۲۷ آبان ۱۳۹۴، ۱۳:۵۱
کد خبر: 81843875
T T
۰ نفر

استفاده از ليزر براي خنك كردن مايعات

۲۷ آبان ۱۳۹۴، ۱۳:۵۱
کد خبر: 81843875
استفاده از ليزر براي خنك كردن مايعات

تهران-ايرنا- محققان براي اولين بار موفق شدند با استفاده از ليزر مادون قرمز آب را تا حدود 36 درجه فارنهايت (20 درجه سلسيوس) خنك كنند. اين كار موفقيت قابل توجهي در اين حوزه به شمار مي رود.

به گزارش گروه علمي ايرنا از خبرگزاري يونايتدپرس، قابليت ليزرها در توليد بسيار زياد گرما شناخته شده است، اما محققان دانشگاه واشنگتن موفق شدند با استفاده از ليزر آب را خنك كنند.
اين براي اولين بار است كه محققان از اين فناوري براي ايجاد اثر خنك كنندگي در مايعات استفاده كردند.
محققان براي دستيابي به اين موفقيت از ماده اي استفاده كردند كه معمولا در ليزرهاي تجاري يافت مي شود، اما در اصل، پديده ليزر را معكوس مي كند.
براي اين منظور، محققان يك تك بلور ميكروسكوپي معلق در آب را با نور ليزر مادون قرمز روشن كردند تا نوعي درخشندگي منحصر به فرد ايجاد كند كه انرژي آن نسبتا بيشتر از مقدار نور جذب شده است.
اين درخشندگي كه انرژي بيشتري دارد، حرارت را از بلور و مايع اطراف آن دور مي كند.
اين بلور اين گونه طراحي شده است كه با سرد شدن تدريجي، تغيير رنگ داده و به اين ترتيب به دانشمندان اجازه مي دهد كه كارايي آزمايش خود را در زمان واقعي بررسي كنند.
براساس اين گزارش، روند خنك كنندگي ليزر براي اولين بار در سال 1995 در شرايط خلاء در آزمايشگاه ملي لوس آلاموس نمايش داده شد اما 20 سال طول كشيد تا اين رويه در مايعات نشان داده شود.
در حال حاضر اين رويه بسيار انرژي بر است اما اگر بتوان اين سامانه را تصفيه و كارآمدتر كرد، كاربردهاي ليزرهاي خنك كننده زياد مي شود.
به عنوان مثال، امكان دارد روزي برسد كه در ريزپردازنده ها، از يك پرتو ليزر براي خنك كردن قطعات خاص در تراشه هاي كامپيوتري استفاده شود تا از گرم شدن بيش از حد آنها پيشگيري شود.
همچنين دانشمندان مي توانند از يك پرتو ليزر براي خنك كردن دقيق يك قسمت سلول در حين تكثير و يا ترميم سلول استفاده كنند. اين كار براي كاهش سرعت اين فرآيندهاي سريع ضروري است و به محققان فرصت مي دهد تا نحوه كار آنها را مشاهده كنند.
اين كشف در مجله PNAS منتشر شده است.
علمي**2038**2017
۰ نفر