۱۹ دی ۱۳۹۴، ۸:۲۶
کد خبر: 81912600
T T
۰ نفر
تداوم آيين هاي مولودي خواني و دف نوازي در مهاباد

مهاباد- ايرنا- همزمان با ماه ربيع الاول، آيين هاي مولودي خواني و دف نوازي در مساجد، خانقاه ها، تكيه ها و ديگر نقاط شهري و روستايي مهاباد همچنان به گوش مي رسد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، آيين هاي مولودي خواني و دف نوازي به مناسبت ولادت پيامبر اكرم (ص) از ديرباز در اين ديار در ماه ربيع الاول ماه تولد نبي مكرم اسلام(ص) در مساجد و خانقاه ها، تكيه ها و منازل شهروندان و روستاييان برگزار مي شود.
شركت در آيين مولودي خواني ويژه نسل يا قشر خاصي نيست و پير و جوان، زن و مرد و هر كسي با هر سليقه اي مي تواند در اين آيين ها حضور پيدا كند و به مداحي و ذكر 'الله مدد يا رسول الله نظر' و دف نوازي گروه هاي مولودي خوان گوش فرا دهد.
آيين هاي مولودي خواني از قديم در اين منطقه مرسوم بوده و برخي از خانواده ها و شخصيت هاي ديني و گروه هاي مولودي خوان براي همه مردم شناخته شده هستند به طوري كه در برخي محله ها هيات امناي مساجد هر ساله براي انجام اين مراسم تدارك لازم را پيش از آغاز ربيع الاول فراهم مي كنند.
مولود يك كلمه با ريشه عربي ولد و به معناي متولد شده است و منظور از آن ماهي است كه در آن پيامبر اكرم (ص) متولد مي شود و مردم اين منطقه به ماه ربيع الاول ماه مولود نيز مي گويند.
در قديم خانواده هايي كه در اين ماه فرزند پسرشان به دنيا مي آمد، اسم مولود يا محمد بر وي مي نهادند و بر اين باور بودند متولد شدن فرزند پسر در اين ماه و نهادن اسم مولود بر وي منشاء خير و بركت براي آن خانواده خواهد بود.
آيين مولودي خواني يك آيين دسته جمعي است كه براي تدارك آن لازم است چندين نفر وسايل مورد نياز آن از جمله ميوه، خرما، شربت، شيريني و آب نبات را آماده پذيرايي مهمانان كنند و سپس به محل برگزاري آيين بياورند.
در ابتداي آيين مولودي خواني يكي از قاريان برجسته چندين آيه از آيات قرآني را تلاوت مي كند و شركت كنندگان با باز كردن چندين جلد قرآن كريم و سردادن سلام و صلوات وي را همراهي مي كنند.
در ادامه گروه هاي مولودي خواني و دف نوازي شروع به تك خواني، جمع خواني، تك نوازي و جمع نوازي دف كرده و به ذكر قصيده هايي به زبان هاي عربي و كردي مي كنند.
در ادامه آيين يكي از روحانيون يا شخصيت هاي مذهبي به بيان سيره و روش زندگي حضرت محمد(ص) و روايت احاديث و آيات قرآني در مورد شخصيت پيامبر اكرم(ص) مي پردازد.
برخي از مردم در اين ماه براي شفاي بيماران خود ذبح حيواني را نيز نيت و گوشت آن را در بين افراد نيازمند و فقرا توزيع مي كنند و برخي ديگر براي مولودي اقلام غذايي را در بين فقرا توزيع و يا سفره هاي مولودي را براي اطعام فقرا پهن مي كنند.
امام جمعه مهاباد در اين خصوص معتقد است: برگزاري آيين هاي مولودي خواني در ماه ربيع الاول نشانه اي از احترام و بزرگداشت مقام پيامبر اكرم (ص) است.
ماموستا ملا قادر سهرابي افزود: برپايي محفل هايي كه در آن ذكر نام خداوند و پيامبر اكرم (ص) آن انجام مي شود، بسيار مقدس و قابل احترام است و كساني كه اين آيين را بدعت مي نامند، تفسير درستي از دين ندارند.
وي اضافه كرد: ولادت پيامبران در بين پيروان اديان ديگر نيز به عنوان روز جشن و داراي احترام خاصي بوده و مسيحيان سالروز تولد حضرت عيسي(ع) را روز تحويل سال خود انتخاب كرده اند.
امام جماعت يكي از مساجد مهاباد نيز در اين خصوص به خبرنگار ايرنا گفت: برگزاري آيين هاي مولودي خواني زمينه را براي شناخت سيره و روش پيامبر اكرم(ص) در بين مردم بيشتر فراهم مي كند.
ماموستا ملا قادر محمودي افزود: خواندن مناجات نامه ها و مداحي پيامبر اكرم (ص) فضاي معنوي خاصي براي شركت كنندگان فراهم مي كند و باعث مي شود مردم در اين ايام رفت و آمد بيشتري به مسجد داشته باشند.
وي اضافه كرد: مشاركت مومنان در مسجد و بررسي مشكلات و هماهنگي براي برپايي آيين هاي مولودي خواني زمينه ساز حضور بيشتر نسل جوان در مساجد است.
در آيين هاي مولودي خواني تنها از دف استفاده مي شود و به همين خاطر دف به عنوان يك ساز ديني و مقدس در بين مردم اين منطقه شناخته شده است.
گزارش از: عبدالله رحماني
3020/6185/2093