۱۵ آذر ۱۳۹۴، ۱۴:۰۱
کد خبر: 81867249
T T
۰ نفر
سالانه 500 هكتار جنگل در خراسان رضوي ايجاد مي شود

مشهد- ايرنا- مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان رضوي گفت: با مشاركت مردم سالانه 500 هكتار جنگل دست كاشت در عرصه هاي بياباني اين استان ايجاد مي شود.

به گزارش ايرنا، هادي باقري روز يكشنبه در نشست خبري به مناسبت 17 آذر كه 'روز زمين در تب' نامگذاري شده است افزود: شعار امسال اين روز 'نقش من در كاهش تب زمين چيست؟' است كه تاكيد بر مشاركت مردم در حفظ منابع طبيعي دارد.
وي گفت: تغيير اقليم و گرم شدن هوا، بياباني شدن عرصه ها و كمبود آب شيرين از مسائل عمده اي است كه در سطح رسانه هاي ملي و بين المللي مطرح است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان رضوي افزود: وضعيت منابع طبيعي و اقليم كشور به نحوي است كه اگر اطلاع رساني و فرهنگ سازي درباره آن انجام نشود بطور قطع در آينده با مشكلات بغرنجي مواجه خواهيم شد.
وي ادامه داد: در خراسان رضوي به لحاظ شرايط خاص توپوگرافي و مشكلاتي كه به دليل وجود عوامل ناپايدار طبيعي بوجود آمده استان را در شرايط بحراني به لحاظ منابع طبيعي قرار گرفته است.
باقري گفت: بخش عمده مسائل حوزه محيط زيست و منابع طبيعي با آگاهي دادن به مردم براي استفاده از ظرفيتهاي خدادادي حتي ظرفيتهاي تجديدشونده قابل حل است زيرا اگر با اين سرعت شرايط محيطي خود را از دست بدهيم جبران آن ساده نخواهد بود.
وي اظهار كرد: مساحت خراسان رضوي 11 ميليون و 700 هزار هكتار است كه از اين ميزان هشت ميليون و 500 هزار هكتار عرصه هاي منابع طبيعي و از اين گسترده شش ميليون و 500 هزار هكتار مرتع است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان رضوي افزود: گستره جنگلهاي استان 990 هزار هكتار است كه از اين ميزان 550 هكتار جنگلهاي دست كاشت مي باشد كه از سال 1345 تاكنون در استان صورت گرفته است.
وي با اشاره به وجود عرصه هاي بياباني در 16 شهرستان خراسان رضوي ادامه داد: ايجاد جنگلهاي طبيعي و گونه هاي قابل بهره برداري در عرصه بياباني شش شهرستان به ميزان سالانه 500 هكتار در حال انجام است.
باقري گفت: گونه هاي قابل بهره برداري در جنگلهاي دست ساز شامل پسته، سماق، بادام و عناب و همچنين گياهان دارويي است تا راهگشاي امور اقتصادي مردم باشد.
وي افزود: 16 كانون بحراني فرسايش بادي و پنج ميليون و 500 هزار هكتار رخساره هاي بياباني در خراسان رضوي وجود دارد كه ميزان جنگلها در برابر آن ناچيز است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان رضوي با اشاره به اقدامات آبخيزداري ادامه داد: 75 درصد مساحت استان زير پوشش اين نوع اقدامات شامل حفظ آب، جلوگيري از فرسايش خاك و مهار سيلابها قرار دارد.
وي گفت: اقدامات بيولوژيكي، مطالعه و اقدامات سازه اي در 40 درصد از عرصه هاي منابع طبيعي خراسان رضوي انجام شده كه اين ميزان به دليل تخصيص نيافتن به موقع اعتبارات و مشكلاتي از اين دست كم است.
او افزود: در 98 درصد عرصه هاي منابع طبيعي استان اقدامات حاكميتي در جهت مالكيت دولت انجام و اسناد مالكيت براي 85 درصد از اراضي دولتي صادر شده است.
باقري با اشاره به پوشش 100 درصدي گستره خراسان با اقدامات حفاظتي ادامه داد: اين پوشش با تعداد 160 نيروي حفاظتي انجام گرفته بطوري كه به ازاي هر 50 هزار هكتار يك نيروي حفاظتي در خراسان رضوي وجود دارد در حالي كه در دنيا به ازاي هر 10 هزار هكتار يك نفر نيروي حفاظتي پيش بيني شده است.
وي جمعيت خانوار وابسته به مراتع خراسان رضوي را حدود 76 هزار نفر خانوار ذكر و بيان كرد: با توجه به سهم 7.5 درصد مراتع استان از كل مراتع كشور وابستگي مردم اين منطقه به مراتع حدود 8.3 درصد است كه از متوسط كشوري بالاتر مي باشد.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان رضوي متوسط فرسايش خاك در اين استان را نيز حدود 15 تن ذكر و بيان كرد: متوسط دنيا در زمينه فرسايش خاك پايين تر و نزديك به هشت تن است.
وي گفت: خراسان در بحث منابع طبيعي وضعيت مناسبي ندارد و در اين بخش افزون بر كمك مجموعه حاكميتي، مشاركت و حضور مردم براي حفظ شرايط يا بهره برداري بهتر از آن بسيار مهم است.
باقري پروژه هاي ترسيب كربن، پروژه مناريد، مديريت جامع منابع طبيعي را از جمله پروژه هاي در دست اجراي اين اداره كل در راستاي حفظ منابع طبيعي برشمرد.
وي گفت: برنامه هايي كه سازمان جنگلها در پيش گرفته در حوزه بيابانها و مديريت جامع منابع طبيعي است كه برنامه توسعه جنگلهاي دست ساز در دو حوزه جنگلهاي بياباني و جنگلهاي طبيعي پيش مي رود.
او افزود: محور اصلي مديريت جامع منابع طبيعي جلب مشاركت مردمي در موضوع احيا، اصلاح و بهره برداري جنگلهاست كه طي دو سال گذشته مردم شهرستانهاي بجستان، كلات، مشهد، طرقبه شانديز همكاري خوبي در اين زمينه داشته اند.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان رضوي همچنين با اشاره به تدوين سند اجرايي گرد و غبار گفت: اگر بتوان تاييد نهايي اين سند را از وازت جهاد كشاورزي اخذ كرد و اعتبار ويژه اي به آن اختصاص يابد ظرفيت استان درزمينه كنترل گرد و غبار حداقل چهار برابر مي شود.
وي با اشاره به مشاركت مردم در حفاظت از منابع طبيعي گفت: با اجراي پروژه ترسيب كربن در 203 هزار هكتار از اراضي طبيعي استان كه با مشاركت مردم انجام گرفت آمار تخريب منابع و پرونده هاي حقوقي در اين زمينه به صفر رسيده است.
7489/1858