سرهنگ محمدرضا آمويي روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: بايد يك نظارت كاملي بر فعاليت كمپ هاي ترك اعتياد استان صورت گيرد.
او گفت: كمپ ها مي توانند نقش خوبي را در فرآيند مبارزه با مواد مخدر، ايفا كنند و اساسا سازمان هاي مردم نهاد(سمن) يكي از واحدهاي موثر در روند ترك اعتياد هستند.
اين كارشناس ارشد مبارزه با مواد مخدر و عضو هيات علمي دانشگاه علوم انتظامي اظهار داشت: سمنها حتي مي توانند موفق تر از سازمان هاي دولتي عمل كنند اما در هر صورت ممكن است در مواردي دچار انحراف هم بشوند كه با نظارت درست و به موقع مي توان جلوي آن را گرفت.
به گفته وي در جريان دوره ترك اعتياد، كوچكترين نكات از نوع اسكان بيمار و بهداشت آن گرفته تا خوراك، دارو و مشاوره بسيار مهم و تعيين كننده است و بايد مطابق استانداردهاي تعريف شده باشد.
معاون اجتماعي فرمانده نيروي انتظامي استان كرمانشاه تاكيد كرد كه اگر مواردي از نقض قانون در كمپ ها به ناجا گزارش شود، به طور قطع 'رسيدگي و برخورد' مي كنيم.
آمويي وضعيت كنوني كمپ هاي مجاز استان را در مجموع 'خوب' توصيف اما تاكيد كرد كه اين وضعيت بايد بهتر از اين شود و با تلاش شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر به سمت وضعيت ايده آل حركت كند.
* آمار كمپ هاي مجاز و غيرمجاز
به اعتقاد او اگر چرخ همه 17 دستگاه عضو شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر استان با هم نچرخد، مبارزه با اعتياد و پيامدهاي آن راه به جايي نمي برد.
كرمانشاه فقط يك مركز ترك اعتياد اجباري (ماده 16) دارد كه ظرفيت آن 150 نفر است.
سازمان بهزيستي استان هم تاكنون به 22 كمپ ترك اعتياد خصوصي (ماده 15) مجوز داده كه از بين آنها 18 كمپ فعال است و هر كمپ نيز 30 نفر ظرفيت دارد.
البته دست كم 16 كمپ غيرمجاز هم در مركز استان فعال است كه طبق گفته فضل الله رنجبر فرماندار كرمانشاه به ايرنا تاكنون 9 مورد از آنها تعطيل شده است.
عبدالرضا ميرزاييان، مديركل بهزيستي استان كرمانشاه هم به ايرنا گفت: شكنجه، اخاذي و ساير اقدامات خلاف قانون فقط در كمپ هاي غيرمجاز روي مي دهد و مراكز داراي مجوز، از اين نظر مشكلي ندارند.
هر دوره يك ماهه ترك اعتياد در مراكز خصوصي مجاز، حدود 400 هزار تومان هزينه دارد كه البته به گفته علي شمشيري، دبير شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر استان آمار بازدهي اين دوره ها 20 تا 25 درصد است؛ يعني 75 درصد بهبود يافتهها دوباره معتاد مي شوند.
مسئوليت نظارت بر كمپ هاي ترك اعتياد بر عهده بهزيستي، فرمانداري و شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر استان است.
* چرا بازدهي كمپ ها پايين است؟
به نظر مي رسد علت بازدهي پايين كمپ ها، 'چرخه ناقص ترك اعتياد' باشد؛ چنانكه سرهنگ آمويي هم اعتقاد دارد معتادان تنها از نظر جسمي سم زدايي مي شوند و پس از بهبودي، حمايت روحي لازم را دريافت نمي كنند و حرفه آموزي به آنها هم اغلب منجر به شغل نمي شود.
طبق جديدترين گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم ملل متحد، در سال 2013 ميلادي 246 ميليون نفر در جهان مواد مخدر مصرف كردهاند.
براساس اعلام وزارت كشور هم آمار رسمي معتادان ايران يك ميليون و300 هزار نفر اعلام شده است كه بين 50 تا 55 هزار نفر آنان كرمانشاهي هستند.
البته رسول خضري، عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي هشتم آذر در گفت و گو با خانه ملت مدعي شد كه آمارهاي اعلامي بيانگر وجود '20 درصد' معتاد در كشور است كه البته براي نزديك شدن آمارها به واقعيت بايد آن را پنج برابر كرد.
ماجرا آنجا اهميت مي يابد كه به گفته محمدباقر الفت، معاون پيشگيري از وقوع جرم قوه قضائيه، هر معتاد حداقل شش نفر را درگير خود مي كند.
آمارها حاكيست كه بيش از 65 درصد از همسر آزاري ها، 30 درصد از كودك آزاري ها، 25 درصد از قتل هاي عمد، 40 درصد از سرقت ها و سه درصد از نزاع و خشونت ها با اعتياد و مواد مخدر مرتبط است.
هزينه هايي كه هر معتاد سالانه روي دست كشور مي گذارد، بيش از 200 ميليون ريال برآورد شده است؛ البته خضري معتقد است كه درمان يك معتاد صنعتي چندين برابر درمان يك بيمار سرطاني هزينه دارد و به همين دليل تامين اجتماعي و بيمه سلامت بايد بيمهاي را براي درمان معتادان اختصاص دهند.
7444/8066
گزارش از عبدالله الماسي
كرمانشاه - ايرنا - معاون اجتماعي فرمانده نيروي انتظامي استان كرمانشاه، بهترين و تنها راهكار بهبود وضعيت و اصلاح مشكلات كنوني كمپ هاي ترك اعتياد را 'نظارت بيشتر' دانست و از مردم خواست كه به كمپ ها و مراكز مجاز و داراي شناسنامه مراجعه كنند.