به گزارش گروه علمي ايرنا ازستاد ويژه توسعه فناوري نانو، بابك كاكاوندي از پژوهشگران اين طرح گفت: اين نانوكاتاليست به دليل خاصيت مغناطيسي به راحتي ازمحلول فرآيند جدا شده و قابل استفاده مجدد خواهد بود.
وي بيان كرد: وجود تركيبات دارويي و به ويژه آنتي بيوتيكها در منابع آب، معمولا نسبتي از ضايعات حاصل از صنايع دارويي، محصولات بهداشت فردي و داروهاي درماني و بيمارستاني است، اكثر تصفيهخانههاي فاضلاب تنها ميتوانند حدود 60 تا 90 درصد از آنتي بيوتيكها را حذف كنند و باقيمانده آنها مستقيما وارد آبهاي پذيرنده خواهد شد، بنابراين لازم است كه روشهاي مؤثر و كارآمدتري را براي حذف اين آلايندهها بكار گرفت.
كاكاوندي درخصوص هدف دنبال شده در اين طرح به منظور حذف آلايندههاي دارويي از فاضلابها گفت: روشهاي مورد استفاده در اين زمينه اغلب شامل اكسيداسيون شيميايي، فرايندهاي غشايي، تصفيه يوني و بيولوژيكي، تجزيه فتوشيميايي و جذب است، هدف از انجام اين كارسنتز يك كاتاليست مغناطيسي براي حذف تتراسايكلين از محيطهاي آبي بوده است، همچنين تلاش شده تا به كمك فناوري نانو روشي اتخاذ شود كه منجر به كاهش هزينه و رفع مشكلات ناشي از جداسازي كاتاليست مورد استفاده از محلول تصفيه به روش فيلتراسيون و سانتريفيوژ شود.
وي اظهاركرد: كاتاليست سنتز شده توانايي خوبي را براي حذف تتراسايكلين از خود نشان داده است، لذا در صورت توليد انبوه ميتواند به عنوان يك كاتاليست مفيد براي تجزيه و اكسيداسيون آلايندهها مورد استفاده قرار گيرد، علاوه بر اين با توجه به كارايي بالاي كاتاليست مغناطيسي و قابليت استفاده مجدد و جداسازي سريع آن، از هزينههاي مربوط به فرايند تصفيه نيز كاسته خواهد شد.
وي ادامه داد: لذا با توجه هزينه بالاي فرايندهاي تصفيه و همچنين مواد مصرفي، اين روش ميتواند به عنوان يك روش كم هزينه، مقرون به صرفه و كارامد مورد استفاده قرار گيرد.
به گفته كاكاوندي نتايج نشان داده كه تحت شرايط بهينه مقاديربالايي از تتراسايكلين و نيز درصد خوبي از كل كربن آلي موجود در نمونهها طي اين فرايند و بعد از 4مرتبه استفاده از كاتاليست حذف شده است.نتايج اين كار تحقيقاتي در مجله RSC Advances منتشر شده است.
علمي (1)** 9340**1440
تهران- ايرنا- پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپوراهواز موفق به ساخت نمونه آزمايشگاهي نانوكاتاليستي شدند كه منجر به بازده بالايي در حذف تركيبات دارويي از فاضلابها ميشود.