به گزارش ایرنا، مراسم شام دیشب گروه 20 در پشت درهای بسته انجام شد و آنچه كه از سخنان اردوغان در این مراسم به رسانه های تركیه درز كرده، نشان می دهد، بحران سوریه كه وارد پنجمین سال خود شده و در ارتباط با آن گسترش فعالیت های تروریستی و تروریست های خارجی و موضوع میلیون ها آواره سوری و حملات خونین پاریس، اجازه نداد شام نوش جان سران گروه 20 شود.
ناظران آگاه و روزنامه نگاران شركت كننده در نشست آنتالیا می گویند، این اولین باری است كه یك موضوع فرا اقتصادی، به صورت موضوع اصلی نشست سران گروه 20 در می آید كه البته نقش حملات پاریس در این مساله نیز بسیار تعیین كننده بوده است.
به باور كارشناسان روابط بین الملل، توافقات حاصل شده در دومین نشست وین كه در آستانه نشست سران گروه 20 در آنتالیا برگزار شد نیز خود مهمترین عامل در قرار گرفتن موضوع تروریسم در سوریه، در دستور كار نشست سرانی قرار گرفت كه خود آنها 95 درصد تجارت جهان، 85 درصد اقتصاد جهانی و اكثر تجارت سلاح را در اختیار دارند.
اما آنچه كه قابل توجه است، رویكرد مخفیانه تركیه از اصرارهای خود در خصوص لزوم بركناری بشار اسد در فرآیند حل بحران سوریه می باشد.
حملات انتحاری اخیر در آنكارا كه افزون بر 100 كشته و 250 زخمی برجای گذاشت و حملات خونین پاریس موجب شد كه یك بار دیگر كسانی كه به اصطلاح خود را گروه كشورهای دوست سوریه می دانستند، از اصرارهای خود منصرف شده و به موضوع اصلی مبارزه با تروریسم كه دیگر به صورت یك معضل مهم جهانی درآمده پرداخته و نسبت به خشكاندن باتلاقی كه خود در خاورمیانه آفریده اند، اولویت دهند.
اردوغان در سخنان خود در ضیافت شام دیشب ادعا كرد كه كشورش از سال 1970 میلادی با معضل تروریسم دست به گریبان است و از دید تركیه هیچ فرقی بین پ.ك.ك، پ.ی.د و داعش و یا دیگر سازمانهای تروریستی نیست و ترور، دین، ملیت ندارد و مبارزه یكی با دیگری واقعیت و ماهیت تروریستی بودن آنها را از بین نمی برد.
اما حمایت و یا استفاده آمریكا و به نوعی روسیه از نیروهای مقاومت مردمی حزب اتحاد دمكراتیك سوریه (پ.ی.د) در مبارزه با داعش، برای آنكارا كه پ.ی.د را به عنوان یك شاخه پ.ك.ك دانسته و سازمان تروریستی ارزیابی می كند، مساله ساز است. تركیه در این مورد پیشتر سفیر آمریكا را به وزارت خارجه احضار كرده و آنكارا ناراحتی خود از این موضوع را توسط اردوغان و احمد داوداوغلو نخست وزیر تركیه چندین بار به صراحت اعلام كرده است.
اما در دوره اخیر و همسو با موضوع حملات انتحاری داعش علیه این كشور، آنكارا با امضای موافقتنامه ای با واشنگتن، تخصیص پایگاههای خود به آمریكا و برخی كشورهای ائتلاف بین المللی علیه داعش و به ویژه به دنبال شروع همكاریهای نظامی روسیه و سوریه در مبارزه با تروریستها در آن كشور، تماس های دیپلماتیك فشرده ای بین تركیه و آمریكا جلب توجه می كند.
گفته می شود كه اردوغان در سخنرانی دیشب خود با اشاره به اینكه تركیه مرزی به طول 911 كیلومتر با سوریه و 384 كیلومتر با عراق دارد، بر لزوم همكاری نزدیك كشورهای هم پیمان خود در تبادل اطلاعات برای جلوگیری از رفت و آمدهای به اصطلاح پیكارجویان خارجی از این مرزها شده است. موضوع چگونگی مبارزه با عبور و مرور عناصر داعش از مرزهای تركیه به سوریه و عراق در دیدار روز گذشته باراك اوباما رئیس جمهوری آمریكا و اردوغان نیز بود و اوباما پس از دیدار به خبرنگاران گفت: آمریكا برای كنترل عبور و مرورهای عناصر داعش تلاش بیشتری به خرج خواهد داد.
اردوغان در سخنرانی خود به موضوع آوارگان سوری نیز پرداخت و با اشاره به مشكلات و هزینه های پذیرش افزون بر 2.2 میلیون آواره سوری به تركیه در پنج سال اخیر، گفت: جامعه بین الملل در برخورد با نتایج بحران آوارگان، نباید از علل بروز این معضل غافل بماند و بایستی برای جلوگیری از پیدایش این بحران ها بطور جدی وارد عمل شود.
موضوع تروریسم به ویژه در محور سوریه و عراق، نیز مهمترین موضوع در دیدار های دوجانبه رهبران كشورهای شركت كننده در اجلاس گروه 20 بود. اوباما و پوتین نیز دیشب بیش از نیم ساعت درباره بحران سوریه گفت وگو كردند.
خبرگزاری آناتولی گزارش داد كه این دیدار بیش از 35 دقیقه به طول انجامید و مسوول كاخ سفید این گفت وگو را سازنده ارزیابی كرده است.
این مقام كاخ سفید گفته است، دو رئیس جمهور به طور عمده بر موضوع متوقف كردن درگیری ها در سوریه و حملات اخیر در پاریس پرداختند.
به گفته همین مقام، رهبران دو كشور با اشاره به نتایج مهم نشست دوم وین، بر لزوم پیگیری نتایج به دست آمده در این نشست، متوقف كردن درگیری ها، پیشبرد مذاكرات بین دولت سوریه و معارضان سوری با میانجی گری سازمان ملل و نیاز سوریه به دوران گذار سیاسی تاكید كردند.
وی اضافه كرد: باراك اوباما از همسویی كشورها در مبارزه با داعش قدردانی كرده و به اهمیت تلاش های نظامی روسیه در سوریه در جهت فشار به داعش تاكید كرده است.
اوباما دیروز همچنین با ملك سلمان پادشاه عربستان نیز به عنوان كشوری كه بیشترین حمایت را از تروریستها در سوریه دارد، دیدار داشت. گفته می شود در این دیدار دو طرف بر لزوم افزایش دو برابری تلاش ها برای مقابله با پدیده داعش تاكید كرده ولی در عین حال تصریح كرده اند كه به كمك های خود به تروریست های میانه رو در سوریه نیز ادامه خواهند داد.
رسانه های تركیه خبر داده اند در دیدار اوباما با سلمان، سوزان رایس مشاور امنیت ملی كاخ سفید نیز حضور داشته است.
دیدار قابل توجهی كه دیشب در حاشیه نشست گروه 20 برگزار شد، دیدار احمد داوداوغلو با پادشاه عربستان بود. داوداوغلو كه به خاطر برنامه فشرده خود در تشكیل دولت جدید پس از پیروزی حزب عدالت و توسعه در انتخابات 10 آبان ماه جاری، وقت كمی را برای مشاركت در نشست گروه 20 اختصاص داده، به دنبال این دیدار گفت به زودی به عربستان رفته و در خصوص توسعه همه جانبه مناسبات دو كشور گفت وگو خواهد كرد.
اما موضوع تروریسم و پناهجویان خارجی نیز موضوع اصلی گفت و گوهای فشرده داوداوغلو با خانم آنگلا مركل صدراعظم آلمان فدرال و رئیس كمیسیون اروپا و رئیس شورای اروپا بود. كه البته موضوع همگرایی تركیه با اتحادیه اروپا و گسترش مناسبات دوجانبه نیز در كنار آن بحث و تبادل نظر شد.
داوداوغلو گفته است: دولت جدید تركیه به سرعت به اصلاحات ادامه خواهد داد.
امروز در دومین روز نشست سران گروه 20، نشستی با عنوان «افزایش ضریب مقاومت اقتصادی» برگزار می شود و طی آن تنظیمات مالی، موضوع مالیات بین المللی، مبارزه با فساد و اصلاحات صندوق بین المللی پول مورد بحث و بررسی قرار گرفته و در نشستی كه در قالب ضیافت نهار برگزار می شود، موضوعات مهمی چون انرژی و تجارت بررسی و طرح عمل آنتالیا به تصویب خواهد رسید. سران شركت كننده همچنین بیانیه مشتركی را صادر خواهند كرد.
نشست سران گروه 20 امشب با سخنران شی چین پینگ رئیس جمهوری چین كه در سال 2016 میلادی ریاست دوره ای G20 را از تركیه تحویل می گیرد، خاتمه خواهد یافت.
تركیه در دسامبر سال گذشته ریاست دوره ای گروه 20 را از استرالیا تحویل گرفته است.
این اولین باری است كه تركیه ریاست دوره ای این گروه را برعهده گرفته و میزبان نشست سران گروه 20 می شود.
خاورم/2011**1275
آنكارا – ایرنا – موضوع تروریسم، موضوع آوارگان سوری و بحران پناهجویان، موضوع اصلی گفت وگوی سران گروه 20 در مراسم شام نشست دیشب بود كه به میزبانی رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری تركیه در شهرك توریستی بلك در نزدیكی آنتالیا، برگزار شد.