دانشگاه شيراز و وزارت نفت براي ارتقاي فناوري توليد متانول و كاتاليست در ايران قرارداد امضا كردند

شيراز- ايرنا- معاون پژوهش و فناوري دانشگاه شيراز با اشاره به امضاي 12 قرارداد همكاري بين وزارت نفت و دانشگاه هاي كشور گفت: دو قرارداد از اين مجموعه قراردادها بين دانشگاه شيراز و اين وزارتخانه براي بهينه سازي و ارتقاي فناوري توليد متانول و كاتاليست ها در ايران امضا شد.

دكتر احمد عريان سه شنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: روز 13 دي ماه و عقد اين مجموعه قراردادها با وزارت نفت روز بزرگي براي صنعت و آموزش عالي كشور بود.
وي گفت: امضاي اين قراردادها نويدبخش تحول در ارتباط صنعت و دانشگاه و تقاضا محور شدن پژوهش هاي دانشگاهي بود كه در نتيجه آن تحقيقات علمي از پژوهش هاي بين فردي استاد و دانشجو و چاپ مقاله به سمت توليد محصول و اثرگذاري در جامعه سوق يابد.
** ارتقاي فناوري كشور در توليد متانول
معاون پژوهش و فناوري دانشگاه شيراز محور يكي از قراردادهاي امضا شده با محوريت اين دانشگاه را ارتقاي فناوري كشور در عرصه توليد متانول عنوان كرد.
وي گفت: اين قرارداد پژوهشي مراحل مربوط به توليد متانول تا تبديل آن به فرآورده هاي مختلف، فروش و بازاريابي آن را در همكاري نزديك با صنعت پتروشيمي را شامل مي شود.
عريان اظهار كرد: محور اين قرارداد حول دانشگاه شيراز است و مقرر شده است كه اين دانشگاه در همكاري مشترك با دانشگاه هاي صنعتي شريف، كرمانشاه، سيستان و بلوچستان و شهيد چمران اهواز اين قرارداد را به نتيجه برساند.
وي گفت: نخستين جلسه تيم هاي كاري براي اجرايي كردن اين قرارداد با حضور استاداني از دانشگاه هاي مشاركت كننده روزهاي آينده در دانشگاه شيراز برگزار مي شود.
متانول يا متيل الكل يا الكل متيليك يا الكل چوب كه ساده‌ترين نوع الكل‌هاست. اين ماده مي تواند به‌عنوان ضد يخ، حلال و سوخت به كار برده مي‌شود.
متانول به صورت محدود به عنوان سوخت در موتورهايي با سيستم احتراق داخلي استفاده مي‌شود. متانول توليد شده از چوب و ساير تركيبات آلي را متانول آلي يا بيوالكل مي‌نامند كه يك منبع تجديد شدني براي سوخت است و در مواردي مي‌تواند جايگزين مشتقات نفت خام شود.
** ماموريت دانشگاه شيراز براي ارتقاي فناوري توليد كاتاليست ها
معاون پژوهش و فناوري دانشگاه شيراز در ادامه گفت: بر مبناي قراردادهاي منعقد شده بين اين دانشگاه و وزارت نفت، اين دانشگاه ماموريت ارتقاي فناوري توليد كاتاليست ها در كشور را برعهده گرفته است.
وي يادآوري كرد: ايزومريزاسيون يكي از حوزه هاي دانش شيمي و ساخت كاتاليست ها است كه فرايندهاي شيميايي را شتاب مي بخشد و يا فرايندهاي ناممكن را ممكن مي كند.
عريان گفت: هم اينك بيشترين حجم كاتاليست ها از خارج كشور وارد مي شود و تعداد اندكي از كاتاليست ها به صورت محدود در دانشگاه هاي داخل كشور ساخته شده است.
معاون پژوهش و فناوري دانشگاه شيراز اظهار كرد: با قرارداد امضا شده بين اين دانشگاه و وزارت نفت، قرار است دانشگاه ها وارد عرصه توليد و بهينه سازي فناوري توليد كاتاليست ها شوند و تا مرحله توليد با كيفيت مطابق با استانداردهاي جهاني و بازاريابي براي محصول توليدي گام بردارند.
وي افزود: در اين مسير، رشته هاي مهندسي شيمي، شيمي، مهندسي مواد، نفت، محيط زيست، اقتصاد، مديريت و شايد زمين شناسي هم در جريان اين پژوهش علمي كاربردي مشاركت خواهند داشت.
كاتاليست ها وسايلي هستند كه عمدتا در اتومبيل ها نصب مي شوند كه با نصب آن ها گازهاي آلاينده هوا به گازهاي بي خطر تبديل مي شوند.
عريان گفت: قراردادهاي امضا شده بين وزارت نفت و مراكز آموزش عالي كشور به طور عملي دانشگاه ها را وارد فرايند اجرايي برخي طرح هاي منتهي به توليد محصول مي كند و دانش فني خاصي را به دانشگاه ها وارد مي كند.
وي ادامه داد: دانشگاه هاي كشور با بهره گيري از فرصت اين قراردادهاي پژوهشي در حوزه هاي مختلف علمي روزآمد مي شوند و قادر خواهند بود ضمن دستيابي به آخرين فناوري هاي روز جهان، براي توليد و ابداع محصولات جديد نيز گام بردارند.
معاون پژوهش و فناوري دانشگاه شيراز يادآوري كرد: اين دانشگاه بهمن ماه 93 نيز در تفاهم نامه اي با وزارت نفت، ماموريت تحقيق درباره ازدياد برداشت از سه ميدان بزرگ نفتي كشور را عهده دار شده بود كه هم اينك متخصصان اين دانشگاه در حال ايفاي اين ماموريت هستند.
2027 / 1876