به گزارش ایرنا، وزیر دفاع ژاپن روز گذشته - سه شنبه - در سخنانی اعلام كرد كه در صورت ورود كشتی های نظامی چین به آب های مجمع الجزایر «دیائویو» نیروهای دفاع از خود این كشور می توانند به عنوان پلیس دریایی وارد عمل شده و مانع از تردید كشتی های چینی شوند.
بیان این سخنان و موضع گیری چین باعث شده تا تنش ها میان دو كشور در دریای شرقی بار دیگر بالا بگیرد و این منطقه را كه همواره از آرامش نسبی و شكننده برخوردار است، وارد مرحله جدیدی از بحران نماید.
ژاپن می گوید، ورود كشتی های گشت زنی چینی از سال 2012 و از زمانیكه ژاپن این مجمع الجزایر را مالكان شخصی آن خریداری كرد زیادتر شده و در دسامبر (شهریور - مهر) سال گذشته میلادی و برای اولین بار یك كشتی مسلح گارد ساحلی چین وارد حریم این آب ها شده است.
وزیر دفاع ژاپن در سخنانی از تصویت مكانیسمی كه به دولت توكیو اجازه می دهد با كشتی های خارجی كه به حریم آب های سرزمینی ژاپن وارد می شوند، خبر داد و گفت كه این حق طبق قوانین بین المللی برای ژاپن محفوظ است. بیان این اظهارات واكنش چین را در پی داشت.
جزایر «سنكاكو» كه در چین به آن «دیائویو» اطلاق می شود تحت كنترل ژاپن است و دولت های چین و تایوان نیز بر آن ادعای حاكمیت دارند.
در واكنش به اظهارات این مقام نظامی ژاپن، وزارت امور خارجه چین نیز به نیروی دریایی ژاپن هشدار داده كه حق ندارد شناورهای خود را برای تهدید كشتی های چینی به منطقه اعزام كند.
با این حال «هونگ لی» سخنگوی وزارت امور خارجه چین در سخنان خود به صراحت اعلام كرد كه پكن به دنبال ایجاد تنش با ژاپن نیست و برای حل مسئله مایل به استفاده از روشهای مبتنی بر گفت وگو است.
«یوشیهدا سوگا» سخنگوی دولت ژاپن هم گفت كه به طرف چینی اطلاع داده شده كه اجازه ورود كشتی های این كشور به آبهای این كشور را نمی دهد.
وی در مصاحبه روز گذشته خود با خبرنگاران گفت كه به چین گفته ایم چنانچه كشتی های این كشور وارد آبهای ژاپن شوند با برخورد نیروی دریایی ما مجبور به ترك منطقه خواهند شد.
«هو جیان گانگ» از موسسه مطالعات معاصر چین، بیان چنین اظهاراتی از سوی مقامات ژاپنی را نتیجه طرح لایحه امنیتی این كشور می داند كه پس از 70 سال تصویب شد و اختیارات نیروهای نظامی این كشور را افزایش داده است.
لایحه ای كه اواخر سال گذشته میلادی توسط مجلس ژاپن تصویب شد، به نظامیان این كشور برای اولین بار بعد از جنگ جهانی دوم امكان می دهد كه در صورت لزوم در خارج از مرزهای كشور عملیات نظامی داشته باشند.
چین پیشتر تصویب چنین لایحه ای را حركتی در مسیر نظامی كردن كل منطقه دانسته و نسبت به آن هشدار داده بود.
روزنامه «چاینا دیلی» چین نیز در گزارشی انتقادی از واكنش های اخیر مقامات كشور ژاپن، می نویسد: گشتی های ساحلی ژاپن هم مانند گشتی های چینی مسلح هستند اما این گشتی ها ناو جنگی نیستند و اعزامشان به منطقه بر ضد هیچ قانونی نیست.
این نشریه یادآور می شود: بسیاری از كارشناسان اعتقاد دارند اگر ژاپن نیروهای نظامی به این منطقه اعزام كند چین هم باید نیروی دریایی خود را فورا به منطقه بفرستد.
بر اساس گزارش گارد ساحلی ژاپن، در سال 2015 میلادی تعداد كشتی های تحقیقاتی چینی كه به آب های ژاپن در دریای شرقی چین وارد شده اند به 22 مورد رسید در حالیكه این رقم در سال 2014 میلادی 9 مورد گزارش شده بود.
مقامات گارد ساحلی ژاپن همچنین از افزایش ورود كشتی های دولتی چین به آب های جزایر سنكاكو در دریای شرقی چین در سال 2015 به 35 مورد گزارش دادند.
این تعداد در سال 2014 میلادی، 32 و در سال قبل از آن 52 مورد گزارش شده بود.
جزایر «دیائویو» در دریای شرقی چین و در مجاورت جزیره تایوان قرار دارد و شامل هشت جزیره سنگی - صخره ای به مساحت هفت كیلومتر مربع است كه یكی از مراكز مهم ماهیگیری در منطقه محسوب می شود.
آساق**231**1597
پكن - ایرنا - یك روز پس از اظهارات «گن ناكاتی» وزیر دفاع ژاپن مبنی بر اعزام نیروهای «دفاع از خود» این كشور به آبهای مورد مناقشه با چین، پكن اعلام كرد كه از منافع ملی خود در این دریا تحت هر شرایطی محافظت می كند.