مدير كل بهزيستي استان مركزي در اين همياش گفت: پيشگيري از معلوليت با آگاهي و دانش افزايي خانواده ها از طريق مشاوره ژنتيك از تولد نوزادان معلول جلوگيري مي كند.
دكتر بهروز رفيعي افزود: با انجام يك مشاوره و آزمايش هاي به هنگام مي توان از تولد فرزنداني كه سلامت نسل آينده را به خطر مي اندازند، جلوگيري كرد.
وي اظهار كرد: وجود يك ژن معيوب در سلولهاي پدر و مادر، تولد فرزندان معلول را به دنبال دارد و اين فرزند نه تنها بار درماني بلكه بار اجتماعي تا آخر عمر را به جامعه تحميل مي كند.
وي با يادآوري هزينه فراوان مشاوره و آزمايش هاي ژنتيك گفت: كوچكترين بيماري با هزينه و صرف وقت، توان افراد جامعه را مي گيرد و در صورت ابتلا به بيمار اختلالات ژنتيكي مشكلات متعددي براي خانواده ها به وجود مي آيد.
دكتر رفيعي گفت: با انجام غربالگري و آزمايش هاي به هنگام ژنتيك و ايجاد سبك زندگي صحيح مي توان حداقل تا 50 درصد از متولد شدن نوزادان معلول و دچار مشكل پيشگيري كرد.
مدير كل بهزيستي استان مركزي با تاكيد بر اهميت مشاوره ژنتيك به عنوان مهترين اصول پيشگيري افزود: بايد با آگاه سازي مردم و به ويژه والدين از تولد نوزاداني كه ممكن است به معلوليت هاي جسمي و ذهني مبتلا شوند، جلوگيري كرد.
وي در بخش ديگري از سخنانش با يادآوري اينكه استان مركزي جز استانهاي با جمعيت پير كشور است گفت: جمعيت فعال كشور درحال كاهش و به سمت وضعيت خاكستري و سالمندي درحال حركت است.
وي افزود: هم اكنون هشت درصد جمعيت كشور سالمند است و در صورتي كه به وضعيت 10 و 12 درصد برسد با بحران سالمندي مواجه شده كه با روند كنوني ، با اين شرايط فاصله زيادي نداريم.
وي اظهار كرد: همانطور كه امروز متخصص كودكان و بخش نوزادان به اين طيف جامعه خدمات درماني ارايه مي كنند بايد در آينده اي نه چندان دور متخصص سالمندان و بخش درماني ويژه اين گروه سني در نظر گرفته شود كه تمامي آن براي دولت هزينه دارد.
معاون امور پيشگري اداره كل بهزيستي استان مركزي نيز گفت: سياست دولت تدبير و اميد، سالم سازي نسل جديد است و براي داشتن چنين نسلي ضروري است زمينه درماني آن فراهم شود.
دكتر كيانوش اميني افزود: دولت به مقوله مشاوره ژنتيك اهميت داده و با تدوين برنامه هاي منسجم و كاربردي در اين باره رديف اعتباري نيز در نظر گرفته شده است.
وي اظهار كرد: بيشتر مراجعان به مراكز درماني ژنتيك پدر و مادراني هستند كه يك فرزند معلول دارند و تعداد انگشت شماري افراد مجرد و يا قبل از ازدواج به اين مراكز مراجعه دارند.
وي با يادآوري كمپين مشاوره ژنتيك گفت: جامعه هدف در اين كمپين يك هزار و 500 دانش آموز دختر است و با همكاري اداره آموزش و پرورش در شهر اراك به صورت نمونه ، به مرحله اجرا در مي آيد.
وي اظهار كرد: كارشناسان ژنتيك با حضور در مدارس، دانش آموزان و خانواده ها را با موضوع و ساختار ژنتيك آشنا و سپس با توزيع پرسشنامه سطح بيماريها را شناسايي و به متخصصان و مراكز مشاوره اراك براي درمان معرفي مي كنند.
وي بيان كرد: در سطح شهر اراك دو مركز ژنتيك به صورت رايگان به مراجعاني كه از سوي كمپين به آنها معرفي شوند خدمات درماني و مشاوره ارايه مي كنند.
معاون امور پيشگري اداره كل بهزيستي استان مركزي گفت: در اين كمپين آموزش چهار موضوع شامل پيشگيري از معلوليت ها با عنوان هاي مشاوره ژنتيك، دانستني هاي دوران بارداري، پيشگيري از مشكلات عضلاني و اسكلتي و پيشگيري از عقب ماندگي ذهني به دانش آموزان آموزش داده مي شود.
متخصص بيماريهاي كودكان نيز گفت: علت عمده 50 تا 60 درصد معلوليت ها با وجود افزايش سطح تغذيه و كاهش بيماريهاي عفوني، اختلالات ژنتيكي است.
دكتر شهره شفيعي افزود: در هر دقيقه هشت كودك معلول متولد و سالانه حدود 30 تا 40 هزار كودك معلول پا به اين دنيا مي گذارند.
وي به تفاوت بيماريهاي مادر زادي و ژنتيك اشاره كرد و گفت: بسياري از اختلالات ژنتيكي بعد ازسنين12 يا 35 سالگي، دوران بلوغ و ميان سالي بروز مي كنند و اين نمايانگر آن است كه بيماري ژنتيك مختص اوايل دوران تولد نيست.
وي، ازدواج فاميلي را عامل بسياري از بيماريهاي ژنتيك خواند و گفت: افرادي كه تا پنج نسل جد مشترك دارند مستعد مشكلات ژنتيك هستند اما تفكر و باور غلط نيازمند فرهنگ سازي براي كاهش ازدواج فاميلي و انجام مشاوره ژنتيك قبل از ايجاد علاقه بين زوجين است.
طرح آگاه سازي و كمپين ژنتيك در مدارس منتخب دوره متوسطه اراك از سوم تا ششم آذر ماه سال جاري در اراك با ويژه برنامه هاي مختلف درحال برگزاري است.ك/2
6991/6012
اراك - ايرنا - همايش مشاوره ژنتيك روز چهارشنبه از سوي اداره كل بهريستي استان مركزي در اراك برگزار شد.