تعيين متولي خاص پژوهش مهمترين گام براي استمرار پيشرفت علمي است

تهران- ايرنا- رئيس پژوهشگاه علوم غدد درون ريز و متابوليسم با بيان اينكه مهمترين اقدام براي استمرار پيشرفت علمي، تعيين متولي خاص در حوزه پژوهش است، افزود: متولي مستقل در كنار رياست جمهوري مي تواند با داشتن اختيارات لازم در سياستگذاري، برنامه ريزي و نظارت صحيح تحقيقات كارساز باشد.

به گزارش روز شنبه گروه علمي ايرنا از پژوهشگاه علوم غدد درون ريز و متابوليسم، دكتر فريدون عزيزي با اشاره به اينكه اقدام دوم تامين اعتبارات مورد نياز پژوهشي است، اظهار كرد: محققان به تنگناهاي بودجه و اعتبارات كشور واقفند اما با اين حال اگر توجه به پژوهش آنچنان كه بايد در سياستگذاران و برنامه ريزان كشور وجود داشته باشد، توسعه تحقيقات به عنوان اولويت اول تلقي مي شود و اعتبارات لازم به اين بخش اختصاص مي يابد.
وي افزود: بسياري از كشورهاي در حال پيشرفت با توليد ناخالص ملي كمتر از ايران، توجه خاصي به امر پژوهش كرده و درصد بالاتري از توليد ناخالص ملي را به پژوهش اختصاص داده اند؛ در كشور ما نيز بيانات رهبر معظم انقلاب مبني بر اختصاص 3 تا 4 درصد توليد ناخالص ملي به تحقيقات، بايد با سرعت هرچه تمامتر به مرحله اجرا درآيد.
عزيزي قدم سوم در اين زمينه را تخصيص قسمت عمده بودجه به دانشگاه ها، مراكز تحقيقاتي و پژوهشكده ها عنوان كرد و گفت: در كشور ما از ديرباز حدود 50 درصد بودجه هاي تحقيقاتي به صورت متمركز در اختيار مسئولان برنامه ريزي و اجرايي قرار مي گيرد كه نتايج حاصله از اين امر نامعلوم و غيرشفاف است. اين در حالي است كه با افزايش تعداد محققين و رشد سريع پروژه هاي تحقيقاتي، بسياري از پژوهش‌ها به دليل عدم اعتبارات در مراكز تحقيقاتي و پژوهشكده ها به طور كامل و يا با كيفيت بالا انجام نمي شود.
وي تاكيد كرد: بنابراين لازم است اين روند اصلاح شود و توجه بيشتري به اختصاص بودجه هاي تحقيقاتي به دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي صورت گيرد.

** وضعيت پژوهش در ايران
اين دانشمند پيشكسوت كشور در خصوص وضعيت امروز پژوهش در ايران و آينده پيشروي آن گفت: به دنبال تربيت نيروي انساني متخصص در دهه هاي 60 و 70 و توجه مسئولين وقت جمهوري اسلامي به امور آموزشي و پژوهشي، خوشبختانه شاهد رشد سريع دانشگاه ها، مراكز آموزشي، مراكز پژوهشي و پژوهشكده ها در دهه‌هاي 80 و 90 بوديم.
عزيزي اظهار كرد: بدون شك رشد فعاليت هاي پژوهشي و توليد مقالات تحقيقاتي، به ويژه، در 12 سال گذشته خارق العاده بوده است و در برخي سال ها مقالات منتشر شده از كشور ما بالاترين رشد را در سطح جهاني داشته است.
وي ادامه داد: توقف رتبه و كمي نزول در رتبه بندي ISI در سه سال گذشته نگران كننده است با اين حال كسب رتبه هاي حدود 20 در ISI و حدود 18 در Scopus بسيار ارزشمند است و به طور كلي مي توان گفت كه رتبه ايران در توليدات علمي در Scopus تغيير نكرده و يا يك رتبه بهتر شده است.
عزيزي خاطرنشان كرد: بدون شك صعود به رتبه هاي بالاتر توليد علم، حال كه در زمره 20 كشور اول هستيم، بسيار دشوار خواهد بود ولي توقف و يا نزول در اين رتبه بندي ها مورد قبول نيست و براي جلوگيري از بروز چنين مساله اي بايد مسئولين بايد به عنوان يك دغدغه خاطر به آن توجه داشته باشند.
وي در خصوص ملزومات لازم براي دستيابي به افق هاي دانش و اهداف سند چشم انداز بيست ساله كشور گفت: پيشرفت هاي علمي، بكارگيري پژوهش ها در سياستگزاري، برنامه ريزي و اتخاذ تصميم هاي اجرايي در سه دهه گذشته نشان داده اند كه توسعه كمي و كيفي تحقيقات مي تواند به حل مسائل و مشكلات مختلف كمك كند و كشور را از بسياري وابستگي ها نجات دهد.
عزيزي ادامه داد: همزمان با رشد و توسعه تحقيقات، براي افزايش كيفيت پژوهش هاي كشور بايد تلاش كرد و همچنين بايد تحقيقات را در جهت رفع مشكلات و مسائل كشور و نيز رسيدن و حركت كردن در مرزهاي دانش برنامه ريزي و مديريت كرد.
وي بر لزوم توجه به مسائل رفاهي محققان تاكيد كرد و گفت: در كنار استمرار تربيت نيروي انساني محقق و مدرس بايد به مسائل رفاهي آنان توجه خاص مبذول داشت تا از فرار مغزهاي مستعد و آماده كشور جلوگيري شود.
فريدون عزيزي، محقق برگزيده رتبه اول علوم باليني و سلامت بيست و يكمين جشنواره تحقيقات علوم پزشكي رازي، داراي سه بورد تخصصي و فوق تخصصي بيماري هاي داخلي، پزشكي هسته اي و غدد درون ريز از دانشگاه تافتس آمريكا است و سابقه استادياري و رياست بخش غدد در اين دانشگاه را نيز در كارنامه علمي خود دارد.
وي از سال 1360 فعاليت هاي تحقيقاتي در رشته غدد درون ريز و متابوليسم را در دفتر تحقيقات غدد در بيمارستان آيت اله طالقاني آغاز كرد و از سال 1372 رياست مركز تحقيقات غدد درون ريز و متابوليسم را برعهده گرفت و در سال 1364 براي نخستين بار در كشور، رشته فوق تخصصي غدد درون ريز را پايه گذاري كرد.
عزيزي بيش از هزار و 380 مقاله علمي و 18 كتاب تاليف كرده است. عزيزي در سال 1380 پژوهشگر برگزيده دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي بود، در سال 1381 جايزه برترين مركز تحقيقاتي كشور را دريافت كرد و در سال 1383 به عنوان 'چهره ماندگار' برگزيده شد.
عزيزي در مورد عوامل پيشرفت خود اظهار كرد: مهمترين عامل در پيشرفت اينجانب ايمان، توكل و تقرب به خداوند متعال است. در سايه اين توكل، معناداربودن زندگي، نظم و انضباط، وقت شناسي، رضايت و اميدواري، هدفمندي و تعامل مناسب با ديگران، برنامه ريزي مناسب و صرف وقت براي نيروهاي جوان و بسيار مستعد اين مرز و بوم، تفكر و تعقل به جاي تقليد كوركورانه و نيز بهره مندي از محيط مناسب پژوهشي با راهنمايي هاي رهبر معظم انقلاب و فعاليت سياستگزاران، برنامه ريزان و مجريان دلسوز كشور، از عوامل موثر ديگر در اين مسير بوده اند.
علمي**1834**1440
۰ نفر