به گزارش گروه اخبارعلمی ایرنا از نیچر، با وجود این كه جذب گرما توسط اقیانوس ها موجب خنكتر شدن محل زندگی انسانها شده است، در درازمدت میتواند اثرات بسیار مخربی را در آب و هوای جهان برجای گذارد.
بر اساس این تحقیقات، حدود یك سوم این افزایش دما در عمق 700 متری یا بیشتر اقیانوس ها به وقوع پیوسته است. این در حالی است كه نور خورشید به هیچ عنوان در این اعماق نفوذ نمیكند. این پدیده میتواند توقف افزایش دمای سطح اقیانوس ها را از پایان قرن بیستم تا كنون توجیه كند. پیش از این بخش عمده گرمای زمین توسط آبهای سطحی اقیانوس ها جذب میشد، اما ظاهرا اكنون این رویه تغییر كرده و علت آن مشخص نیست.
اطلاعات اولیه این تحقیقات در جریان ماموریتهای دریایی انجمن سلطنتی انگلیس در قرن نوزدهم گردآوری شد. اطلاعات جدیدتر نیز از اطلاعاتی كه در جریان اندازهگیریهای انجام شده تا عمق 2000 متری سراسر اقیانوس ها توسط كشتی ها در طول چند دهه گذشته ثبت شده است، به دست آمد.
بر اساس این تحقیقات 90 درصد از گرمای زمین توسط اقیانوسها جذب میشود؛ اما این قابلیت اقیانوس ها دارای محدودیت است و اگر این رویه ادامه یابد، در اثر افزایش دمای جهانی و در پی آن افزایش دمای آب اقیانوس ها، چرخه دریا و اتمسفر برهم میخورد و الگوهای آب و هوایی غیرقابل پیشبینی ایجاد خواهد شد.
به دلیل این كه دی اكسید كربن قرنها در اتمسفر باقی میماند، حتی پس از توقف كامل تولید دیاكسید كربن توسط انسان، دمای اقیانوس ها همچنان افزایش خواهد یافت. علاوه بر این، افزایش دیاكسید كربن در جو زمین موجب اسیدی شدن آب اقیانوسها میشود؛ همان طور كه از شروع عصر صنعتی، آب دریاها یك چهارم اسیدیتر شده است. میزان اسیدی شدن آب دریاها در طول 300 میلیون سال گذشته اكنون به اوج خود رسیده است.
اگر اوضاع به همین طریق ادامه یابد، انتظار میرود تا پایان قرن حاضر دمای كره زمین 4 درجه افزایش یابد؛ این در حالی است كه بر اساس شواهد موجود، حتی افزایش دمای زمین به میزان دو درجه میتواند تبعات فاجعهباری برای نسل بشر در پی داشته باشد.گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Nature Climate منتشر شده است.
علمی (6) ** 9259**1440
تهران-ایرنا-محققان دریافتند كه اقیانوس ها در طول دو دهه گذشته به اندازه 130 سال قبل از آن، گرمای زمین را جذب كردهاند.