۸ آذر ۱۳۹۴، ۱۴:۰۹
کد خبر: 81858647
T T
۰ نفر
فرهنگ غني هرمزگان بزرگترين مانع برسر راه فرهنگ وارداتي است

بندرعباس - ايرنا-مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي هرمزگان با اشاره به اهميت رسوم، باورها، هنجارها و ارزش هاي هر منطقه و سرزمين گفت : فرهنگ غني اين استان بزرگترين مانع برسر راه فرهنگ وارداتي است.

به گزارش ايرنا از روابط عمومي فرهنگ وارشاد اسلامي هرمزگان ، عليرضا درويش نژاد شنبه شب در آئين اختتاميه دومين سوگواره استاني نوحه‌هاي نشسته محلي درنصيرايي ميناب افزود:هرچه به اين داشته ها اهميت و توجه بيشتري شود باعث تقويت سيستم دفاعي فرهنگي جامعه خواهد شد و آسيب ها در قبال تهاجم فرهنگي خارجي كمتر مي شود .
وي به ظرفيت هاي فرهنگي هرمزگان و به ويژه منطقه ميناب اشاره كرد واظهارداشت: اين شهرستان يكي از معدود مناطق مرزي در كشوربا غناي بسيار خوب فرهنگي و آييني به ويژه در حوزه ديني و مذهبي برخوردار بوده وهمين ظرفيت باعث گسترش آن در ساير مناطق جنوبي و حتي حاشيه خليج فارس شده است.
وي ادامه داد: مهمترين شاخص فرهنگي در منطقه جنوب و به ويژه ميناب مردمي بودن آن است و به همين دليل در برهه هاي حساس و شرايط خاص همچون زنجيري به هم بافته عمل و از داشته هاي خود صيانت مي كند.
درويش نژاد بر حمايت بيشتر از برنامه هايي همچون سوگواره نوحه هاي نشسته تأكيد كرد وبيان داشت: وظيفه حوزه فرهنگ اين است كه نسبت به شناسايي و حفاظت از سنت ها و آيين هاي مردمي كه آميخته با اعتقادات و فرهنگ عمومي است اقدام كند.
*برگزاري نوحه‌هاي نشسته بهترين شيوه ارادت به اهل‌بيت (ع) است
معاون استاندار و فرماندار ويژه ميناب گفت: برگزاري نوحه‌هاي نشسته بهترين و زيباترين شيوه عرض ارادت به ساحت اهل بيت (ع) است ونوحه‌هاي محلي ميناب اوج عشق به امام حسين (ع) و خاندان نبوت در قالب واژه‌هاي آهنگين، با نوايي دلنشين و به شكلي زيبا عرضه مي‌شود.
عليرضا پادامن افزود: عشق به امام حسين (ع) و حب به دين مبين اسلام با دل و جان ملت ايران عجين است وعشق به ساحت مقدس ائمه اطهار به ويژه امام حسين (ع) نه تنها در دل شيعيان بلكه در دل هر انسان آزاد انديشي آشيانه و ماوايي دارد.
وي اشعار و مرثيه‌هاي موجود در ميناب را برخواسته از دل‌هاي پاك مردم اين خطه دانست و با بيان اين كه مينابي ها مرزبانان شايسته‌اي براي فرهنگ عاشورايي هستند، گفت: مردم، جوانان و محققان مينابي بايد از فرهنگ اصيل و آئين‌هاي موجود در ميناب حراست و پاسداري كنند.
معاون استاندار هرمزگان با تأكيد بر مشاركت بيشتر گروه‌ هاي نوحه‌ خوان در سوگواره نوحه‌هاي محلي، از جوانان به عنوان سرمايه‌ هاي ارزشمند و فرداي كشور نام برد و گفت: جوانان و نوجوانان بايد ضمن آشنايي با آئين‌ها سنت‌هاي ارزشمند تلاش كنند آنها را به نسل‌هاي آينده انتقال دهند.
پادامن با بيان اين كه عاشقان و شيفتگان مكتب حسيني در راستاي اعتلاي فرهنگ عاشورا از هيچ كوششي دريغ نمي‌كنند، افزود: مردم همواره به طور خودجوش هميشه از قيام سيدالشهدا پاسداري كرده و فرهنگ عاشورا را گسترش داده‌اند.
وي ازعزاداري براي اهل‌بيت (ع) و خاندان عصمت به عنوان نمود بارز تلاش براي نشر ارزش‌هاي قيام عاشورا نام برد و گفت: عزاداري و مرثيه‌ سرايي براي شهداي كربلا بدون اجبار يا حمايت‌هاي دولتي و به صورت عاشقانه و خودجوش از سوي دلباختگان سيد و سالار شهيدان و ياران باوفاي آن حضرت انجام مي‌پذيرد.
وي همچنين در بخش ديگري از سخنان خود از نوحه‌هاي نشسته به عنوان شيوه‌اي زيبا براي عرض ارادت به ساحت اهل‌بيت (ع) به ويژه سيد و سالار شهيدان نام برد و گفت: در نوحه‌هاي محلي ميناب اوج عشق به امام حسين (ع) و خاندان نبوت در قالب واژه‌هاي آهنگين، با نوايي دلنشين و به شكلي زيبا عرضه مي‌شود.
*ضرورت ثبت ملي نوحه هاي نشسته به نام شهرستان ميناب
محقق وپژوهشگر ميناب در دومين سوگواره استاني نوحه‌هاي محلي نشسته در روستاي نصيرايي دراين آيين گفت: نوحه‌هاي نشسته سبكي ويژه و برآمده از شهرستان ميناب است.
يدالله شهرجو، راه‌اندازي انجمن نوحه‌هاي محلي و برگزاري سوگواره نوحه‌هاي نشسته را اقدامي ارزشمند در راستاي حفظ آئين‌ها و سنت‌هاي عزاداري ميناب دانست و گفت: اين حركت ماندگار و با ارزش نيازمند حمايت متوليان حوزه فرهنگ است.
اين استاد دانشگاه در بخش ديگري از سخنان خود با تشريح سوگواري‌ها در جنوب كشور، سبك عزاداري نوحه‌هاي نشسته را شيوه‌اي زيبا و جذاب ذكر كرد و اظهار داشت: سوگواري به وسيله نوحه‌هاي نشسته محلي هم در شكل و هم در توليد محتوا در سطح كشور بي‌نظير است.
شهرجو افزود: نوحه‌هاي نشسته يا پا منبري سبك ويژه عزاداري مردم هرمزگان براي سيدالشهدا (ع) و برخاسته از ميناب است كه بايد به نام مردم اين شهرستان ثبت شود و در كشور شيوه‌اي نظير و مشابه نوحه‌هاي نشسته وجود ندارد و اين شكل سوگواري براي اهل بيت (ع) قابل تأمل است.
وي ادامه داد: تمام سروده‌هايي كه در مرثيه‌هاي ميناب و هرمزگان مورد استفاده قرار مي‌گيرد، متعلق به شاعران مينابي است و مي‌توان گفت اين شاعران فصل جديدي در نوحه سرايي را به وجود آورده‌اند، ولي از آنجايي كه كمتر به آن پرداخته شده، ناگفته‌هاي فراواني در اين حوزه باقي مانده است.
وي بيان داشت: كمتر به سنت‌ها و آيين‌هاي سوگواري جنوب كشور به ويژه ميناب پرداخته شده و اشعار و نوحه‌هاي موجود در هرمزگان، اشعاري محكم هستند كه به هيچ وجه مشكل وزني ندارند و در سطح ادبي بالايي قرار دارند.
شهرجو در ادامه از مردمي بودن سوگواري‌ها در ميناب به عنوان يكي از ويژگي‌هاي بارز عزاداري نام برد و گفت: اين ويژگي مي‌تواند به جريان ارزشمند سوگواره‌هاي شهرستاني و استاني كمك فراواني كند.
وي با تأكيد بر حمايت مسئولان از سوگواره نوحه‌هاي محلي اظهار داشت: بايد شرايطي فراهم شود كه آئين‌هاي كهن موجود در ميناب حفظ و به نسل‌هاي آينده منتقل شود و محققان و علاقمندان به حوزه پژوهش تلاش كنند در راستاي جمع‌آوري و چاپ آئين‌هاي ميناب به ويژه درحوزه سوگواري آثار متعددي خلق ودراختيارجامعه قرار دهند.
6048