به گزارش ايرنا، موقعيت جغرافيايي دهبيد يا صفاشهر در شمال استان فارس و به عنوان شهري در منطقه اي سردسيري و مردم ميهمان نوازش، اين شهر را در ساليان دور به مأمن و پناهگاهي براي مسافران تبديل كرده است.
اين بنا كه قدمت آن به اواخر دوره قاجاريه مي رسد، به شكل چهار ضلعي و چهارايواني ساخته شده است.
اين اثر تاريخي 11 دي 1380 به شماره 4540 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
شهرستان خرمبيد به مركزيت صفاشهر در 178 كيلومتري شمال شيراز واقع است و براي بازديد از اين شهر، مسافت حدود سه ساعته بين مركز استان و اين شهر را بايد پيمود.
در مراجعه به اين كاروانسراي تاريخي در مركز شهر صفاشهر با درهاي بسته اين كاروانسرا مواجه مي شويد.
اين در حالي است كه اهالي محل از ياد نبرده اند كه حدود چهار دهه پيش، فعاليت دبستان پسرانه جامي و دخترانه عفيف در كاروانسرا مايه رونق اين محل بود و پس از آن نيز اين كاروانسرا، در اختيار نهادهاي مختلف قرار گرفت.
تابلوهاي بر سر در اين كاروانسرا حاكي از بهره برداري از آن در گذشته نه چندان دور است و تا قبل از افتتاح ساختمان حوزه علميه شهر صفاشهر، اين كاروانسرا محل تحصيل علم و تهذيب طلبه ها و فضلاي اين منطقه بوده است.
در دو سوي درهاي ورودي اين كاروانسراي تاريخي، حجره هايي هستند كه هنوز فعاليت هاي تجاري، ورزشي و ... در برخي از آنها ادامه دارد.
برپا شدن مكانيكي و چاله مخصوص تعويض روغني در مجاورت در ورودي اين كاروانسرا فضايي نامانوس با يك محل تاريخي و فرهنگي را به آن بخشيده است.
در همين حال، گذري در كوچه هاي اطراف حاكي از آن است كه اين كاروانسرا روزگار ناخوشي دارد و بخش هايي از ديوار و برج هاي چهارسوي اين كاروانسرا در اثر رطوبت و بي توجهي ها در گذر زمان تخريب شده اند.
از آنجا كه اين كاروانسرا در يكي از سردترين شهرهاي استان فارس بنا نهاده شده است، علاقه مندان به آثار تاريخي و فرهنگي درباره تخريب بيش از پيش اين بنا در زمستان امسال و با بارش برف ابراز نگراني كرده اند.
رئيس شوراي اسلامي شهرستان خرمبيد در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: كاروانسراي دهبيد به دليل استفاده نشدن در مقطع كنوني در معرض تخريب است و به نظر مي رسد اگر برف سنگيني در اين شهر ببارد و فردي در صدد برف روبي برنيايد، اين بناي قديمي دچار تخريب مي شود.
سيد منصور ميرعظيمي افزود: بهره برداري هر نهاد و دستگاهي از اين بناي تاريخي مي تواند از تخريب اين بنا جلوگيري كند.
عضو شوراي اسلامي شهر صفاشهر گفت: اين شورا و شهرداري صفاشهر آمادگي دارند كه با تحويل اين كاروانسرا، از آن در قالب مقاصد فرهنگي همچون ايجاد نمايشگاه صنايع دستي بهره برداري كنند.
وي اظهار كرد: با توجه به بهره برداري از ساختمان حوزه علميه صفاشهر، هم اينك كاروانسراي دهبيد متروكه شده و در حال تخريب است.
** كليدهاي كاروانسرا را تحويل داده ايم
حجت الاسلام مهدي نقوي امام جمعه صفاشهر در اين باره به خبرنگار ما گفت كه با بهره برداري از ساختمان حوزه علميه، كليدهاي كاروانسرا به اداره اوقاف تحويل شده است.
رئيس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي شهرستان خرمبيد نيز در اين باره اظهار كرد كه با توجه به ظرفيت هاي فرهنگي و گردشگري كاروانسراي دهبيد، انتظار مي رود كه ا زاين كاروانسرا بهره برداري مطلوب در قالب مهمانسرا يا هتل توريستي يا ديگر مقاصد شود.
خداداد عرب جعفري افزود: متاسفانه شاهد گام هاي رو به جلويي از سوي اداره هاي اوقاف و امور خيريه و ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در بهره برداري از ظرفيت هاي كاروانسراي دهبيد نبوده ايم.
** كاروانسراي دهبيد به بازارچه صنايع دستي تبديل مي شود
رئيس اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان هاي آباده و خرمبيد در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار كرد: اين اثر تاريخي وقفي است و سند شش دانگ اين كاروانسرا در اختيار اين اداره است.
مرتضي رنجبر افزود: پيش از اين هزينه اي در حدود دو ميليارد و 500 ميليون ريال براي بازسازي اين كاروانسرا و بهره برداري از آن به عنوان ساختمان حوزه علميه صفاشهر صورت گرفت كه اداره اوقاف و امور خيريه آماده بازپرداخت اين مبلغ است تا به صورت رسمي، اين كاروانسرا را تحويل بگيرد.
رئيس اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان هاي آباده و خرمبيد اظهار كرد: اين اداره در نظر دارد كه اين كاروانسرا به بازارچه عرضه صنايع دستي و خدمات گردشگري تبديل كند و اميدواريم اين امر در تعطيلات نوروز 95 محقق شود.
وي گفت: در سي سال گذشته تغيير بصري فضاي اين كاروانسرا را متاثر از كاربري هاي مختلف شاهد بوده ايم اما در نظر داريم كه با احياي ساختمان كاروانسرا و محوطه پيرامون آن، آن را به حالت اوليه برگردانيم.
رنجبر اظهار كرد: تحقق چنين هدفي نيازمند 20 تا 30 ميليارد ريال است اما به طور قطع، در نخستين گام، در تعطيلات پيش روي نوروز اين كاروانسرا به بازارچه صنايع دستي بومي منطقه تبديل مي شود.
علاقه مندان به ميراث فرهنگي و آثار تاريخي در فارس اميدوار هستند گام هاي لازم در مسير ساختمان كاروانسراي تاريخي دهبيد با شتاب بيشتري برداشته و از ظرفيت اين اثر تاريخي در راستاي توسعه گردشگري و تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي بهره گرفته شود.
گزارش: سيداحمد نجفي
2027 / 1876
شيراز- ايرنا- رهگذران اين روزها با نگاهي نگران به كاروانسراي تاريخي دهبيد در شمال استان فارس مي نگرند و اين كه سرنوشت اين كاروانسراي متروكه با بارش هاي برف و باران امسال چه مي شود؟