در گذر روزگاران دور، از پای كرسی های گرم فامیلی و پرده نقالی خوانی تا به امروز هنوز می توان صدای خش دار پدربزرگ ها كه از شعله های آتش سیاوش و نبردهای رستم و آه سهراب می گوید را شنید.
شاهنامه و حافظ خوانی در ایران اسلامی سنتی جاودانه است كه ما را با رگ و ریشه و اصالت ایرانیمان پیوند می دهد.
در دنیای ماشینی و رو به رشد كنونی و توسعه فضاهای مجازی و روزمرگی بی امان، پناه آوردن به شاهنامه و روایت های دلگشای فردوسی راهی برای تسلی دادن به خاطر پریشان هویتی فراموش شده است.
شاهنامه اثر حكیم ابوالقاسم فردوسی طوسی، حماسه ای منظوم شامل حدود 6 هزار بیت و یكی از بزرگ ترین و برجسته ترین اثرهای حماسه ای جهان است كه سرایش آن سی سال از عمر فردوسی را در برگرفت.
محتوای این شاهكار ادبی، اسطوره ها، افسانه ها و تاریخ ایران از ابتدا تا فتح ایران توسط اعراب در سده هفتم است كه در چهار دودمان پادشاهی پیشدادیان، كیانیان، اشكانیان و ساسانیان خلاصه می شوند و به سه بخش اسطوره ای (از عهد كیومرث تا پادشاهی فریدون)، پهلوانی (از قیام كاوه آهنگر تا مرگ رستم) و تاریخی (از پادشاهی بهمن و ظهور اسكندر تا فتح ایران توسط اعراب) تقسیم می شود.
زمانی كه زبان دانش و ادبیات در ایران زبان عربی بود، فردوسی با سرودن شاهنامه موجب زنده شدن و احیای زبان پارسی شد.
شاهنامه نفوذ بسیاری در ادبیات جهان داشته و شاعران بزرگی مانند گوته و ویكتور هوگو از آن به نیكی یاد كرده اند.
در زاهدان مركز سیستان و بلوچستان جمعی دور هم محفلی گرم، صمیمی و عاشقانه را تشكیل داده و در آن به سرائیدن شاهنامه و تحلیل و تفسیر این اثر بدیع می پردازند.
یكی از اعضا انجمن شاهنامه خوانی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در دنیایی امروزی كه بیشتر افراد جامعه دچار فقر فرهنگی هستند روی آوردن به شاهنامه خوانی می تواند هویت اصیل ایرانی را به ما بازگرداند.
محمد امین مرادقلی خاطر نشان كرد: شاهنامه مفاهیم زیبایی را در خود جای داده كه با تفكر در آن از بسیاری معضلات اجتماعی رها می شویم.
این شاعر و مدرس ادبیات فارسی خاطر نشان كرد: این محفل از مسئولان هیچ چشمداشتی ندارد و تنها از آنان می خواهد تا فقط یكبار در این جمع حضور یابند و یك بیت از شاهنامه را قرائت كنند.
یكی دیگر از اعضا شاهنامه خوانی گفت: انجمن شاهنامه سیمرغ حركتی مردمی است كه سه سال قبل شروع شد و اهداف علمی و فرهنگی را دنبال می كند.
علیرضا باقری تصریح كرد: از اهداف تشكیل این محفل گرد هم آوردن علاقه مندان به زبان و ادبیات فارسی و معرفی جدی مبانی و ظرفیت های فرهنگی مبتنی بر آثار فاخر ادب فارسی به ویژه شاهنامه حكیم ابوالقاسم فردوسی است.
این شاعر، پژوهشگر و مدرس ادبیات فارسی ادامه داد: هدف از خواندن شاهنامه در این انجمن آشنایی افراد با خوانش صحیح از متن و آشنایی با فلسفه آثار حماسی است.
وی افزود: شاهنامه در حقیقت پرداختن به تاریخ پر افتخار كشورمان و توجه به تعالیم ارزشمندی است كه به عنوان یك مسلمان ایرانی مبناهای محكم فرهنگی جامعه ما را می سازد.
وی بیان كرد: فضای برگزاری جلسات شاهنامه خوانی در زاهدان با تلاش های حوزه هنری فرهنگ و ارشاد اسلامی و اسناد ملی سیستان و بلوچستان حاصل شد.
رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی استان سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: شاهنامه خوانی بیش از یك سال است كه در سالن جلسات این سازمان برگزار می شود.
قاسم سیاسر ادامه داد: این آیین زیبای مردمی ساعت 17 هر سه شنبه با حضور جمعی از نخبگان و فرهیختگان برگزار می شود.
وی تصریح كرد: برای اطلاع رسانی مردم از این آیین هر هفته به حدود 400 نفر پیامك ارسال می شود.
وی خاطر نشان كرد: تقویت فرهنگ ملی هدف اصلی برگزاری این آیین بوده كه تا كنون موفقیت های زیادی را بدست آوره است.
وی بیان كرد: در آیین شاهنامه خوانی علاوه بر روخوانی شاهنامه به مفاهیم و عمق موضوعات شاهنامه نیز پرداخته می شود.
گرچه این شاعران و اهل فرهنگ و ادب فارسی مكانی كوچك برای سرائیدن تاریخ كهن ایران زمین در اختیار دارند اما به صراحت اعلام داشتند كه از مسئولان هیچ چیز جز شركت در نشست های صمیمی خود نمی خواهند.
شاهنامه و شاهنامه خوانی گویای وجود خرد و دانش از روزگاران دور در ایران و نیز نشاندهنده توجه مردم فرهنگ مدار ایران به مقوله فرهنگ و هنر است و اندیشمندان سیستانی و بلوچستانی امید دارند این سنت كهن هیچگاه به فراموشی سپرده نشود و نسل جوان و نوجوان ما با شركت در این قبیل نشستها از شیرینی محافل گرم شاهنامه خوانی لذت برده و خود عامل برگزاری این محفل گرم و دوستانه شوند.
7311 / 6081
زاهدان- ایرنا- شاهنامه خوانی به عنوان سنتی دیرینه در میان مردم فهیم و اهل دانش ایران اسلامی چندی است كه در برخی شهرهای سیستان و بلوچستان به عنوان زادگاه رستم دستان و سرزمین الهام گرفتن فردوسی بزرگ برای نگارش شاهكار ادبی جهان «شاهنامه»، در حال اجرا است.