان مشاهده های خود از نمایشگاه مطبوعات امسال افزود: حوالی ساعت11 بود كه در‌های شبستان برای بازدید عموم باز شد. اما استقبال گرم و چشمگیر نبود. شاید هم فقدان تابلوهای راهنما و سردرگمی بازدید‌كنندگان، دیر رسیدن و سكوت ساعات اولیه بازگشایی را توجیه كند. فضای بیرون نمایشگاه هم حال و هوا و شور فضای رسانه و نمایشگاه مطبوعات را القا نمی‌ كرد. بنرهای محوطه بیرون در انحصار سه روزنامه بود و بس... .
در ادامه آمده است: در بدو ورود نخستین نكته ‌یی كه توجه ‌مان را جلب كرد تقسیم نسبتا عادلانه فضای نمایشگاه در مقایسه با سال گذشته بود. عموما روزنامه‌ ها از فضای بیشتری در مقایسه با خبرگزاری‌ ها و سایت ‌های خبری برخوردار بودند. قابل ‌توجه آنكه برخی مدیران مسوول نیز با ذكاوت و فراست ذوق هنری‌ شان به رخ رقیبان كشیده بودند و در كنار بنرهایی كه می ‌خواستند رسانه ‌شان را معرفی كنند عكس ‌هایی گرفته بودند كه آدم را یاد انتخابات مجلس می ‌انداخت!
«حال روزنامه ها بد است» هم یكی از عنوان های برجسته و نخست روزنامه ی «آفتاب یزد» است كه در آن به چالش های روزنامه نگاری در ایران پرداخته شده است. این مطلب نگاهی مقایسه یی به میزان روزنامه خوانی در ایران و سایر كشورها دارد.
روزنامه ی «جوان» اما در یادداشتی با عنوان «چرا در نمایشگاه مطبوعات شركت نكردیم» به بررسی حاشیه های نمایشگاه مطبوعات و دلیل شركت نكردن طیف خاصی از رسانه ها از جمله خود این روزنامه در نمایشگاه امسال پرداخت و با انتقاد از وزارت ارشاد نوشت: بر این باوریم كه سیاست‌ های اعمالی دولت در خصوص مطبوعات از یك سو و نبود هرگونه تعامل و گفت ‌و گو از سوی دیگر مرجعیت وزارت ارشاد را نسبت به رسانه‌ ها از بین برده است و اكنون به غیر از ابلاغیات سلبی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی تقریباً هیچ ارتباط و تعاملی بین ما و وزارت ارشاد وجود ندارد.
جوان در خصوص دلیل شركت نكردن خود در نمایشگاه امسال، مدعی اقدام های خصمانه دولت علیه این روزنامه شد و این اقدام ها را اینگونه بر شمرد: 1- قطع صد درصد یارانه روزنامه از اول سال 1393 بدون هیچ بررسی اولیه، توضیح پیرامون چرایی آن و مبتنی بر تصورات قالبی و پیشداوری. 2- از تیرماه 1392 آگهی‌های دولتی روزنامه جوان به یك‌ششم تقلیل یافت.3- تا 18 ماه پس از استقرار دولت، خبرنگار روزنامه اجازه ورود به نهاد ریاست جمهوری را نداشت. 4- چند نسخه از روزنامه جوان به صورت طبیعی در دولت قبل به ریاست جمهوری ارسال می ‌شد اما با استقرار این دولت طی تماس رسمی خواستار قطع ارسال شدند!5- وزارت نفت و برخی از رده‌ های دولت به زیرمجموعه ‌ها در خصوص قطع ارسال آگهی به روزنامه جوان توصیه اكید داشته‌ اند كه تاكنون سابقه نداشته است.
روزنامه ی «كیهان» هم در گزارش نخست خود با عنوان «دیكته بی ‌بی‌ سی، رونویسی زنجیره‌ ای ‌ها حق ‌التحریر با ارشاد!» با رویكردی تند نوشت: گشایش نمایشگاه مطبوعات در غیاب بخشی از مهمترین رسانه‌ های كشور كه از قضا سهم اول در تولید اخبار را نیز دارا می‌ باشند، واكنش ‌ها و تبعات مختلفی داشته و به بحث بسیاری از محافل تبدیل شده است. فارغ از بسیاری از فضا‌سازی ‌های بیمارگونه، بدیهی ‌ترین چیزی كه می‌ توان درباره این اقدام رسانه‌ های منتقد دولت گفت این است كه دوسال همراهی، سكوت و مماشات با رفتارهای پادگانی معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد و گروگانگیری حریت و آزادی نشریات در برابر یارانه و بی ‌اثر بودن تمامی تلاش‌ های دلسوزان و نخبگان برای گشودن این گره، سرانجام به این اعتراض منجر شد .
كیهان در ادامه مدعی پرداخت یارانه و پول زیاد از سوی وزارت ارشاد به برخی رسانه شد و افزود: اما پس از این همه مستندات، باید پرسید پولی كه ارشاد به نور چشمی ‌ها و زنجیره‌ای ‌ها می‌دهد چه می‌شود؟! اگر صرف انقلاب و درد مردم می‌ شد كه هیچ غصه‌ ای نبود و همین كه بیت المال برای پیشبرد اهداف نظام هزینه می ‌شود، جای شكر دارد ، حتی اگر كیهان محروم باشد. اما واقعیت چیز دیگری است، روزی نیست كه زردنامه‌ های حامی دولت با پول بیت ‌المال، ركنی از اركان نظام و انقلاب را زیر سوال نبرند!حتی ركنی از اركان دین را!

*** زنجانی: اذیت كنید اذیت می‌كنم!
دیروز، دوشنبه، 18 آبان 1394، متهم بزرگ نفتی در جریات ششمین دادگاه خود در حضور دادگاه در جملاتی تهدیدآمیز گفت: «اذیت كنید اذیت می‌كنم.» این سخنان زنجانی و واكنش تهدیدآمیز وی در دادگاه، موجب شگفتی روزنامه نگاران شد. روزنامه ها در این زمینه یادداشت ها و تحلیل هایی را منتشر كردند.
روزنامه ی «شرق» در مطلبی، در تحلیل رفتار زنجانی در دادگاه نوشت: «بالاخره آخر سال و شب عید است و می‌خواهیم با هم صفا كنیم». این پاسخی بود كه محمود احمدی ‌نژاد روز ٢٤ اسفند سال ٩٠ در جلسه سؤال از رئیس ‌جمهور به نمایندگان مجلس داد. رئیس دولت دهم سؤالات را به كناری نهاد و با همه شوخی كرد حتی مردم. اینجاست كه باز هم باید تأكید كرد بابك زنجانی شاگرد اول مكتب احمدی ‌نژاد است. او هم در جلسات دادگاه، كیفرخواست ٢٣٨ صفحه‌ ای دادستان را به كناری نهاده و هرروز مسائلی حاشیه ‌ای مطرح كرده و به دیگران اتهام می‌ زند. این كنش او باعث می ‌شود دیگران مجبور به پاسخ ‌گویی شده و مجددا زنجانی به پاسخ آنان بپردازد. این استراتژی زنجانی، روند برگزاری دادگاه را طولانی كرده است. فردی كه چندهزار میلیارد تومان به خزانه دولت بدهكار است، اكنون طلبكار همه شده و ظاهرا می‌خواهد كه از او تقدیر شود. وقت‌كشی و سؤال را با سؤال پاسخ‌دادن، ارمغان زنجانی برای مردم ایران است.
روزنامه ی «آرمان» هم در عنوان گزارشی كه در خصوص ششمین دادگاه زنجانی منتشر كرد نوشت: «بابك زنجانی به جای دفاع تهدید كرد».
روزنامه ی «قانون» در یادداشتی با عنوان «جوكری كه شاكیانش را تحقیر می ‌كند‌‌‌‌‌‌‌!» به حاشیه نویسی درباره ی د‌‌‌‌‌‌‌اد‌‌‌‌‌‌‌گاه بابك زنجانی پرداخت و نوشت: معمولا د‌ر عالم سینما نقش هایی منفی وجود‌ د‌ارند‌ كه تا ابد‌ بر سرنوشت بازیگر نگون بخت تاثیر می گذارد‌ و د‌یگر مجال نفس كشید‌ن به او نمی د‌هد‌ .اما گاهی اوقات «بد‌من» هایی ظهور می كنند‌ كه نه تنها نقش را د‌لپذیر وماند‌گار می كنند‌ بلكه تماشگران نیز با او احساس همد‌رد‌ی می كنند‌ و از د‌ر د‌وستی با او د‌ر می آیند‌ و همچنین به مقیاسی برای مقایسه نقش هایی هم سطح او د‌ر می آیند.
قانون افزود: با نگاهی به روند‌ د‌اد‌گاهی وی از همان ابتد‌ا با اعلام اینكه یك بسیجی اقتصاد‌ی است و د‌ر شرایط تحریم به كمك كشور آمد‌ه است نه تنها خود‌ را مقصر ومجرم نمی د‌اند‌ بلكه اعتقاد‌ د‌ارد‌ كه قربانی د‌عوا و نزاع های جناحی د‌رون كشور شد‌ه است .از سوی د‌یگر زنجانی مانند‌ جوكر بسیار هوشمند‌انه عمل می كند‌ و هر روز با وارد‌ كرد‌ن افراد‌ و نهاد‌های تازه ابعاد‌ بیشتر و گسترد‌ه تری به پروند‌ه خود‌ می د‌هد‌ مانند‌ جلسه د‌اد‌گاه هفته گذشته كه با وارد‌ كرد‌ن بانك های مسكن وتوسعه بازی را وارد‌ فاز جد‌ید‌ی كرد‌ .

*** فروش 12 هزار خودرو در نخستین روز اعطای وام!
دیروز در نخستین روز اعطای وام ٢٥‌میلیونی خرید خودرو با تسهیلات دولتی 12 هزار خودرو به فروش رفت . بازار تحلیل ها و یادداشت ها در مورد این اتفاق در روزنامه های امروز گرم بود. بیشتر روزنامه ها با نگاهی آسیب شناسانه به تحلیل این رویداد پرداختند.
روزنامه ی «اعتماد» در مطلبی با عنوان «12هزار خودرو فروش ‌رفت» نوشت: دیروز نخستین روز اعطای وام ٢٥‌میلیونی خرید خودرو با تسهیلات دولتی بود؛ تسهیلاتی كه به نظر می‌ رسد ١٠٠ هزار نفر را به جمع خودروسواران ایرانی اضافه می‌ كند. بر اساس این طرح، متقاضیان می ‌توانند از این وام برای خرید خودروهای داخلی با نهایت قیمت ٥٠ میلیون تومان و الزام ساخت ٤٠ درصد داخل استفاده كنند.
روزنامه ی شرق هم در یادداشتی با عنوان «عواقب تكرار تسهیلات شبه‌ لیزینگ» نوشت: با توجه به پیشینه تاریخی، در روش پیشنهادی كنونی نیز مشابه موارد قبل، اولا احتمال استقبال و هجوم بسیاری از مردم كه نیاز به خرید خودرو و لوازم خانگی ندارند و صرفا به دنبال گرفتن تسهیلات ارزان ‌قیمت هستند و به محض طی ‌كردن فرایند دریافت، كالا یا حواله آن را در بازار به قیمت نازل‌ تری نقد كنند، بسیار محتمل است.
شرق افزود: این موضوع علاوه بر اخلال در تحریك تقاضا، نه‌ تنها منابع مالی را به سوی صنعت مربوطه هدایت نخواهد كرد، بلكه موجب ایجاد بازار واسطه‌ گری و دلالی می ‌شود كه دولت را از هدف پیش ‌بینی ‌شده دور می ‌كند. تجربه اعطای انواع وام‌ های خودرو و ازدواج و مسكن كه قبلا از سوی بانك‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری در برابر ارائه فاكتور یا انواع اسناد تعهدی، پرداخت شده است، نمونه بارز نتیجه استفاده از این ‌گونه روش ‌های شبه ‌لیزینگ است.
«وام 25 میلیونی خودرو زیر چرخ‌ های سودجویی» هم عنوان نخست روزنامه ی «خراسان» است كه در آن به نقد مدت زمان بازپرداخت وام 25 میلیونی خودرو پرداخته شده و آمده است: مدت زمان بازپرداخت وام 25 میلیونی خودرو برای محصولات ایران خودرو و سایپا از 7 سال به 4 سال كاهش پیدا كرد. این اتفاق موجب شده است تا برخی از متقاضیان وام خودرو در دوراهی خرید یا عدم خرید قرار بگیرند. چرا كه با كاهش تعداد سال های بازپرداخت وام خودرو، اقساط این وام به مبلغ 708 هزارتومان در ماه رسیده است كه بسیاری از اقشار جامعه توان مالی استفاده از آن را ندارند. از دیگر شرایط ایران خودرو این است كه پس از انعقاد قرارداد مشتری به هیچ وجه حق انصراف ندارد!
روزنامه ی «جام جم» هم در یادداشتی با عنوان «وام خرید آسمان خاكستری» نوشت: خسارت ‌های مالی و ناملایمات اجتماعی و سیاسی ركود اقتصادی ناشی از تحریم‌ های ناعادلانه قابل درك است و مدیران ارشد كشور باید به فكر چاره ‌ای برای برون ‌رفت از این چالش باشند، اما اگر ارائه ‌كنندگان بسته تشویقی خرید خودرو كه خود نیز در خیابان ‌های دود گرفته شهرها تردد می‌ كنند، به آمار و ارقام عملكرد دولت ‌ها در حمایت از توسعه حمل و نقل عمومی شهرها نگاهی بیندازند، تائید خواهند كرد كه به آنچه تعهد داشته‌ایم، عمل نكرده‌ایم، ولی جای تعجب است كه در این بزنگاه تبدیل تهدید به فرصت، چرا گزینه تعویض خودروهای فرسوده را روی میز نمی‌آوریم؟

*** كاهش نرخ سود شایعه بود
خبر كاهش نرخ سود بانكی از 22 درصد به 18 درصد كه در چند روز گذشته هیاهوی گسترده یی ایجاد كرد، از سوی مسوولان تكذیب شد. این اتفاق موجب واكنش برخی روزنامه ی اقتصادی امروز شد.
روزنامه ی «دنیای اقتصاد» در سرمقاله ی خود با عنوان «نرخ سود بانكی چگونه كاهش یابد؟» نوشت: با توجه به وضعیت فعلی اقتصاد كشور و آمار‌های مربوط به رشد و نرخ تورم تقریبا تمامی صاحبنظران اقتصادی متفقند كه نرخ سود بانكی اعم از سپرده و تسهیلات نسبت به نرخ تورم فعلی بالاست و باید كاهش یابد، اما سوال اینجاست كه با توجه به شرایط بانك ‌ها و وضعیت فعلی بازار پول و ابزارهای در اختیار بانك مركزی چگونه این اتفاق باید رخ دهد.
این روزنامه افزود: بانك‌ های مركزی با استفاده از كنترل این نرخ، رشد تورم و نقدینگی را مهار می‌كنند. این نرخ در واقع مرجع تمام بانك‌ ها برای تعیین نرخ سود سپرده و تسهیلات است و همچنین نرخ سود سایر ابزارهای مالی مثل اوراق بدهی نیز بر اساس این نرخ تعیین می‌شود. معمولا در شرایطی كه تورم مورد انتظار افزایشی است، بانك ‌های مركزی سعی می‌كنند این شاخص را افزایش دهند و در شرایطی كه نرخ تورم مورد انتظار كاهشی است، بانك‌های مركزی سعی در كاهش این نرخ دارند.
در ادامه آمده است: در كشور ما مشكلی كه در حال حاضر وجود دارد این است كه اولا بانك مركزی نرخ تورم هدف ‌گذاری شده خود را به‌ صورت شفاف اعلام نكرده است و تنها به هدف تك ‌رقمی كردن تورم اكتفا كرده است. دوم آنكه بانك مركزی با توجه به فاصله بین نرخ تورم مورد انتظار فعلی و نرخ تورم هدف‌گذاری شده، نرخ سود بین بانكی هدف خود را اعلام نكرده است. در حال حاضر فاصله قابل توجهی بین نرخ فعلی بازار بین‌بانكی یعنی 24 درصد با نرخ تورم مورد انتظار وجود دارد كه كمتر از 15 درصد است. تا زمانی كه این نرخ كاهش نیابد، نمی‌توان انتظار داشت كه نرخ سود سپرده‌ها كاهش یابد.
روزنامه ی «جهان صنعت» هم در یادداشتی با عنوان «كاهش سود بانكی باید معلول باشد نه علت» نوشت: اصولا بالا بودن سود سپرده‌ های بانكی یك كشور نشانگر اقتصاد ضعیف و نامناسب آن كشور است. در كشورهای مترقی صنعتی نرخ بهره حوالی دو درصد است (طبق آخرین آمارهای جهانی كشورهای سوییس و هنگ‌كنگ دارای نرخ بهره بانكی صفر درصد هستند). دلیل این پدیده اقتصادی این است كه میزان نرخ بهره بانكی با میزان تولید آن كشورها نسبت عكس دارد.
جهان صنعت افزود: در كشوری مثل ایران كه عملا اقتصاد و اعاشه مردم در ته لیست توجهات مدیران و مسوولان قرار گرفته است، سپرده‌ گذاران بانكی به چه كاری می ‌توانند بپردازند جز این كار غیرمولد و از نظر اقتصادی ناكارآمد. توضیح اینكه بانك ‌ها نیز از جمع ‌آوری سرمایه ‌های كوچك و سرگردان و انداختن آنها به امور مفید و موثر غافل شده و در ساختن ساختمان‌ های بلندمرتبه، شیك و گران، پول‌ فروشی و پرداختن وام‌ های بعضا بی ‌بازگشت با هم مسابقه گذاشته‌ اند.
به نوشته ی این روزنامه، كاهش بهره بانكی باید معلول باشد نه علت به این ترتیب كه چون راه برای سرمایه‌گذاری ‌های مفید و موثر اقتصادی هموار شده، كسی به سود سپرده‌ های بانكی اعتنایی نكند نه اینكه نرخ سود بانكی را كاهش داد تا مردم به‌ سوی ناكجاآباد روی بیاورند. عزیزانی كه این تصمیم را گرفته‌اند، به‌خاطر دارند كه دولت قبلی نیز قاطعانه دست به چنین اقدامی زد اما گویا فراموش فرمودند كه این اقدام هیچ نتیجه‌ای در بر نداشت و دوباره اوضاع به حال اول برگشت.
«كاهش سود شایعه بود» هم عنوان نخست جهان صنعت بود كه در آن می خوانیم: در حالی كه اقتصاد ما با كمبود منابع و بودجه رو‌به‌رو است و بدهی دولت به بانك ‌ها روز به‌ روز بیشتر می‌شود، به نظر می ‌رسد نظام بانكی كه نقش ستون اصلی اقتصاد را برای دولت ایفا می‌ كند، خود با معضلات بسیاری رو ‌به‌ رو است و از درون در حال تخریب است. بر این اساس در حالی كه طی سالیان نرخ سود سپرده ‌ای كه بانك ‌ها به مشتریان می‌ دادند بر مبنای تورم و برخی اصول اقتصادی دیگر به بیش از 20 درصد رسیده بود، اكنون كه تورم به زیر 15 درصد كاهش پیدا كرده است، براساس منطق و عقل اقتصادی نرخ سود سپرده بانك ‌ها نیز باید كاهش یابد و به یك تا دو درصد بالاتر از نرخ تورم برسد. با این حال بانك ‌ها بنا به دلایلی نظیر جذب سرمایه و مشتری، مایل به این كار نیستند و با وجود مصوبه بانك مركزی در اردیبهشت ‌ماه مبنی بر لزوم كاهش نرخ سود سپرده از 22 به 20 درصد حاضر به كاهش سود سپرده خود نشده و به سرمایه ‌گذاران خود همان سود پیشین را پرداخت می‌كنند.
*گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9282** 9283**2054