به گزارش روز سه شنبه ايرنا از روابط عمومي واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد اسلامي، اين تحقيقات حاكي از تأثير اين نانوذرات در كاهش آثار جانبي داروي ضد سرطان مورد مطالعه بر عملكرد هورمونهاي جنسي موشهاي ماده بوده است.
داكسوروبيسين (DOX) يكي از داروهاي ضد سرطان است كه به طور گسترده براي درمان انواع مختلف تومورهاي بدخيم به كار ميرود. عوارض ناشي از مصرف اين دارو يك هفته بعد از تزريق آن بروز مينمايد. اين عوارض شامل تهوع و استفراغ و كاهش موقت تعداد گلبولهاي سفيد و قرمز و پلاكتها است.
اين امر سبب افزايش خطر ابتلا به عفونت، كم خوني و يا خونريزي ميشود. از طرفي اين دارو سميت شديدي بر سيستم توليد مثل ايجاد كرده و منجر به برهم زدن باروري فرد تحت مداوا ميشود.
سارا راستگو دانش آموخته كارشناسي ارشد مهندسي كشاورزي گرايش فيزيولوژي دام و طيور واحد علوم و تحقيقات در اين طرح به بررسي اثر حفاظتي نانوذرات سلنيوم و اكسيد روي بر سيستم توليد مثل و باروري و تغيرات بافتي رحم و تخمدان موشهاي ماده بالغ بعد از تيمار با داكسوروبيسين پرداخته شده است.
وي مي گويد: از آنجا كه نانوذرات مختلف از اشكال جديد مواد با خواص زيستي برجسته و سميت كم هستند، لذا به نظر ميرسد پتانسيل بالايي در عبور از سدهاي فيزيولوژيك بدن و دسترسي به بافتهاي هدف را دارا باشند. نتايج آزمايشهاي انجام شده در اين طرح نيز حاكي از عملكرد مؤثر نانوذرات سلنيوم و اكسيد روي در كاهش آثار جانبي نامطلوب داروي داكسوروبيسين و محافظت از سيستم توليد مثل موشها بود كه بسيار اميدواركننده است.
راستگو با اشاره به اينكه يكي از مكانيسمهاي شناخته شده توسط داكسوروبيسين، تشكيل راديكالهاي آزاد از جمله گونههاي فعال اكسيژن (ROS) است. راديكالهاي آزاد سبب صدمه به پروتئينها و چربيهاي درون سلولي و در نهايت منجر به از بين رفتن سلول و بافت آسيب ديده ميشود.
وي ادامه داد: نتايج اين مطالعات نشان داد كه داكسوروبيسين ميتواند به علت ايجاد استرس اكسيداتيو، بر فراسنجههاي آنتي اكسيداني و نيز پارامترهاي خوني كه شامل هورمونهاي جنسي و شمارش سلولهاي خوني است، اثرات كاهشي بگذارد.
به گفته اين محقق، استفاده از دو عنصر نانوذرات اكسيد روي و نانوذرات سلنيوم اثرات كاهشي ناشي از داكسوروبيسين را بر ويژگي آنتي اكسيداني و نيز شاخصهاي توليد مثلي شامل هورمونهاي جنسي بر طرف كرده و آنها را افزايش ميدهد.
راستگو خاطر نشان كرد:همچنين در شمارش سلولهاي خوني مشخص شده كه استفاده از اين دو عنصر اثرات افزايشي مطلوبي بر گلبولهاي قرمز خوني دارد. البته نكته جالب اين است كه مصرف همزمان اين دو عنصر اثرات مطلوبتري در مقايسه با مصرف جداگانه اين عناصر داشته است.
نتايج اين تحقيقات كه با همكاري دكتر علي اصغر صادقي عضو هيأت علمي واحد علوم و تحقيقات به انجام رسيده است، در مجلهٔ «Nanoscale Research Letters» (جلد ۷، شماره ۱، سال ۲۰۱۵، صفحات ۱۸۷ تا ۱۹۱) به چاپ رسيده است.
علمي **2038**1440
تهران-ايرنا-محققان دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات اثر نوعي نانوذرات را بر حفاظت از سيستم توليد مثل و باروري در مدلهاي حيواني تحت درمان سرطان مورد بررسي قرار دادند.