به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، شیر به عنوان یك ماده مغذی كامل عنصری كلیدی در بهبود تغذیه و امنیت غذایی است كه می تواند باعث كاهش فقر و سوء تغذیه در بین جوامع شود به طوری كه در برخی كشورها پیشرفتگی جوامع را از میزان مصرف شیر می سنجند.
تردیدی نیست انسان برای انجام كار نیاز به انرژی و تغذیه مناسب دارد و بخش مهمی از موادغذایی كه روزانه مورد مصرف قرار می گیرد از منبعی همچون شیر و مواد لبنی تامین شود.
شیر ماده غذایی كاملی است كه همه مواد مغذی را در خود جای داده و در هرم غذایی از جایگاه ارزشمندی برخوردار است.
دارا بودن پروتئین، چربی و املاح معدنی اهمیت مواد لبنی را در تغذیه انسان بیشتر نشان می دهد.
همچنین یكی از عناصر مهم در مواد لبنی به ویژه شیر، كلسیم است كه این ماده مهم برای ساخته شدن استخوانها و دندانها مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین برای حفظ توده استخوانی لازم است.
كشك با 3 سال مدت نگهداری بهترین منبع تامین كننده كلسیم به شمار می رود.
همچنین محصولات لبنی منابع سرشار كلسیم در رژیم غذایی هستند به طوری كه رژیم غذایی سه لیوان شیر یا مقدار برابر فرآورده های لبنی را در هر روز تأمین می كند، می تواند توده استخوانی را بهبود بخشد.
در بسیاری از كشورهای توسعه یافته با توجه به اینكه دولتها به هزینه هایی كه از سوء تغذیه ایجاد می شود پی برده اند به شیر یارانه تخصیص می دهند زیرا سلامت جامعه برای آنها اهمیت دارد و هزینه های آخر برای مداوای بیماران خود را در ابتدا از طریق شیرهای یارانه ای تامین می كنند تا در آینده با مشكل مواجه نشوند.
متاسفانه در ایران با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها و قطع یارانه مواد غذایی از جمله شیر با افزایش قیمت زیادی مواجه شد به طوری كه این افزایش موجب شد بخش وسیعی از جمعیت توان مالی كافی برای تامین آن را نداشته باشند و شیر را از سبد غذایی خود حذف كنند.
جامعه ایران كه در سال های آتی با مسائل سالخوردگی مواجه خواهد شد بنابراین تغذیه سالم اهمیت خود را بیش از پیش نشان می دهد زیرا همانگونه كه كودك به شیر برای رشد نیازمند است دیگر گروههای سنی و به ویژه سالخوردگان برای استحكام استخوان بندی به آن نیاز دارند و در صورتی كه از این مهم غفلت شود همه جامعه باید هزینه این سهل انگاری را بدهند.
در همین راستا خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران با توجه به اهمیت موضوع تغذیه با شیر، میزگردی را با حضور كارشناسان حوزه مواد لبنی برگزار كرد و این مهم را به بحث و تبادل نظر میان كارشناسان این حوزه قرارد داد.
** صنعت شیر برنامه و متولی مشخصی ندارد
حسین چمنی نماینده انجمن صنفی لبنیات كشور در این میزگرد یكی از معضلات صنعت دامداری و لبنی را نداشتن برنامه ریزی و متولی مشخص دانست و گفت: متاسفانه هم اكنون برنامه و متولی برای مصرف شیر در كشور نداریم و شیر باید صاحب برنامه و متولی مشخص شود.
وی اضافه كرد: تا زمانی كه این وضعیت ساماندهی نشود كماكان با معضلات عدیده ای در این بخش مواجه خواهیم شد.
وی افزود: بدن انسان تنها خانه ای است كه از ابتدای تولد تا آخرین لحظه حیات نمی توانیم تركش كنیم بنابراین باید برای سلامت آن سرمایه گذاری كنیم این درحالی كه در سیاست های كلان هرساله برای مقاوم سازی ساختمان ها بودجه ای درنظر می گیرند بنابراین انتظار می رود انسان ها برای بدنشان ارزش قائل باشند و برای حفظ سلامتی آن سرمایه گذاری كنند.
** سونامی پوكی استخوان در راه است
وی سونامی بیماری پوكی استخوان در كشور را قابل توجه عنوان كرد و اظهارداشت: براساس آمارها در هر ساعت حداقل 6 نفر به دلیل بیماری پوكی استخوان برای تمام عمر زمین گیر می شوند و یا می میرند. طبق آمار مركز تحقیقات استئوپروز كشور سالانه 51 هزار مورد شكستگی استخوان لگن خاصره در كشور داریم كه منجر به شكستگی استخوان، زمین گیری و مرگ و میر می شود.
وی روند سریع سالمندی كشور را تلنگری برای مسئولان دانسته و براین باور است كه جمعیت كشور ما به سمت پیری پیش می رود نه سالمندی زیرا سالمندی افزایش سن تقویمی را شامل می شود اما آنچه برای ما رخ می دهد سالمندی به اضافه زمین گیری است كه پیری به شمار می رود.
به گفته وی، جمعیت سالمند كشور ما 20 سال زودتر از كشورهای توسعه یافته زمین گیر می شوند به طوری كه هم اكنون دارای 7 میلیون سالمند هستیم كه ظرف مدت 35 سال آینده این جمعیت 26 میلیون نفر می شود. یك جامعه 26 میلیون نفری سالمندی كه اگر قرار باشد 5 سال زودتر زمین گیر شوند فاجعه ای بزرگ برای كشور خواهد بود.
وی اضافه كرد: این فاجعه انسانی معادل زلزله ارسباران می تواند مرگ و میر به دنبال داشته باشد در حالی كه اگر زلزله رخ بدهد تمامی دولت، مجلس، مردم و رسانه ها بسیج می شوند تا اقدامات موثری را انجام بدهند اما متاسفانه روزانه در بدن ما یك حادثه دائمی اتفاق می افتد كه همه در مقابل آن سكوت كرده اند.
** نظام سلامت محور را جایگزین نظام بیمار محور كنیم
چمنی معتقد است نظام برنامه ریزی ما بیمار محور است سالانه بودجه های كلانی به بخش درمان بیماری ها اختصاص می یابد اما برای پیشگیری هزینه ای نمی شود كه باید نظام برنامه ریزی را از بیمار محوری به سلامت محوری تغییر دهیم.
** كتب آموزشی ما در فرهنگسازی مصرف شیر ضعیف عمل می كنند
وی با بیان این كه كتب آموزشی مقاطع مختلف تحصیلی ما درباره پرداختن به موضوع مصرف شیر و لبنیات ضعیف عمل می كنند، گفت: حتی در برخی موارد در این كتاب های آموزشی بد آموزی هایی به دانش آموزان ارایه می شود كه انتظار می رود دولت، مجلس شورای اسلامی و نظام آموزشی ما برای رفع این مسئله تدابیر جدی بیندیشند.
نماینده انجمن صنفی لبنیات كشور تصریح كرد: مسئله مصرف شیر در كشور بحث 2 میلیون دامدار و یك هزار و 200 هزار كارخانه لبنی نیست بلكه موضوع ملی است كه باید مسائل اجتماعی و فرهنگی آن را از مسائل اقتصادی فراتر دید.
** قطع یارانه باعث كاهش مصرف شیر شد
وی با اشاره به این كه باید سبك زندگی مردم ایران درباره مصرف شیر و لبنیات تغییر یابد، افزود: طبق آمار بانك مركزی به ویژه از سال 90 تاكنون مصرف شیر در كشور ما كاهش یافته است كه این موضوع نیز به قطع یارانه شیر بر می گردد.
وی دلایل كاهش مصرف شیر در ایران را عملكرد بد برخی شركت های لبنی و دامداران، برخورد غیركارشناسانه با موضوع شیر، شیرگریزی مردم، نهادینه نشدن فرهنگ مصرف و شایعات عنوان كرد و گفت: در همه بخش ها تقلب وجود دارد بنابراین صنعت شیر نیز مستثنی از این موضوع نیست. ما فقط یك هزار و 200 برند لبنی داریم كه برخی منطقه ای هستند با توجه به اینكه این صنعت دیگر سودآور نیست ممكن است افراد متخلفی وجود داشته باشند اما به دلیل حساسیت در شیر و فراورده های آن معتقدیم باید كنترل و نظارت دستگاه های نظارتی تشدید شود.
** شایعات بی اساس درباره لبنیات و اختلال در صادرات
وی درباره برخوردهای غیركارشناسانه افزود: متاسفانه افراد غیركارشناس گاها درباره صنعت شیر اظهار نظر می كنند و یا برای برخورد با برخی متقلبان كه معرفی نكردیم حق صنعت را پایمال می كنند ما براین باوریم كه تنها راهكار پاك كردن تشویش اذعان عمومی معرفی و برخورد با متخلفان در صنعت شیر است.
وی در خصوص شایعاتی در ارتباط با افزودنی ها به شیر اظهار داشت: اعلام چنین شایعات بی اساسی باعث نگرانی مردم شده درحالی كه به هیچ وجه در شیر مواد نگهدارنده استفاده نمی شود همچنین تاكنون حتی یك مورد مشكوك درباره شیر حاوی وایتكس نداشته ایم كه به مراجع نظارتی و قضایی ارایه شده باشد اما این شایعات باعث شده كه با كاهش مصرف شیر و لبنیات مواجه شویم.
وی گفت: چنین اقداماتی باعث شد كه صادرات شیر و لبنیات به افغانستان با مشكلاتی مواجه شود.
به گفته وی، این در حالیست كه مردم روزانه از مواد نگهدارنده قابل توجهی در نوشابه، سوسیس و كالباس كه دارای مجوز از وزارت بهداشت است، استفاده می كنند.
** مردم اهمیت مصرف شیر را نمی دانند
چمنی درباره شیرگریزی مردم ایران نیز اضافه كرد: اهمیت شیر برهمه مردم ما پوشیده است زیرا به محض قطع یارانه، مصرف آن نیز كاهش یافت در حالی كه امروز ایران كمتر از یك سوم دنیا شیر مصرف می كند.
به گفته وی، هم اكنون مصرف سرانه شیر و لبنیات در نروژ، هلند، سوئد، دانمارك و نیوزیلند بیش از 500 كیلوگرم است اما سرانه مصرف ما در خوش بینانه ترین وضعیت حدود 60 كیلوگرم است.
وی یكی دیگر از مشكلات را در فرهنگ ما بكارگیری عبارات شیر، ماست و كشك را در الفاظ توهین امیز و جوك های رایج كشور عنوان كرد.
** كشورهای پیشرفته دنیا به شیر و لبنیات یارانه می دهند
نماینده انجمن صنفی لبنیات كشور از مهمترین مشكلات كاهش توان خرید مردم در خرید شیر و فراورده های لبنی دانست و گفت: ما در بحث قیمتی و اقتصادی شیر و لبنیات باید بپذیریم كه بد عمل كرده ایم . 30 سال در اتحادیه اروپا به شیر یارانه می دادند و چندی پیش قطع شد و دوباره پرداخت یارانه برقرار شد این درحالیست كه در كشورهای اروپایی كه درآمد سرانه شان از 46 هزار دلار تا 60 هزار دلار است به دامدار، صنایع لبنی و مردم یارانه می پردازند.
وی تصریح كرد: اما متاسفانه شیرخام همتراز بنزین و گازوئیل شمرده شد و یارانه اش قطع شد.
** صنایع لبنی كم فروشی نمی كنند
چمنی ادامه داد: برخی صنایع لبنی را متهم به كم فروشی می كنند این درحالیست كه دولت قبلی برای ثابت نگه داشتن قیمت شیر و لبنیات در ابلاغیه ای توسط سازمان حمایت از تولید كنندگان و مصرف كننندگان خواستار كاهش وزن محصولات شد كه همین امر صنایع را متهم به كم فروشی كرد.
به گفته وی، این بدان معناست كه اگر قرار بود وزن شیر 1000 گرم با 2.5 درصد چربی باشد طبق این ابلاغیه وزن واقعی محصول 900 گرم با چربی 1.5 درصد شد كه البته این كاهش وزنی و چربی روی پاكت محصولات درج شده بود.
** سرانه مصرف شیر از برنامه توسعه ای كشور عقب تر است
وی اضافه كرد: در حالی كه طبق برنامه توسعه ای كشور بایستی در سرانه مصرف شیر به 154 و 167 كیلوگرم می رسیدیم كه متاسفانه نه تنها به برنامه توسعه ای نرسیدیم بلكه عقبگرد نیز داشته ایم.
چمنی ادامه داد: شیرخام در كشور ما به دلیل بالا بودن قیمت نهاده های تولید و قطع یارانه گران تولید می شود بنابراین شیرخام تولیدی ایران از اروپا گران تر است و وقتی صنایع لبنی شیر را گران می خرند بنابراین ناچارند كه شیر و فراورده های آن را با قیمت بالاتری بدست مردم برسانند.
** حاشیه سود صنایع لبنی 1.5 درصد
وی درباره حاشیه سود صنایع لبنی نیز گفت: در شش ماهه امسال حاشیه سود تنها شش كارخانجات لبنی در بورس 1.7 درصد و طبق امار كارشناسان دادگستری این حاشیه سود از 56 درصد به 1.5 درصد رسیده است بنابراین كسی حاضر به سرمایه گذاری در این بخش نیست.
** تعطیلی 300 واحد دامی از نتایج نبود حمایت های دولتی
وی با تاكید بر این كه باور داریم دامدارن ما بیش از یكسال است كه در ضرر و زیان هستند، گفت: نبود حمایت های لازم باعث شده كه تاكنون 300 واحد دامداری به تعطیلی كشیده شوند.
وی با بیان این كه مردم توان خرید شیر و فراوده های آن را با قیمتی بالاتر از آنچه كه هست، ندارند، افزود: معتقدم هر زمان كه قیمت لبنیات به طور مجدد افزایش یابد طبق آمار با افت مصرف شیر و لبنیات مواجه می شویم كه این امر نیازمند بازنگری از سوی مسولان امر است.
** با اجرای هدفمندی یارانه ها مصرف مواد غذایی از 315به 283 كیلو رسید
مدیر عامل اتحادیه مركزی دامداران كشور هم در میزگرد ایرنا گفت: با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها طی یكسال(89تا 90)مصرف مواد غذایی از 315به 283 كیلو كاهش یافت.
علیرضا عزیز الهی افزود: كاهش سهم شیر در سهم كاهش مصرف مواد غذایی از سایر دیگر اقلام، طی سال های 89تا 90 بیشتر بوده است.
وی اظهار داشت: بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها مصرف شیر 42درصد، ماست10درصد و پنیر50 درصد كاهش یافت.
عزیز الهی توضیح داد: در حوزه مواد غذایی جای ریسك نداریم. قرار بود یارانه سوخت حذف شود اما یارانه مواد غذایی هم حذف شد و متاسفانه هیچ تلاشی هم از سوی دولت برای افزایش مصرف شیر رخ نداد.
وی با اشاره به ارزش غذایی شیر گفت: یك سوم پروتئین حیوانی مورد نیاز باید از شیر تامین شود زیرا شیر پروتئینی ارزان،با كیفیت و سهل الهضم است.
عزیزالهای با تصریح بر این كه ارزش غذایی یك كیلو شیر معادل 2كیلو گوشت گوساله و گوسفند ،3.5كیلو گوشت بز ،پنج كیلو قزل آلا و 2.5كیلو تخم مرغ است، تاكید كرد: شیر از سایر محصولات حیوانی پر ارزشتر است و دارای كیفیت غنی و قیمتی ارزان نسبت به دیگر پروتئین ها است.
**سرانه مصرف شیر در ایران
وی مصرف سرانه شیر را در ایران نزدیك 90كیلو عنوان كرد و گفت: این میزان در كشورهای توسعه یافته 160كیلو و در كشورهای پیشرفته نظیر نروژ و فنلاند بیش از 500 كیلو است . میانگین سرانه مصرف جهانی شیر 110كیلو است كه نشان می دهد حتی سرانه مصرف مردم ما از سرانه جهانی هم پایین تر است.
** از 30درصد ظرفیت دامداری ها استفاده می كنیم
وی اظهار داشت: هم اكنون از 30درصد صنایع لبنی در كشور استفاده می شود به عبارتی توان تولید 16میلیون تن را داریم در حالیكه فقط 5.5میلیون تن تولید داریم.
عزیز الهی یادآور شد: بالقوه توان افزایش تولید در صنعت دامپروری را داریم اما مشكل در حوزه مصرف است و رونق صنعت لبنی در كشور می تواند اشتغال بالایی را ایجاد كند.
مدیر عامل اتحادیه مركزی دامداران كشور گفت: در صورتی كه 25ریال از هر لیتر شیر به صندوقی تخصیص یابد كه بتوان از محل آن صندوق ،در جهت فرهنگ سازی تلاش كرد ،مصرف شیر در كشور افزایش می یابد.
**در بسیاری از كشورها به شیر یارانه می دهند
وی با اشاره به اهمیت شیر در سبد غذایی مردم دنیا گفت:در بسیاری از كشورها به شیر یارانه می دهند تا مردم بیشتر مصرف كنند.دولت یكسال است كه خرید تضمینی شیر را اجرایی می كند.
مدیر عامل اتحادیه مركزی دامداران كشور گفت: در صورتی كه گاودارها بخواهند تولید خود را كاهش دهند كشور با مشكلات عدیده ای مواجه می شود و در صورتی كه قرار باشد گاوی چهار گوساله بدنیا بیاورد اگر دامداران آن را به 2 دوره برسانند مشكلاتی را ایجاد خواهد كرد.
وی ادامه داد: تا پایان سال 92 میانگین تولید گله های شیری 28كیلو بوده اما هم اكنون دامداران نقطه حذف را روی 20 كیلو آورده اند و در صورتی كه گاو حذف شود دیگر جایگزینی ندارد و اگر بخواهیم دوباره به همان میزان برگردیم نیاز به دهها سال سرمایه گذاری داریم.
**700میلیون دلار صادرات لبنی
وی با اشاره به اینكه سال های پیش از انقلاب سالانه یك میلیارد دلار واردات مواد لبنی داشتیم ،گفت: هم اكنون علیرغم اینكه جمعیت كشور دو برابر شده است اما سالانه 700 میلیون دلار هم صادرات مواد لبنی داریم.
عزیز الهی توضیح داد: در صورتی كه روند پیش از نقلاب ادامه می یافت، هم اكنون سالانه 2میلیارد دلار واردات مواد لبنی داشتیم.
** شیر مدارس
وی در خصوص شیر مدارس اظهار داشت: متاسفانه شاهد هستیم كه فقط 40 درصد شیر در مدارس مصرف می شود و گاهی از سوی دانش آموزان دور ریخته می شود كه برای حل این مشكل باید طعم شیر را تغییر دهیم.
وی اظهار داشت: دولت 300میلیارد تومان برای شیر مدارس یارانه می دهد بنابراین باید از این اقدام بدرستی حمایت كنیم و شیر را به گونه ای برای مدارس تهیه كنیم كه همه آنها مصرف شود.
** 90در صد مردم دچار كمبود كلیسیم هستند
مدیر تضمین كیفیت شركت پگاه هم در میزگرد ایرنا با اشاره به اینكه آمار وزارت بهداشت نشان می دهد، 90درصد مردم كشور دچار كمبود كلسیم هستند ، گفت: با توجه به چنین معضلی باید فرهنگ سازی در خصوص مصرف شیر صورت گیرد زیرا شیر منبع مهمی برای جذب كلسیم است.
شهریار دبیریان افزود: كاهش مصرف شیر در میان مردم به ویژه زنان بسیار نگران كننده است زیرا پوكی استخوان هزینه های بالایی برای بخش درمان ایجاد می كند و بهتر است پیش از شكستگی استخوان به فكر پیشگیری باشیم كه همان مصرف درست كلسیم بجای درمان پس از وقوع حادثه است.
**مصرف نوشابه در ایران بالاتر از استاندارد جهانی است
دبیریان توضیح داد: متاسفانه مصرف نوشابه در ایران علیرغم ضررهایی كه این ماده غذایی دارد بالاتر از استاندارد جهانی است.
وی اظهار داشت: یك لیتر نوشابه 2300تومان است در حالیكه قیمت یك لیتر شیر 1700 تومان است.با وجود این فاصله باز هم مردم نوشابه را به شیر ترجیح می دهند.
**یارانه باید به شیر تعلق بگیرد
وی اظهار داشت: برای مصرف شیر باید یارانه را به شیر تخصیص دهیم به طوری كه قیمت آن در حدی باشد كه همه مردم بتوانند این ماده غذایی ارزشمند را مصرف كنند.
دبیریان با تاكید بر اینكه شیر غذای كامل است،گفت: در صورت تخصیص یارانه و ارزان شدن شیر، مردم تمایل بیشتری به مصرف شیر پیدا می كنند.
این كارشناس با اشاره به شیر مصرفی در مدارس ابتدایی گفت: علیرغم تنوع بالای شیر در ایران اما آموزش و پرورش فقط شیر ساده می خواهد كه در برخی از مدارس مشاهده شده كه تعدادی از دانش آموزان شیر خود را مصرف نمی كنند.
**تبلیغات نادرست،مصرف شیر را كاهش می دهد
عضو رسمی در كمیته های ایمنی مواد غذایی و سلامت دام گفت: یك سری ناخواسته بحث هایی را مطرح می كنند كه متاسفانه در كاهش مصرف شیر تاثیر دارد. به طور مثال در كتاب علوم سوم دبستان تصاویری است در خصوص استفاده از مواد نگهدارنده كه پاكت شیری در میان كالاهایی كه این نوع مواد را دارند، نشان داده شده است.
وی ادامه داد: چنین تصویری در ذهن كودكان نقش می بندد و تمایل آنها را به مصرف شیر كاهش می دهد و این رویه حتی در بزرگسالی ادامه می یابد.
دبیریان تاكید كرد: روش فرا دما باعث می شود كه شیرهای مدت دار عاری از هر گونه میكروبی شوند و علت ماندگاری شش ماهه آنها همین موضوع است.این شیرها پس از باز شدن باید در یخچال نگه داری و مصرف شوند.
وی یادآور شد: هم اكنون در لبنیات پرچرب هم از روغن پالم استفاده نمی كنند و چربی محصولات لبنی از چربی حیوانی و كاملاٌ طبیعی است.
**مصرف شیر در ایران یك سوم جهانی است
وی اظهار داشت: هم اكنون سرانه مصرف شیر در ایران یك سوم میانگین مصرف جهانی است.به عبارتی این میزان یك سوم كف میانگین مصرف شیر در جهان است.
**برخوردهای غیر كارشناسی در خصوص شیر
دبیریان تبلیغات نادرست را از علل مهم كاهش مصرف شیر دانست و اظهار داشت: صحبت های غیر مسئولانه در خصوص شیر باعث می شود كه میزان مصرف كاهش یابد. یك روز اعلام می كنند كه در شیر مواد سفید كننده(وایتكس) ریخته و روز دیگر مدعی می شوند كه در شیر مقدار زیادی چربی پالم استفاده می شود.
وی در ادامه اضافه كرد: همه اینها دست بدست هم می دهند و جامعه را سوی مصرف نكردن شیر هدایت می كنند و این در حالی است كه قدرت خرید مردم به دلیل كاهش درآمد، تقلیل یافته است كه این موضوع هم در كاهش مصرف شیر بی تاثیر نیست.
به گفته این كارشناس، نباید هركس در حوزه ای كه مسئولیتی بر عهده دارد غیر مسئولانه اظهار نظر كند.
وی معتقد است: دیگر باید از فرهنگ سازی در میان مردم عبور كنیم و به فرهنگ سازی در خصوص متخصصانی كه در حوزه شیر اشراف ندارند اما اظهار نظر می كنند بپردازیم. لازم است كسانی كه می خواهند در خصوص شیر صحبت كنند یكبار هم كه شده به كارخانه های تولید شیر مراجعه و از نزدیك با عمل آوری این محصول ارزشمند آشنا شوند تا مردم را با خبرهای نادرست به سوی عدم مصرف شیر سوق ندهند.
**تخلف یك یا دو كارخانه را نباید به حساب همه كارخانه ها گذاشت
وی معتقد است: در صورتی كه یك یا دو كارخانه تخلف كردند باید با همان كارخانه ها برخورد كرد نه اینكه تخلف را به همه شركت های لبنیات تعمیم داد.
دبیریان گفت: حتی برخورد با تخلفات نباید به گونه ای باشد كه مردم را در مصرف شیر دچار اضطراب كند.
**مردم بیشتر به دنبال طعم غذا هستند
وی با اشاره به اینكه مردم وقتی مهر استاندارد را بر روی محصولی مشاهده كنند ، خیالشان آسوده می شود، بیان داشت: بیشتر مردم به دنبال طعم غذا هستند و كیفیت از دیدگاه مشتری عطر،رنگ و مزه غذا است.
**استفاده از شیر فله ای ممنوع
وی توضیح داد: طی چند سال اخیر فروشگاه هایی كه لبنیات غیر پاستوریزه عرضه می كنند افزایش یافته است كه این خود عاملی برای افزایش بیماری تب مالت است.
دبیریان با اشاره به دیگر راه های انتقال بیماری تب مالت گفت: این بیماری می تواند از طریق جراحات پوستی كه با شیر آلوده در تماس باشد هم رخ دهد.
وی ادامه داد: تنها با جوشاندن شیر میكروب ها از بین می روند در حالیكه دیگر مواد مغذی شیر با جوشاندن از بین خواهد رفت و در صورت پاستوریزه كردن شیر بسیاری از مواد مغذی شیر حفظ می شوند.
**میزان مصرف شیر در ایران كم است
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو نیز در این میزگرد گفت: شیر و فراورده های لبنی یكی از مهم ترین مواد غذایی است كه باید سر سفره مردم قرار گیرد.
دكتر حسین رستگار افزود: شیر یكی از مفیدترین مواد غذایی بوده كه در تامین انرژی و سلامت بدن ، اهمیت ویژه ای دارد.
وی خاطرنشان كرد: شیر ، ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن را تامین می كند و اگر مصرف آن ترویج شود، خدمت بزرگی به جامعه شده است.
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو تصریح كرد: متاسفانه میزان مصرف شیر و فراورده های لبنی در ایران در مقایسه با كشورهای توسعه یافت كم است.
رستگار افزود: این درحالی است كه میزان مصرف لبنیات در هر جامعه ای ، نشان دهنده میزان توسعه یافتگی كشورها است؛ كشورهای پیشرفته ، شیر زیادی مصرف می كنند.
به گفته وی، متوسط مصرف شیر در كشورهای پیشرفته اروپایی 220 تا 300 كیلوگرم به ازای هر فرد در سال است.
**شیر باید یارانه داشته باشد
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو گفت: در برخی كشورها، دولت ها حتی به شیر ، یارانه اختصاص می دهند.
رستگار افزود: كشوری مانند انگلیس سالانه بودجه ای تصویب می كند كه شیر به صورت رایگان در اختیار مدارس قرار گیرد و در این رابطه دارای برنامه های زیربنایی است.
**گرانی شیر از دلایل اصلی مصرف كم آن در جامعه
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو گفت: سرانه مصرف شیر در ایران پایین است كه یكی از دلایل آن قیمت شیر است.
رستگار افزود: در استرالیا به خاطر قیمت ارزان شیر و در دسترس بودن آن ، مردم به جای آب، شیر مصرف می كنند.
**نبود برنامه ریزی منسجم برای ترویج مصرف شیر
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو خاطر نشان كرد: افزایش سرانه مصرف شیر در ایران نیاز به برنامه ریزی مناسبی دارد اما برنامه ای منسجم در این بخش وجود ندارد.
رستگار افزود: اگر برنامه ریزی منسجمی در رابطه با مصرف شیر در كشور وجود داشته باشد اتفاقی كه الان در رابطه با توزیع شیر در مدارس می افتد، نخواهد افتاد؛ توزیع شیر در مدارس به گونه ای شده كه گاهی به دلیل كمبود بودجه قطع می شود.
وی یادآور شد: انسان سالم ، محور فعالیت های اجتماعی و اقتصادی هر جامعه ای به شمار می رود، اگر انسان سالم نباشد نمی تواند كار كند.
**توزیع شیر در مدارس باید دائمی باشد
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو تاكید كرد: با توجه به اینكه شیر یكی از اركان حفظ سلامت بدن به شمار می رود ، باید برنامه ریزی مدونی در این زمینه صورت گیرد و به گونه ای باشد كه شیر همیشه به صورت رایگان در مدارس توزیع شود.
رستگار تصریح كرد: اگر توزیع شیر در مدارس بودجه نداشت باید حتی بودجه موارد دیگر را قطع كرد و خرج توزیع شیر در مدارس كنیم.
وی اضافه كرد: فرهنگسازی مصرف شیر بین مردم نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است . اما اكنون چقدر برای شیر در صدا و سیما تبلیغ می شود درحالیكه شیر جزو برنامه های مهم سلامت است.
**بجای جستجوی مشكلات دنبال ترویج مصرف شیر باشید
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو گفت: رسانه ها به جای آنكه در جستجوی آن باشند كه تبلیغ كنند در شیر یا سایر فراورده های لبنی ، مشكلی وجود دارد ، بهتر است مصرف آن را ترویج كنند و آموزش دهند.
رستگار افزود: می توان پیشنهاد داد كه آموزش تغذیه و مصرف فراورده های لبنی در كتاب های درسی به ویژه در مقطع ابتدایی ، اجباری شود.
وی خاطرنشان كرد: اگر آموزش به نحوه صحیحی به كودكان ارائه شود، می توان فرهنگ مصرف شیر را در جامعه ترویج داد.
**شیرهای ارزان آبكی
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو گفت: گاهی نمونه های شیری از مدارس به سازمان غذا و دارو اطلاع رسانی شده كه شیر مانند آب بوده است؛ شیر ارزان می دهند اما باید دید كیفیت آن به چه شكل است.
رستگار افزود: اگر واقعا خواستار توزیع شیر در مدارس هستیم باید سه جنبه بهداشت، سلامت و كیفیت آن نیز مد نظر قرار گیرد.
وی خاطرنشان كرد: شیر باید املاح و ویتامین های مورد نظر را داشته و طبق استانداردهای تعریف شده باشد.
** شیرهای تولیدی پالم ندارند
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو گفت: گاهی صحبت از وجود پالم (روغن گیاهی) در شیر می شود؛ پالم سم نیست، پالم بد نیست بلكه سخن بر سر این است كه برخی متخلفان شیر را می جوشانند ، چربی حیوانی را برمی دارند و آن را جایگزین چربی گیاهی می كنند.
رستگار افزود: در هیچ فراورده لبنی ، هیچگونه روغن پالم و گیاهی نباید مصرف شود و چربی حیوانی حتما باید داخل آن باشد.
وی ادامه داد: البته تولیدكنندگان فراورده های لبنی می توانند میزان درصد چربی فراورده خود را تغییر دهند تا بطور مثال مبتلایان بیماری های قلبی بتوانند از آن استفاده كنند اما جایگزین كردن چربی حیوانی با چربی گیاهی از نظر سلامت و كیفیت، مورد تائید وزارت بهداشت نیست.
وی تاكید كرد: اكنون میزان روغن پالم در فراورده های لبنی نزدیك صفر است و روغن گیاهی در هیچ شیری استفاده نمی شود.
** استانداردهای تولید شیر ایران سختگیرانه تر از ضوابط بین المللی است
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو گفت: فرآورده های لبنی باید كیفیت لازم را داشته و با ضوابط بهداشتی موجود، تطابق داشته باشند.
رستگار افزود: در برخی فراورده های لبنی ، شرایط فنی ما ، سخت گیرانه تر از استانداردهای بین المللی است تا همه سیستم تولید فراورده های لبنی مجبور به دستیابی به اهداف عالی سلامت شوند.
** تقلبات شیر
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو گفت: تقلبات در تولید فراورده های لبنی ، سلامت فرآورده های لبنی را به خطر می اندازد.
رستگار افزود: از جمله این تقلبات می توان به اضافه كردن آب و روغن گیاهی و گاهی مواد غیرمجاز یا آنتی بیوتیك ها اشاره كرد.
وی تاكید كرد: امنیت شیر باید تامین شود زیرا اگر تقلبی در آن صورت گیرد به سلامت مردم، آسیب می زند.
وی یادآور شد: اهداف افزایش میزان مصرف فرآورده های لبنی در جامعه با آموزش و حفظ كیفیت و سلامت این فرآورده ها را پیگیری می كنیم.
**چه نمره ای به كیفیت فرآورده های لبنی می دهید؟
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو گفت: صنعت تولید فرآورده های لبنی در كشور یكی از صنایع موفق در صادرات است .
رستگار افزود: ما دنبال كسب استانداردهای حداكثری در تولید فرآورده های لبنی هستیم و گاهی این استانداردها متفاوت است.
وی خاطرنشان كرد: صنعت تولید فرآورده های لبنی در كشور، موفق بوده و مورد تائید است.
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو در عین حال تصریح كرد: البته برخی مباحث جانبی نیز در این حوزه وجود دارد و خود تولیدكنندگان نیز پذیرفته اند كه اگر در خصوص این مباحث ، مراقبت نكنند هم داخل و هم در صادرات دچار مشكل خواهند شد.
**نظارت كیفیت غذا، متولی واحد می خواهد
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو گفت: یكی از بزرگ ترین معضل صنایع غذایی در بحث سلامت این است كه متولی واحدی ندارد و زنجیره غذایی از مزرعه تا سفره به هم پیوسته نیست.
رستگار افزود: یكی از وظایف مجلس این است كه باید این قضیه را مشخص كند تا این تناقضات ایجاد نشود.
** شیرهای فله ای، تب مالت می آورند
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو با اشاره به افزایش تب مالت در كشور گفت: طبق بررسی های به عمل آمده ، مصرف فراورده های لبنی غیرصنعتی عامل افزایش تب مالت در كشور است.
رستگار افزود: فروش فله ای فرآورده های لبنی باید ساماندهی شود؛ فروش فله ای این فرآورده ها را تائید نمی كنیم زیرا برای سلامتی مضر است.
اقتصام**9186**9123**9185
در میزگرد ایرنا مطرح شد:
روند كاهشی مصرف شیر ادامه دارد/ سالمندی در ایران 20 سال زودتر رخ می دهد
۱ دی ۱۳۹۴، ۷:۵۷
کد خبر:
81888862
تهران - ایرنا - در حالی كه مصرف شیر و لبنیات در ایران روز به روز روند كاهشی را طی می كند شواهد نشان می دهد كه سالمندی در ایران به دلیل شیوع بیماری خاموش پوكی استخوان 20 سال زودتر از میانگین جهانی اتفاق می افتد.