به گزارش ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، محققان دانشگاه توكيو موفق به ساخت حسگري شدند كه به شكل غيرتهاجمي قادر به اندازهگيري مقدار اكسيژن سلولهاي خوني است. اين حسگر ورقهاي با حساسيت بالا ميتواند ميزان مصرف اكسيژن سلولها را اندازهگيري كند. براي اين كار تنها لازم است كه حسگر را در محيط كشت سلولها يا بخش بريده شده از بافت سه بعدي قرار داد.
ارزيابي كيفيت و فعاليت سلولي اهميت زيادي در حوزه توسعه داروي، توليد بافتهاي مصنوعي و آناليز سلولي دارد. با اين حال تمامي روشهاي مورد استفاده براي اين كار موجب تغيير ساختار سلول و آسيب ديدن آن ميشود.
بنابراين محققان به دنبال روشهاي غيرتهاجمي براي اندازهگيري وضعيت سلولهاي محيط كشت بوده تا بتوانند حسگر مورد استفاده را بعد از اندازهگيري از محيط كشت جدا كنند.
اين گروه تحقيقاتي به رهبري تاكانوري ايچيكي با ساخت اين حسگر لايه نازك انعطافپذير موفق به انجام اين كار شدند به طوري كه امكان اندازهگيري غيرتهاجمي متابوليسم سلولي را در محيط كشت فراهم كردند.
در اين حسگر از يك ورق پليمري شفاف و انعطافپذير استفاده شده است كه تعداد زيادي حفره روي آن قرار دارد. اين حفرهها داراي قطر بسيار كمي هستند. در انتهاي هر حفره يك لايه نازك شامل كمپلكس فسفرسانس فلزي قرار دارد كه بسته به ميزان اكسيژن ميتواند نشر فسفرسانس انجام دهد.
ايچيكي ميگويد: با تركيب اين حسگر و سيستمهاي اندازهگيري نوري خودكار ميتواند ميزان تابش فسفرسانس را اندازهگيري كرد. اين حسگر ميزان اكسيژن را در 100 نقطه مختلف در هر دقيق اندازهگيري ميكند. ما با موفقيت ميزان متابوليسم اكسيژن را در سلولهاي سرطاني روي ظرف پتري اندازهگيري كرديم و در نهايت موفق به ترسيم نقشه نرخ مصرف اكسيژن در تكهاي از مغز موش شديم. اين حسگر براي توليد انبوه مناسب بوده و اميدواريم كه از آن بتوان در رهاسازي دارو استفاده كرد.
علمي **1354**1440
تهران - ايرنا - پژوهشگران ژاپني موفق به ساخت حسگر انعطافپذيري شدند كه قادر است اكسيژن مصرف شده توسط سلولها را اندازهگيري كند. اين حسگر لايه نازك، به صورت غيرتهاجمي نقشه مصرف اكسيژن را در بافت سلولي ترسيم ميكند.