ایجاد مركز منطقه ای مبادلات تجاری در بین كشورهای حاشیه خزر ضروری است

ساری-ایرنا- مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی كشورخواستار توسعه همكاری های بندری و دریایی كشورهای حاشیه دریای خزر شد و گفت : برای اجرای طرح های توسعه بندری وتسهیل تردد شناورها در خزر ایجاد مركز منطقه ای برای مبادله اطلاعات تجاری و دریانوردی در بین این كشورها ضروری است.

به گزارش خبرنگارایرنا، محمد سعیدی نژاد روز دوشنبه در هفتمین اجلاس مدیران بنادر پنج كشور حاشیه دریای خزر در ساری اظهار داشت : برای ایجاد مركز مبادله اطلاعات تجاری و دریای نوردی در بین كشورهای منطقه باید هماهنگی لازم از طریق دبیرخانه نشست مدیران بنادر ساحلی دریای خزر صورت گیرد.
وی اضافه كرد : سرنوشت تجارت و دریانوردی در حوزه دریای خزر تا زیادی وابسته به وضعیت بنادر سایر كشورهای منطقه دارد.
معاون وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت : ما بر این باوریم توسعه پایدار منطقه ای در گرو ایجاد منافع مشترك اقتصادی و روابط متقابل تجاری در دریای خزر است و كشورهای این حوزه با باز طراحی مجدد در مناسبات خود توسعه اقتصادی و رفاه جمعی را برای كشورهای منطقه فراهم كنند.
سعیدی نژاد با اشاره به توافق ایران با كشورهای 1+5 یادآور شد : با لغو تحریم های ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران و گشایش قابل توجه در توسعه روابط بین ایران و سایر كشورهای جهان هم اكنون شاهد مذاكرات زیادی با هیات های تجاری با كشورهای مختلف جهان هستیم، اما اولویت اصلی تجارت خارجی ایران با كشورهای همسایه به ویژه كشورهای حاشیه خزر است.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریا نوردی اظهار داشت : متاسفانه با توجه به ظرفیت های زیادی كه در بین كشورهای حاشیه خزر وجود دارد، حجم مبادلات تجاری آنها رضایت بخش نیست و با توجه به ظرفیت های موجود، باید توسعه ترانزیت و ایجاد سرمایه گذاری های كلان در بین بنادر كشورهای حاشیه خزر مورد توجه جدی قرار گیرد.
سعیدی نژاد گفت : در سال های اخیر توسعه و تجهیز بنادر انزلی، نوشهر، فریدونكنار، امیر آباد و آستارا در دستور كار خود قرار گرفت و با توجه به خطوط ریلی و جاده ای و ارتباط این بنادر با بنادر خلیج فارس ، جمهوری اسلامی ایران می تواند نقش محوری در بین كشورهای حاشیه خزر در اتصال به آبهای آزاد ایفاء كند.
وی اظهار داشت : برنامه ایران در این حوزه تجهیز و افزایش میزان تخلیه و بارگیری در بنادر دریای خزر تا مبادی كریدور تراسیكا سالانه 25 میلیون تن است و بنادر ایران به دلیل نزدیكی با كشورهای آسیای مركزی می تواند نقش محوری را در این خصوص ایفاء كند.
معاون وزیر راه و شهرسازی در پایان بر همگرایی های منطقه ای كشورهای خزر تاكید كرد و گفت : صیانت از محیط زیست دریایی، افزایش ایمنی دریانوردی در پهنه دریای خزر ، رعایت الزامات و ایمنی دریا نوردی ، توسعه همكاری های بندری و دریا نوردی و توسعه همكاری های تجاری به منظور رسیدن به اهداف توسعه پایدار در منطقه از الویت های مهم ما در دریای خزر است.
استاندار مازندران نیز در این جلسه گفت : توسعه همكاری همه جانبه با كشورهای همسایه و تعامل سازنده با كشورهای حاشیه خزر از اولویت های مهم دولت جمهوری اسلامی ایران است.
ربیع فلاح اظهار داشت : استان مازندران با داشتن چهار بندر مهم تجاری و نفتی ( سه تجاری و یك نفتی ) از ظرفیت های بزرگی برای توسعه همكاری های تجاری و بندری در بین كشورهای دریای خزر برخورداراست.
وی با بیان اینكه امروز فضای بسیار مناسبی برای توسعه همكاری های همه جانبه بین كشورهای دریای خزر فراهم شده است گفت : دریای خزر منطقه صلح و دوستی است و توسعه همكاری های كشورهای منطقه یك ضرورت مهم است .
نماینده عالی دولت در استان مازندران گفت : ایران زمینه های مناسبی را برای توسعه ترانزیت نفت و گاز برای كشورهای خزر فراهم آورده است و بنادر استان مازندران می توانند در افزایش حجم مبادلات تجاری بین كشورهای منطقه در ترانزیت وانرژی گام های اساسی بردارند.
هفتمین اجلاس مدیران بنادر پنج كشور حاشیه دریای خزر صبح امروز به میزبانی بندر امیرآباد بهشهر در ساری مركز مازندران شروع شد.
در این اجلاس مدیران بنادر كشورهای ایران، روسیه، تركمنستان؛ روسیه، قزاقستان و آذربایجان حضور دارند.ك2
1108.6982 /1899