۲ آذر ۱۳۹۴، ۱۰:۵۷
کد خبر: 81849989
T T
۰ نفر
چشم انداز نشست كميسيون مشترك همكاري هاي اقتصادي افغانستان و پاكستان

كابل - ايرنا - دهمين نشست كميسيون مشترك همكاري هاي اقتصادي افغانستان و پاكستان امروز با سفر «عمر زاخيلوال» به اسلام آباد در شرايطي برگزار مي شود كه دو كشور از سال 1381 بعد از سرنگوني طالبان از قدرت در افغانستان، سردترين روابط را تجربه مي كنند.

به گزارش روز دوشنبه ايرنا، مقام هاي بلندپايه كابل گفته اند كه اميدوارند اين نشست به نتايجي مثبت براي منافع دو كشور دست يابد، اما مسوولان اتاق تجارت و صنايع افغانستان، تصريح كرده اند كه اسلام اباد در مراودات خود با كابل، صداقت ندارد و به نتايج نشست مشترك مقام هاي اقتصادي دو كشور اميدوار نيستند.
«احمد توفيق داوري»، معاون اين اتاق به خبرنگار ايرنا در كابل گفت كه پاكستان، به وعده هاي خود در قبال افغانستان عمل نمي كند و نمونه آن موافقت نامه ترانزيتي ميان دو كشور است. بر اساس اين موافقت نامه هر يك از طرفين بايد تسهيلات ترانزيتي را براي طرف ديگر فراهم كنند، اما اسلام آباد به آن عمل نمي كند.
افغانستان و پاكستان، يك موافقت نامه ترانزيتي و تجارتي دوجانبه 5 ساله را امضا كرده اند كه مهلت آن ششم آبان ماه امسال به پايان رسيد.
داوري افزود: اين موافقت نامه، تصريح كرده است كه افغانستان و پاكستان، زمينه هاي سهولت در عبور كاميون هاي حامل مواد صادراتي به كشور طرف مقابل و يا كشور ثالث را كه از خاك يكي از اين دو كشور مي گذرد، فراهم كنند، اما پاكستان، تسهيلات ذكر شده در اين موافقت نامه را ناديده گرفت و تعرفه واردات ميوه از افغانستان را نيز افزايش داد.
به گزارش رسانه هاي محلي افغانستان، پاكستان به صدها كاميون حامل كالاهاي صادراتي افغانستان اجازه ورود نداده است.
«خان جان الكوزي» يكي ديگر از معاونان اتاق تجارت و صنايع افغانستان، مي گويد: هر هفته 500 كاميون از پاكستان، وارد خاك افغانستان مي شوند و كالاهاي صادراتي خود را به استان هاي مختلف كشور ما انتقال مي دهند، اما پاكستان، مشكلات متعددي را براي بازرگانان افغان ايجاد كرده است.
حجم تجارت پاكستان با افغانستان، سالانه بين 2 تا 2.5 ميليارد دلار است كه سهم صادرات افغانستان كمتر از دو درصد است.
پاكستان، انواع مواد خوراكي به افغانستان صادر مي كند، «قالي»، «سنگ هاي ساختماني» ، «ميوه» و «خشكبار» صادرات افغانستان به پاكستان را تشكيل مي دهد.
منابع افغان مي گويند پاكستان تعرفه واردات ميوه از افغانستان را تا 300 درصد نسبت به سال گذشته افزايش داده و اين تصميم اسلام اباد، كشاورزان و بازرگانان افغان را متحمل زيان هاي هنگفتي كرده است.
انتظار مي رود مقام هاي كابل و اسلام اباد در نشست كميسيون مشترك همكاري هاي اقتصادي، موضوع مشكلات موجود بر سر راه بازرگانان افغان، براي صادرات به پاكستان، به ويژه ميوه هاي صادراتي افغانستان و تمديد موافقت نامه ترانزيتي و تجارتي دو جانبه را نيز در اين نشست مورد بحث و تبادل نظر قرار دهند.
مهمترين محصول صادراتي افغانستان به پاكستان، ميوه هاي تابستاني است. كشاورزان افغان، تابستان را در شرايطي پشت سر گذاشتند كه نتوانستند ميوه هاي خود را از مرز پاكستان به آن طرف مرز عبور دهند و سفارت پاكستان در كابل، كاستي در اسناد قانوني ورود به كشور را دليل آن اعلام كرد.
اگر چه برخي نهادهاي اقتصادي و آگاهان اقتصادي، به نتايج دهمين نشست كميسيون مشترك همكاري هاي اقتصادي افغانستان و پاكستان، خوش بين نيستند، اما با توجه به اينكه قرار بود اين نشست سه ماه قبل برگزار شود و تيرگي شديد روابط بين دو كشور موجب شد تا هيات افغان از سفر به اسلام اباد امتناع كند، به نظر مي رسد دو طرف در اين مدت، تحولاتي را پشت سر گذاشته اند و اميد است در اين نشست به نتايجي ملموس دست يابند.
«مسعوده ارزش» معاون سخنگوي وزارت دارايي افغانستان مي گويد كه در نشست يك روزه كميسيون مشترك همكاري هاي اقتصادي افغانستان و پاكستان، موضوع ترانزيت كالا از دو كشور، قاچاق كالا، نظام گمركي و مشاركت پاكستان در طرح هاي زيربنايي افغانستان به عنوان مهمترين محورهاي مسايل ميان دو كشور مورد بحث و تبادل نظر قرار مي گيرد.
وي افزود كه اين محورهاي مهم شامل 55 موضوع است كه قرار شده است دو طرف در اين كميسيون، در باره جزييات آن به توافق برسند.
آساق*291*1610 **1446