۱۳ دی ۱۳۹۴، ۱۳:۲۰
کد خبر: 81904904
T T
۰ نفر

تغذیه در دوران سالمندی

۱۳ دی ۱۳۹۴، ۱۳:۲۰
کد خبر: 81904904
تغذیه در دوران سالمندی

تهران-ایرنا-درحال حاضر جمعیت سالمند 2.8 درصد از جمعیت كل كشور را تشكیل می دهد و با توجه به اینكه جامعه به سمت سالمندی پیش می رود، تغذیه مناسب یكی از نكات ضروری برای داشتن زندگی سالم و بانشاط در دوران سالمندی است.

به گزارش گروه علمی ایرنا از مركز تحقیقات سالمندی، با افزایش سن، اثراتی همچون كاهش آب بدن، كاهش حجم عضلات، افزایش میزان چربی بدن و كاهش میزان پروتئین در بدن سالمندان می تواند رخ بدهد.
متخصصان تغذیه توصیه می كنند كه داشتن رژیم غذایی متعادل و متنوع ازتمامی گروه های غذایی ضروری است و خانواده ها در برنامه غذایی باید از تمامی هرم غذایی بهره مند شوند و مقدار مصرف مواد غذایی نیز باید بر اساس سن افراد و فرزندان در نظر گرفته شود.
تغذیه مناسب یكی از نكات ضروری برای داشتن زندگی سالم و بانشاط است در دوران سالمندی لازم است از تمامی گروه‌های غذایی به مقدار توصیه‌شده استفاده شود.

**نان و غلات
یكی از مهم‌ترین و ارزان‌ترین منابع تأمین انرژی است و بیش از نیمی از انرژی موردنیاز بدن از طریق آن تأمین می‌شود این مواد علاوه بر تأمین انرژی، خواص فراوانی را دارا هستند. در این گروه مصرف نان‌ها و غلات سبوس‌دار بهتر از انواع سبوس گرفته است .
در طول روز 6-11 واحد از این گروه باید مصرف شود. منابع غذایی این گروه شامل انواع نان‌ها، برنج، ماكارونی، رشته و غلات است .

**میوه و سبزی
این گروه از تنوع بسیار زیادی برخوردار است و شامل انواع میوه و سبزی‌هاست و همان‌طور كه تنوع زیادی دارند خاصیت‌های فراوانی نیز در آن به چشم می‌خورد در اصطلاح به این گروه جاروی بدن می‌گویند زیرا سموم بدن را خارج می‌كند.از گروه میوه‌ها در طول روز 4-2 واحد و از گروه سبزی‌ها 5-3 واحد موردنیاز است.

**پروتئین
این گروه شامل انواع گوشت، حبوبات، تخم‌مرغ، حبوبات و مغزها می‌باشد توصیه می‌شود سالمندان به‌جای گوشت قرمز بیشتر از گوشت مرغ و ماهی استفاده كنند كه میزان چربی و كلسترول كمتری دارد.
از گروه مواد پروتئینی 3-2 واحد موردنیاز است.

**لبنیات
این گروه شامل شیر، ماست، دوغ، كشك و پنیر است. لبنیات سرشار از كلسیم است كه مصرف كافی آن سبب پیشگیری از پوكی استخوان می‌شود. مصرف لبنیات كم‌چرب مناسب‌تر از انواع پرچرب آن است. از گروه لبنیات 3-2 واحد موردنیاز است.توصیه می شود سالمندان از گروه مواد غذایی چربی، قند و شكر، نمك به‌صورت محدود در رژیم غذایی استفاده شود.

**آب و مایعات
با افزایش سن در مركز تشنگی بدن اختلال ایجادشده و سالمند احساس تشنگی نخواهد كرد ازاین‌ رو بهتر است روزانه 6-8 لیوان آب و مایعات مصرف كرده و منتظر تشنه شدن كنند .

**نكات مهم
- فرد سالمند نسبت به قبل به كالری كمتری نیاز دارد درصورتی‌كه این مهم را مدنظر قرار ندهد به چاقی دچار می‌شود.
- دریافت انواع نوشابه‌های گازدار، سس مایونز، شیرینی و شكلات، غذاهای چرب و سرخ‌شده محدود شود.
- ازجمله مهم‌ترین مشكلات این دوران یبوست است درصورتی‌كه سالمندی به نكات تغذیه‌ای ذیل توجه كند تا حد زیادی به‌طرف شدن مشكل كمك خواهد كرد.
میوه‌ها و سبزی‌ها را بیشتر از قبل استفاده كنند، افزایش مصرف فیبر (انواع سبزی‌ها، میوه‌های هسته چوبی، انجیر و یا آلوی خیسانده در آب)، مصرف روغن‌زیتون و مصرف كافی مایعات تا حد زیادی این مشكل را برطرف خواهد كرد.
علمی **1354**1440
۰ نفر