۱۲ آذر ۱۳۹۴، ۱۱:۲۸
کد خبر: 81863578
T T
۰ نفر
انتخاب رئیس جمهوری لبنان درمیان شتاب و سكوت/ اولویت حزب الله

بیروت – ایرنا – سی و دومین جلسه پارلمان لبنان ویژه انتخابات ریاست جمهوری این كشورهم همچون جلسات گذشته دیروز به علت این كه تعداد نمایندگان به حد نصاب نرسید، تشكیل نشد و با تصمیم نبیه بری رئیس مجلس، جلسه سی و سوم، دو هفته دیگر باید برگزار شود.

به گزارش ایرنا، درحالی كه لبنان بیش از یك سال و نیم است كه رئیس جمهور ندارد و درهای كاخ ریاست جمهوری (بعبدا) بسته مانده، اما به نظر می رسد هنوز شرائط برای حل این پرونده مهم فراهم نشده است.
ژنرال میشل عون رئیس فراكسیون تغییر و اصلاح در مجلس لبنان اگر چه به طور رسمی نامزدی خود را در انتخابات ریاست جمهوری لبنان اعلام نكرده است اما در محافل سیاسی ، رسانه ای و حتی مردمی از او به عنوان نامزد گروه 8 مارس متشكل از حزب الله و همپیمانان آن یاد می شود.
در گروه 14 مارس متشكل از جریان المستقبل و همپیمانان آن هم تاكنون با وجود نامزدهایی بالقوه مانند امین الجمیل رئیس جمهور اسبق، از سمیر جعجع رئیس حزب « نیروهای لبنانی» به عنوان نامزد اصلی این گروه یاد می شد.
البته جعجع كه با اعلام زودهنگام نامزدی خود، گروه 14 مارس را در مقابل عمل انجام شده قرار داد تا به این نامزدی هرچند ناخواسته تن دهد، شانس خود را در تنها جلسه تشكیل شده پارلمان ویژه انتخاب سیزدهمین رئیس جمهور لبنان آزمود و در مقابل برگه های سفید شكستی مفتضحانه متحمل شد.
ناظران معتقدند، پرونده سیاه پر از جنایات تروریستی جعجع كه او را تا مرز اعدام پیش برد، مانعی بزرگ بر سر راهش است.
جعجع تنها با كمك همپیمانان آل سعود كه یدی طولانی در كمك به جریان های تروریستی تكفیری دارند، از این مجازات فرار كرد تا در خدمت سیاست های سعودی ها در لبنان باشد.

** ظهور گزینه جدید
اما اكنون یك گزینه دیگر درعرصه انتخابات ریاست جمهوری لبنان ظهور كرده است و آن سلیمان فرنجیه رئیس حزب جریان المرده است كه از همپیمانان حزب الله در گروه 8 مارس می باشد و دوستی و همراهی او با بشار اسد رئیس جمهور سوریه زبانزد است.
نكته تردیدآمیز وسئوال برانگیز ازمنظر برخی محافل سیاسی و رسانه ای لبنان درهمین جا است كه چرا سعدالحریری رئیس حزب جریان المستقبل و ولید جنبلاط رئیس حزب دروزی سوسیالیست ترقیخواه از مخالفان سرسخت بشار اسد رئیس جمهور سوریه سرسختانه در این مرحله خواستار ریاست جمهوری سلیمان فرنجیه شده و در انتخاب او شتاب دارند؟
روزنامه لبنانی السفیر در این باره نوشت: تا جلسه آینده پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس جمهور سیزدهم، شاهد سیلی از تماس ها و مذاكرات سری و آشكار خواهیم بود تا با فراهم شدن زمینه انتخاب سلیمان فرنجیه كاخ بعبدا از اسارت « خلاء » خارج شود.

** معادله اساسی
السفیر نوشت : اكنون برای دستیابی به این هدف، معادله اساسی این است كه فرنجیه و حامیان او اكنون باید از یك سو همپیمان او در گروه 8 مارس را قانع كنند و از سوی دیگر دشمنانش در گروه 14 مارس را راضی و مطمئن سازند.
سلیمان فرنجیه دیروز برای عرض تسلیت به ژنرال عون به مناسبت درگذشت بردارش به رابیه ( محل اقامت ژنرال) رفت و با هم گپی كوتاه زدند.
وی سپس در ضیافت شامی كه ولید جنبلاط در كلیمنصو(محل اقامت جنبلاط) ترتیب داد، شركت كرد و با بیان این كه « جنبلاط و سعدالحریری در اعلام نامزدی او در انتخابات ریاست جمهوری جدی هستند و نباید این فرصت را از دست داد»، گفت: ژنرال عون دوست و برادر من است و ما همواره در كنار هم بوده و خواهیم بود.
فرنجیه با بیان این كه بر سرهیچ چیز از جمله قانون انتخابات سازش نكرده است، گفت كه نامزدی او هنوز رسمی نیست و اگر مسیحیان لبنان او را نخواهند ، صحنه را ترك می كند.

** تحركات سعد الحریری
این در حالی است كه سعدالحریری رئیس حزب جریان المستقبل قرار است امروز در كاخ الیزه پاریس با فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه دیدار و گفت وگو كند.
او قرار است در ریاض و پاریس با همپیمانان خود در گروه 14 مارس از جمله سمیر جعجع رئیس حزب « نیروهای لبنانی» هم دیدار و با آنها در باره طرح « فرنجیه رئیس جمهور و الحریری نخست وزیر» گفت وگو كند.
السفیر نوشت: كاردینال بشاره راعی رهبرمسیحیان مارونی لبنان هم كه در خارج لبنان به سر می برد، قرار است در روزهای آینده مذاكراتی فشرده را در خصوص انتخاب رئیس جمهور جدید لنبان انجام دهد.
این روزنامه به نقل از منابعی شاخص در صف مسیحیان گروه 14 مارس نوشت كه آنها از شیوه اعلام نامزدی سلیمان فرنجیه توسط یك قطب مسلمان لبنان ( حزب جریان المستقبل) خرسند نیستند.
السفیر افزود: جعجع كه تاكنون سكوت اختیار كرده ، به زودی سكوت خود را می شكند و « مواضع مهمی» را اعلام خواهد كرد.

** اولویت حزب الله
السفیر در گزارشی دیگر نوشت كه موانع در داخل آشپزخانه سیاسی گروه 14 مارس همچنان مانع اعلام رسمی نامزدی سلیمان فرنجیه توسط سعدالحریری شده به ویژه این كه سعودی ها هنوز نتوانسته اند با ریاست جمهوری فرنجیه كنار بیایند و آن را بپذیرند.
علی عواض عسیری سفیر آل سعود كه بعداز بازگشت به بیروت بلافاصله با نبیه بری رئیس مجلس و تمام سلام نخست وزیر دیدار كرد، گفت كه « عربستان از نامزدی حمایت می كند كه همه لبنانی ها و به ویژه مسیحیان در خصوص او به توافق و اجماع برسند زیرا انتخاب رئیس جمهور در درجه اول یك موضوع مسیحی است.
السفیر تاكید كرد كه هنوز زمان اعلام « كلمه رمز» مشخص نشده است تا زمینه برای اعلام رسمی نامزدی فرنجیه در انتخابات ریاست جمهوری و رسیدن سعدالحریری به كاخ نخست وزیری فراهم نشده است.
این روزنامه افزود: راضی كردن سعودی ها ، سمیر جعجع و ژنرال عون، همراه كردن مسیحیان مارونی به ویژه كاردینال بشاره راعی و حزب الكتائب، راضی برخی اعضای حزب جریان المستقبل مانند اشرف ریف وزیر دادگستری كه مخالفت خود را به طور آشكار اعلام كرد، میدان مین بزرگی است كه سعدالحریری تصمیم دارد با كمك ولید جنبلاط از میان آن عبور كند.

** اولویت حزب الله
السفیر خاطرنشان كرد: حزب الله اكنون میان دو آتش قرار گرفته و اولویت نخست آن حفظ سلیمان فرنجیه و ژنرال میشل عون دو همپیمان مهم خود است و باید بتواند با هر دو به توافق و تفاهم برسد و همزمان از راز گرایش ناگهانی الحریری و جنبلاط به سلیمان فرنجیه رمز گشایی كند.
این روزنامه لبنانی تصریح كرد: حزب الله همچنان به نامزدی ژنرال عون تا زمانی كه خودش كناره گیری نكند، پایند است و برای قانع كردن او به پذیرش گزینه ای تلاش نمی كند.
السفیری تاكید كرد: سلیمان فرنجیه به خوبی عمق و معنای روابط بین حزب الله و ژنرال عون را درك می كند زیرا بیش از یك همپیمانی و ائتلاف است.

** المستقبل بین دو معادله قدیمی و جدید « سین – سین»
سعدالحریری رئیس حزب جریان المستقبل اكنون بین حمایت از سیلمان فرنجیه به عنوان رئیس جمهور جدید و عبور از سمیر جعجع همپیمان قدیمی گرفتار شده است، نوشت كه آیا معادله قدیمی« سین – سین» یعنی سعدالحریری نخست وزیر و سمیر جعجع رئیس جمهور جای خود را به معادله جدید « سین – سین» سعدالحریری نخست وزیر و سلیمان فرنجیه رئیس جمهور داده است؟
السفیر در این زمینه تاكید كرد كه اكنون علامت سئوال بزرگی در گروه 14 مارس در خصوص ائتلاف جامع بین سه حزب جریان المستقبل ، الكتائب و « نیروهای لبنانی» قرار گرفته است.
این روزنامه لبنانی افزود: اگرچه جعجع تاكنون با صدای بلند مخالفت خود را با نامزدی فرنجیه اعلام نكرده است، اما به طور طبیعی و به سرعت به صف كسانی كه از این نامزدی ضرر خواهند كرد، پیوسته است، گویا تاكنون منتظرمانده تا دیگر همپیمانانش در گروه 14 مارس تیر خلاص را بر تصمیم الحریری در خصوص نامزدی فرنجیه شلیك كند.
السفیر با اشاره به دیدار شتابان نهاد المشنوق وزیر كشور و عضو ارشد جریان المستقبل با سمیر جعجع و اعلام این كه همه دیدگاه ها قابل بررسی است، نوشت كه سعدالحریری قصد ندارد از همپیمان قدیمی خود به طور كامل دست بكشد.
با این وجود بازگرداندن عقربه های ساعت به عقب محال است و دوره همپیمانی مستحكم و غیرقابل نفوذ به پایان رسیده است و جریان المستقبل درصدد می باشد تا خطی جدید بین رئیس جمهور جدید و همپیمان قدیمی ترسیم كند و البته تحقق آن به یك مهندس آگاه و دانا نیاز دارد.

** شتاب الحریری و جنبلاط
در همین چارچوب الاخبار دیگر روزنامه لبنانی كه نگاهی بدبینانه نسبت به اعلام نامزدی سلیمان فرنجیه توسط سعدالحریری و جنبلاط دارد، شتاب این دو در این زمینه سئوال برانگیز خوانده است.
الاخبار نوشت: در حالی كه ژنرال عون و حزب الله همچنان به سكوت خود در باره تلاش سعدالحریری برای انتخاب سلیمان فرنجیه به عنوان رئیس جمهور سیزدهم لبنان ملتزم هستند اما او به همراه جبنلاط برای تحقق این هدفشان بسیار عجله دارند.
این روزنامه لبنانی نوشت : به نظر می رسد كه سعدالحریری آماده می شود تا هفته آینده به صورت رسمی نامزدی سلیمان فرنجیه را با ایراد یك نطق تلویزیونی اعلام كند.
الاخبار افزود: الحریری تصمیم دارد بعداز اعلام رسمی نامزدی فرنجیه در گفت وگوئی با یك شبكه لبنانی در باره تصمیم خود توضیح دهد.
این در حالی است كه برخی معتقد بوده كه الحریری بعداز دیدارش با فرانسوار اولاند رئیس جمهور فرانسه نامزدی فرنجیه را اعلام می كند.
این روزنامه لبنانی خاطرنشان كرد: حتی اگر ژنرال عون با نامزدی فرنجیه همپیمان خود موافقت كند اما الحریری برای كسب رای موافق سمیر جعجع با مشكلات زیادی مواجه است زیرا با تمام توان درصدد است تا فرنجیه وارد كاخ بعبدا نشود حتی اگر تنها بماند.
الاخبار تصریح كرد: جعجع منتظر است تا زمان سفرش به عربستان توسط سعودی ها مشخص و اعلام شود و تصور می كند می تواند برای طرح الحریری در ریاض مانع ایجاد كند.
این روزنامه لبنانی با اشاره به این سخن عسیری سفیر سعودی ها در لبنان در گفت وگو با تلویزیون (MTV) لبنان ، « گروه های سیاسی مسیحی لبنان باید در خصوص نامزد ریاست جمهوری به توافق برسند»، نوشت كه بدبینان معتقدند منظور عسیری مخالفت ریاض با نامزدی فرنجیه است.
الاخبار افزود: اما خوش بینان معتقدند كه این سخن عسیری حمایت كامل از طرح الحریری در اعلام نامزدی فرنجیه است زیرا سعودی ها دریافته اند كه رسیدن همپمانان مسیحی آنها یعنی امیل الجمیل و سمیرجعجع به بعبدا محال است و از سوی دیگر ریاض ریاست جمهوری ژنرال عون را وتو كرده است.
خاورم ** 1324