به گزارش ايرنا از پايگاه اطلاع رساني سازمان حفاظت محيط زيست، پرنده نگري در نقاط مختلف دنيا هواداران و متقاضيان بي شماري دارد و صدها هزار پرنده نگر حرفه اي درآمدهاي كلاني را از رهگذر اين نوع توريسم يا گردشگري عايد كشورهايي مي كنند كه با اقليم متنوع خود ميزبان پرندگان از سراسر جهان هستند.
اقليم متنوع ايران نيز در فصل هاي بهار و پاييز، كشورمان را به مقصد انواع فراواني از پرندگان كوچنده تبديل كرده است و شايد از همين رو روز ملي پرنده نگري تنها روزي براي نشان دادن ارزش پرندگاني كه در آسمان هاي مرز و بوم ما پرواز مي كنند نيست، بلكه روزي است براي يادآوري استفاده از ظرفيت هاي ارزشمند طبيعت بدون آسيب به آن.
حضور گردشگران حيات وحش در طبيعت با هدف تماشا و لذت بردن از زيباييهاي طبيعت، موجب آرامش جامعه و افزايش شناخت افراد نسبت به محيط پيراموني، ايجاد رابطه دوستانه با حيات وحش و تلاش براي حفظ محيط و جلوگيري از تخريب آن مي شود.
در اين نوع گردشگري به ارتباط ميان افراد و گونه هاي موجود در طبيعت توجه بسياري شده است و طيف فعاليت هاي متنوعي را از بازديد حيات وحش گرفته تا لمس آنها، در بر مي گيرد.
پرنده نگري در گردشگري حيات وحش از جمله فعاليت هاي در حال رشد است و روزانه افراد بيشتري به اين شاخه از گردشگري علاقه مند مي شوند، اين فعاليت در صورتي كه با برنامه ريزي صحيح انجام شود، نه تنها آسيبي به زيستگاه پرندگان وارد نمي كند، بلكه موجب كاهش استرس پرندگان، بهبود زيستگاه، حمايت از تنوع زيستي، افزايش آگاهي هاي عمومي نسبت به آنها، تاثيرات آرامش دهنده بر انسانها، بهبود وضعيت معيشتي جوامع محلي، درك جايگاه پرندگان براي برنامه ريزي بلند مدت و شناسايي گونه هاي آسيب پذير است.
تقريبا همه پرنده نگرهاي واقعي به حفاظت از طبيعت ايمان دارند و براي هرچه بهتر انجام شدن اين فعاليت بر پايداري زيستگاهها و حفاظت از محيط زيست، پافشاري مي كنند، يك زيستگاه تخريب شده، جايگاه مناسبي براي تماشاي پرندگان نخواهد بود از اين نظر اگر اين فعاليت با مديريت مناسبي انجام شود به عنوان بازوي حفاظتي پرتواني در خدمت سازمان هاي حفاظتي محيط زيست خواهد بود كه مي تواند بخش بزرگي از نظارت و پايش ارزيابي زيستگاهها و مناطق طبيعي را بهانجام رساند كه خود مساله بسيار مهمي است.
از آنجايي كه اين نوع توريسم در كشورمان چندان فراگير نبوده و طيف خاصي از گردشگران با سلايق تقريبا خاص را به خود جذب كرده، در مقايسه با ساير انواع توريسم نسبتا ناشناخته باقي مانده و كمتر روي آن سرمايه گذاري شده است اين در حالي است كه ايران در مسير دو كريدور اصلي مهاجرت پرندگان كره زمين قرار گرفته است بنابراين تالاب هاي ايران در پشتيباني نظام طبيعي مهاجرت پرندگان پراهميت تلقي مي شوند. اگر چه در سال هاي اخير با بروز خشكسالي ها به اين ظرفيت لطماتي وارد آمده و به كاهش مهاجرت پرندگان منجر شده است اما دليل اين كاهش فقط خشكسالي نبوده وعوامل ديگري نيز داشته كه از آن جمله مي توان به فرهنگ هاي نادرست و عدم آشنايي با چگونگي برخورد با پرندگان مهاجر از سوي ساكنان مناطقي كه اين پرندگان را مي پذيرند، اشاره كرد.
اما حتي اگر پرندگان در مكان هايي غير از مكان اصلي خود اسير يا كشته شوند، هويت اصلي آنها تغيير نمي كند چرا كه غريزه و رفتار پرنده ها بر اساس مكاني است كه به آن تعلق دارند، حقيقت تلخ؛ به دام انداختن پرندگاني است كه رفتار و هويت طبيعي آنها مثل پرواز جمعي از آنها گرفته مي شود.
به هر حال امروزه پرنده نگري به عنوان مشاهده و بررسي پرندگان در طبيعت بخشي از فعاليت بوم گردي يا اكوتوريسم به شمار مي آيد و هنگام كوچ بهاره و پاييزه پرندگان مي توان بيشترين گونه هاي پرنده را مشاهده كرد. از بهترين سايت هاي پرنده نگري در ايران مي توان از مرداب انزلي، جزيره قشم، درياچه اروميه و شبه جزيره ميانكاله نام برد.
اخيرا سايت اينترنتي پرنده نگري در ايران نيز توسط گروهي از دوستداران طبيعت و پرندگان راه اندازي شده كه مي تواند راهنماي علاقمندان باشد.
اين سايت به نشاني http://www.iranbirdwatching.ir/ و با هدف گرد آوري اطلاعات دقيق از پراكنش پرندگان ايران، گردآوري مجموعه اطلاعات تصويري از پرندگان ايران به همراه موقعيت مكاني و زماني ركورد تصاوير، ايجاد چگونگي مهاجرت پرندگان در ايران در فصول مختلف راه اندازي شده است.
علمي 9014**1440
تهران - ايرنا - پرنده نگري در گردشگري حيات وحش از جمله فعاليت هاي در حال رشد است و روزانه افراد بيشتري به اين شاخه از گردشگري علاقه مند مي شوند.